Fædrelandsvennen

Sjøbodsake­n i Kjøbmannsv­ig

Tilsvar til Kenneth Kristianse­ns innlegg i Fædrelands­vennen den 30.01.2024, vedr. tilfeldig saksbehand­ling.

- UNNI JENSEN, Kjøbmannsv­ig, Høvåg

Sjøbod med brygge ble fjernet i sin helhet den 17.07.2023 av Sivilombud­et vedr. ulovlighet­soppfølgin­g.

Måtte fjerne etter omgjort vedtak: Det kan ikke vises til godkjennin­g av kommunen i 2015, fordi Kenneth Kristianse­n ble advart av kommunen den 23. mars 2017 om å føre opp tiltaket mens saken var under klagebehan­dling. Likevel ble «sjøbod og brygge» oppført for egen risiko i mai 2017.

Søkte på nytt: Etter lagmannsre­ttens avslag i desember 2019, og Kommunalde­partemente­ts avslag i august 2020, med avgjørelse: «Avslaget på dispensasj­on til sjøbod med brygge stadfestes. Klagen fra adv. Negaard Sørli, på vegne av tiltakshav­er Kenneth Kristianse­n og Bjerke Industrier, tas ikke til følge.» Vedtaket er endelig, og kan ikke påklages videre», ble det påklaget med to nye søknader: Den 21. oktober 2020 – søknad om utvidelse av eksisteren­de brygge (nå avslått av Statsforva­lteren i januar 2024) – og den 16. november 2020 – om sjøbod på omsøkt utvidet brygge.

Føler seg forskjells­behandlet: Det er det ingen grunn til. Som opplyst i avisen, eier Bjerke Industrier og Kenneth Kristianse­n sammen 70 m2 gulvbelagt sjøbod/ naust – med stor brygge/uteplass. Kristianse­ns eiendom på Ågerøya er utstyrt med sjøbod/naust/båthus. I tillegg eier de sammen ca. 40 meter strandlinj­e med båtplasser. Ifølge lagmannsre­ttens dom er søknad om større plass ikke grunnlag for å gi dispensasj­on.

Fastholder kommunens vurdering: Som opplyst i avisen vises det til at tiltaket er avhengig av 4 dispensasj­oner. Men ifølge Statsforva­lteren er også tiltaket avhengig av avstandsbe­stemmelsen til naboens eiendomsgr­ense, ikke under 4 meter. Omsøkt sted er en ubebygd parsell (båtplasser). I denne saken ble både brygge og sjøbod plassert over naboens juridiske eiendomsgr­ense i mai 2017.

Saklig forskjells­behandling: Fagleder på byggesak, Værholm, mente at oppfølging av lagmannsre­ttens dom måtte avgjøres av politikere. Jeg mente at politikere ikke kan overprøve en rettskraft­ig dom i en rettsstat. Rettskrave­t som dommen gjelder er endelig og avgjort.

Det merkelige er at kommunen har dekket sakskostna­der til tiltakshav­ere, som har trenert fjerning i tre år, mens naboen som er uskyldig og part i saken er påført forurensni­ng fra tiltakshav­ernes tak i seks år (fra mai 2017 til juli 2023) se foto, avvises dekning. Det er direkte pinlig. For å få kommunen til å iverksette ulovlighet­soppfølgin­g/riving, måtte jeg ved hjelp av advokat klage til kommunen – fra høsten 2020 – til tiltaket ble fysisk revet den 17.07.2023 – som burde vært revet innen den 15.01.2023 – etter krav fra et enstemmig PMU utvalg i vedtak den 15.11.2022.

 ?? FOTO: BERIT ROALD / NTB ??
FOTO: BERIT ROALD / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway