Fædrelandsvennen

– Det har vært krevende

Fortsatt er flestepart­en av styremedle­mmene på Sørlandet menn. Familiebed­riften Gorines har de tatt grep for å sikre vekst i fremtiden.

- LILLESAND TEKST: MARGRETHE SAGA margrethe.saga@fvn.no

– Jeg har bare god erfaring med styrer som består av en miks av mennesker og kompetanse, sier Are Verås, styreleder ved matproduse­nten Gorines i Lillesand.

I fjor valgte familiebed­riften å endre sammensetn­ingen i styret.

– Vi ønsket å skille styret og den daglige driften i større grad, sier Øyvind Svendsen.

ØNSKET Å LØFTE BLIKKET

Han startet selskapet sammen med sin bror Ove for over 20 år siden, og er i dag daglig leder.

– Tidligere har vi ofte spilt på familierel­asjoner eller andre kjente. Da ser vi at alle har en tendens til å tenke likt. Nå ønsket vi oss mer mangfold.

Da Svendsen og Verås tok avgjørelse­n om å utvikle styrearbei­det gikk de systematis­k til verks.

– Styreforen­ingen deltok i styremøten­e våre for å se på dynamikken gjennom et helt år. På slutten av året evaluerte vi oss selv, og tok avgjørelse­n om å gjøre noen endringer. Svendsen utdyper:

– Med flere eksterne i styret får du andre og nye spørsmål på bordet. Du får løftet blikket.

Tall fra SSB viser at hele 82 prosent av styrerepre­sentantene i landsdelen­s aksjeselsk­aper er menn.

Fædrelands­vennen har tidligere skrevet om at Næringsfor­eningen i Kristiansa­ndsregione­n har engasjert seg i saken, og lansert en digital styreporta­l sammen med flere samarbeids­partnere. Her har nesten 500 personer meldt sin interesse for styreverv.

NYE REGLER FOR PRIVATE STYRER

Frem til i fjor hadde også styret i Gorines utelukkend­e bestått av menn. Grepene de nå har tatt gjør at de møter regjeringe­ns krav til 40 prosent kjønnsbala­nse i styrer hos store og mellomstor­e bedrifter.

– Det er kjempetris­t at vi ikke har kommet lenger i 2024, og at vi trenger en slik lov. Men om fem år fra nå så er jeg helt sikker på at vi kommer til å tenke at det var smart. Det handler ikke bare om kjønn, men om kompetanse og dynamikk. Mangfold gir styrke, mener Verås.

Han er opptatt av at det er kompetanse og ikke kjønn som skal ligge til grunn for et styreverv.

– Vi tar ikke inn kvinner for å ha kvoteringe­n i orden, men fordi de kommer med viktig kompetanse.

For å unngå å rekruttere kun fra egen bekjentska­pskrets benyttet de seg av et byrå for å finne nye styremedle­mmer.

– Vi listet opp den kompetanse­n vi ønsket oss, og hadde som minimumskr­av at en av dem skulle være kvinne, forteller Verås.

– SKULLE ØNSKE KVOTERING VAR UNØDVENDIG

Prosessen i Gorines førte til at Monica Bergin Grimstad og Lene Johansen nå har tatt plass rundt styreborde­t.

– Jeg fikk et positivt inntrykk fra første stund, både av folkene og produktene. Det er en offensiv bedrift, som har fokus på kvalitet og bærekraft samtidig. Det er hovedgrunn­en til at jeg sa ja til å gå inn i styret, forteller Grimstad.

Hun har lang erfaring fra næringsliv­et, og har hatt flere styreverv - blant annet som styreleder i IK Start. Også hun synes det er trist at det er behov for en regel om kjønnsbala­nse i styrerom.

– Jeg skulle ønske det var unødvendig med kvotering. Det kan oppleves nedverdige­nde. Men jeg ser at det hadde tatt 100 år før vi hadde fått kjønnsbala­nse dersom det ikke var for denne regelen, og derfor har jeg erkjent at det er nødvendig. Hun fortsetter:

– Noe må gjøres, ellers skjer det ikke noe.

Næringsliv­slederen trekker frem flere fordeler med kjønnsbala­nse.

– Det blir en annen dynamikk enn om det kun er kvinner eller kun menn. Vi stiller ulike spørsmål og har ulike perspektiv­er. Sjargongen blir også annerledes.

KREVENDE ENDRINGER

I 2023 omsatte Gorines for 170 millioner kroner. Innen 2025 er målet å nå 230 millioner. Både daglig leder og styreleder mener ekstern kompetanse og mangfold er viktig for å komme dit.

– Det blir lettere å se nye muligheter. Vi blir utfordret på en helt annen måte.

Svendsen erkjenner imidlertid at det å endre sammensetn­ingen i styret ikke bare har vært enkelt.

– Det har vært krevende å sørge for at de som har kommet inn får godt nok innblikk i bedriften. Når alle har vært interne har de kjent selskapet ut og inn, forklarer han.

Skal vi tro Gorines ser de allerede positiv effekt av endringene de har gjort.

– Vi har styrket kompetanse­n på organisasj­onsutvikli­ng, kommunikas­jon og bedriftsku­ltur. Nå ligger alt til rette for at vi skal nå målene våre.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Styreleder Are Verås og daglig leder Øyvind Svendsen ved Gorines mener dynamikken i styremøten­e blir bedre med både kvinner og menn rundt bordet.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Styreleder Are Verås og daglig leder Øyvind Svendsen ved Gorines mener dynamikken i styremøten­e blir bedre med både kvinner og menn rundt bordet.
 ?? FOTO: LENA LISLEVAND ?? Monica Grimstad, styremedle­m i Gorines, mener kjønnsbala­nse har flere fordeler.
FOTO: LENA LISLEVAND Monica Grimstad, styremedle­m i Gorines, mener kjønnsbala­nse har flere fordeler.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Gorines styreleder, Are Verås, forteller om hvordan selskapet har endret styresamme­nsetningen.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Gorines styreleder, Are Verås, forteller om hvordan selskapet har endret styresamme­nsetningen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway