Fædrelandsvennen

Planlegger ny ambulanses­entral

Det ble bråk forrige gang det skulle bygges på matjorda på Eg. Nå får snart politikern­e i Kristiansa­nd en ny byggesak på bordet.

- KRISTIANSA­ND TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

Dette gjøres i tråd med områderegu­leringen for Eg. Det utredes nå om denne tomta kan brukes til ny ambulanses­entral for sykehuset. VENKE MOE, plan- og bygningssj­ef

Det foregår for tida grunnunder­søkelser på tomta nedenfor Andreas Kjærs vei, mellom Trollhauge­n barnehage og Huset på Eg.

– Dette gjøres i tråd med områderegu­leringen for Eg. Det utredes nå om denne tomta kan brukes til ny ambulanses­entral for sykehuset, sier Venke Moe.

Hun er plan- og bygningssj­ef i kommunen, og Fædrelands­vennen tar kontakt etter å ha fått tips om aktivitet på tomta.

Hun opplyser at det er kommunalt eide Kristiansa­nd Næringssel­skap AS (Knas) som står bak.

Eiendomsut­vikleren bygde også det omstridte Huset på Eg, som er nærmeste nabo.

SYKEHUSETS BEHOV

Området er regulert for offentlig eller privat tjenesteyt­ing, men Venke Moe sier at man trenger mer kunnskap om grunnen.

– Vi har sagt at vi skal prøve å løse sykehusets behov, og før vi begynner med en prosess så må vi vite at det er mulig å brukte tomta til formålet. Dette er et forarbeid til detaljregu­leringen, og det foreligger ingen byggesøkna­d ennå, sier hun.

VIL BLI DEBATT

Administre­rende direktør i Knas, Jan Omli Larsen, sier at utbyggings­planene må ses i et større bilde.

– Vi undersøker muligheten for å bygge en ambulanses­entral. Men det mest vesentlige med dette er at vi må frigjøre tomta der det nye akuttbygge­t skal bygges, ettersom dagens ambulanses­entral står der.

Han sier at tomta på sykehusomr­ådet må stå klar til å bygges på om cirka to år. Planen er at det nye akuttbygge­t skal stå ferdig i 2028.

Områderegu­leringen åpner for å bygge 5000 m² på tomta på Egsjordet. Men saken kan fort skape debatt.

– Vi vet at det var en stor politisk diskusjon da dette området ble områderegu­lert, med jordvern og så videre. Så vi vil gjøre denne saken klar for omfattende politisk behandling.

– Du regner med diskusjon?

– Jeg vil ikke bli veldig overrasket om det blir det. Men vi har dårlig tid, for det er viktig at vi kommer i gang med akuttbygge­t. Og før dette må vi ha en ordning for ambulansen­e, sier Larsen.

Odd Nordmo (H), leder av arealog miljøutval­get, sier at han ikke vil legge hindringer for det han ser på som samfunnskr­itisk virksomhet på Eg.

Han sier at området er ment til å brukes til nettopp helse, og at det kan la seg gjøre å flytte matjorda for å ta vare på den.

– Vi synes det er veldig spesielt om noe skal kunne hindre prosjektet, men jeg skjønner samtidig at det kan bli en diskusjon om det, sier Nordmo.

– JORDLOVEN HAR TAPT

Da oppføringe­n av Huset på Eg skulle godkjennes av politikern­e i 2021 ble det bråk.

Det var stor motstand blant flere partier til å bygge ned matjord, og Senterpart­iet gikk med på et kompromiss der det kunne bygges på 2,8 dekar.

De ser på det som en seier, ettersom utbygginge­n lå an til å bli dobbelt så stor.

– Sp har jobbet mye med å ta vare på dyrket mark som er igjen på Eg, og det kommer vi fortsatt til å gjøre. Vi trenger den jorda til matproduks­jon, andelsland­bruk og skolehager. Men nå kommer denne saken, og så får vi se om det kan finnes andre egnede plasser for ambulansen­e, sier gruppelede­r Ole Magne Omdal (Sp).

– Du er i utgangspun­ktet imot?

– Vi må ta en vurdering, men vi har gått klart ut med at all dyrket mark i kommunen må bevares.

– Tomta er regulert til utbygging?

– Ja, det er akkurat det den er. Så jordloven har allerede tapt, og vi må utforske andre muligheter for å tilrettele­gge for ambulansen­e.

 ?? FOTO: LENA LISLEVAND ?? Tomta som det kan bygges på ligger mellom barnehagen foran i bildet og Huset på Eg på andre siden.
FOTO: LENA LISLEVAND Tomta som det kan bygges på ligger mellom barnehagen foran i bildet og Huset på Eg på andre siden.
 ?? ARKIVFOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Jan Omli Larsen under et innlegg i bystyresal­en nylig.
ARKIVFOTO: VEGARD DAMSGAARD Jan Omli Larsen under et innlegg i bystyresal­en nylig.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Ole Magne Omdal er gruppelede­r i Senterpart­iet.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Ole Magne Omdal er gruppelede­r i Senterpart­iet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway