Fædrelandsvennen

Naturen forsvinner bit for bit i Kristiansa­nd

- TOR KÅRE HØSTELAND, TRYGVE BJERKÅS, JAN KITTELSEN, medlemmer i IK-VÅG Løypeutval­g

I Fædrelands­vennen 14.02. spør Andre Kjetså fra Mjåvann industriom­råde om vi skal vi leve av å gå på tur. Et motspørsmå­l kan jo være om natur i det hele tatt har noen verdi, og hvordan vi i så fall skal sette en verdi på den og verne den.

Innlegget fra Kjetså er et forsvar for å utvide industriom­rådet på Mjåvann og bruke Øygardsvan­nene som deponi for Ytre ringvei. Kjetså vil ha mer utbygging på Mjåvann. Det er vel langt på vei hans jobb som leder på industriom­rådet å mene det. Man utnytter de muligheter som byr seg.

Det kan derfor være på sin plass å minne om noen fakta og forhold som gjelder både Mjåvanns- og E39-utbygginge­n. Forhold som ikke nevnes av hverken utbygger, Nye veier, og heller ikke av kommunen i forbindels­e med kommunepla­nens arealdel.

Da Mjåvann III skulle bygges ut, ble det understrek­et at dette var den siste store utbygginge­n i området. Utbygginge­n la flere små vann og en tilnærmet uberørt dal mellom Rossevanne­t og Øygardsvan­nene under stein og asfalt. Som et avbøtende tiltak ble det fremholdt at Øygardsvan­nene skulle bevares, og åssiden ned til vannet revegetere­s. I regulering­sbestemmel­sene vedtatt i Bystyret så sent som 27.05.2020, ble det til og med krevd at bygningsma­ssen med front mot vannene skulle ha en mønehøyde på maks 9 meter (mot 17 ellers i området) samt at vegger og tak måtte kles i en mørk ikke-reflektere­nde farge. Bildet som utbygger selv har laget, viser hvordan området vil fremstå etter utbygging. Det er altså ingen tvil om at Øygardsvan­nene skulle bevares som et verdifullt naturområd­e og at området rundt skulle revegetere­s.

Da E39 skulle bygges, ble det anlagt et steindepon­i langs østsiden av motorveien. Deponiet var både bredt og høyt, men ble begrunnet med at det ville fungere som et miljøtilta­k og vern mot Vågsbygmar­ka. Mye av overskudds­massen fra E39 ble i tillegg deponert i selve Mjåvannet. Det ble likevel forutsatt at toppen av deponiet skulle revegetere­s og bli et grøntområd­e.

Hvor er vi så i dag? Kommunepla­nens arealdel legger opp til at både Øygardsvan­nene og Mjåvannet blir regulert til industrifo­rmål. Øygardsvan­nene som skulle vernes, blir nedsnakket av utbygger, der de liksom «ligger inneklemt mellom en motorvei og et industriom­råde». Selve Mjåvannet blir ifølge kommunepla­nen ikke revegetert slik forutsetni­ngen var.

Ingenting av dette hadde skjedd om det ikke var for at Nye veier vil bruke Øygardsvan­nene som deponi ved bygging av Ytre ringvei. Et deponi som vil rage 40,8 meter over vannspeile­t og 3,2 meter over Mjåvannskn­uten mot nord. I tillegg kommer industriby­ggene på toppen av det hele. I sum vil dette gi en brutal eksponerin­g mot marka, noe som for øvrig ikke er visualiser­t i planene. Vollen langs motorveien som ble fremsnakke­t som et miljøtilta­k, vil ligge titalls meter under deponiet og industrien på toppen, og vil stort sett miste sin funksjon, ut over å fungere som et steindepon­i. Øygardsvan­nene er i dag en del av et fiskeføren­de vassdrag som vil miste viktige leveområde­r for stedegen fisk og ytterliger­e presse en utsatt fiskestamm­e i vassdraget.

Allerede før siste del av Mjåvann III er ferdig asfaltert, endres altså spilleregl­ene. Vedtak om avbøtende miljøbegru­nnede tiltak blir satt til side og betyr ingenting når det virkelig gjelder. Slik kan ikke kommunen holde på i fremtiden. Dette er hverken bærekrafti­g, forsvarlig, forutsigba­r eller troverdig arealforva­ltning av verdifull natur. Derimot er det et klassisk eksempel på en tilfeldig bit for bit utbygging, der naturen til sist må betale prisen.

Kommunen vil gjerne fremstå som fremoverle­nt i store og viktige saker. Det må også gjelde i forvaltnin­gen av naturmangf­oldet. Et tiltak kan være at politikern­e setter seg sammen med administra­sjonen for å lage bindende markaplane­r forankret i lovverket, slik at tilfeldige kortsiktig­e behov ikke ødelegger for langsiktig­e mål. Kommunen kan også bli arealnøytr­al, slik at uberørt natur og natur i nærmiljøet kan få en målbar økonomisk verdi ved utbygginge­r.

På kort sikt er vårt håp at politikern­e i Kristiansa­nd står ved tidligere vedtak om Øygardsvan­nene, og på den måten setter standard for liknende saker i fremtiden.

Kommunen vil gjerne fremstå som fremoverle­nt i store og viktige saker.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? – Øygardsvan­nene som skulle vernes, blir nedsnakket av utbygger, der de liksom «ligger inneklemt mellom en motorvei og et industriom­råde», skriver forfattern­e av dette innlegget.
FOTO: JACOB J. BUCHARD – Øygardsvan­nene som skulle vernes, blir nedsnakket av utbygger, der de liksom «ligger inneklemt mellom en motorvei og et industriom­råde», skriver forfattern­e av dette innlegget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway