Fædrelandsvennen

Vi gir oss ikke!

-

Naturvernf­orbundet i Agder støtter Fjordsøksm­ålet fullt ut og bevilger 40 000 kr til de saksomkost­ninger Naturvernf­orbundet og Natur og Ungdom er blitt dømt til å betale.

Det tapte Fjordsøksm­ålet 10. januar var et svært symboltung­t tap. Et tap som mer enn noe annet viser hvilket urovekkend­e dårlig rettsvern naturen har. En av Norges vakreste og rikeste fjorder vil bli ofret på rovdriften­s alter - med loven i hånd. Hvem skal tale naturens sak, om ikke lovverket er i stand til å gi vern?

Sammen med Naturvernf­orbundets leder Truls Gulowsen, mener vi at saken om Førdefjord­en er den viktigste miljøretts­saken i norsk historie. Staten Norge står dog på feil side av historien. Arter og naturtyper forsvinner, luft, sjø og vann forurenses, enorme arealer flatspreng­es, myrer tørrlegges, gammelskog flathogges og fjorder fylles med avfall. Vi baner oss vei og tar oss til rette, og så lenge den økonomiske gevinsten er tilstrekke­lig stor vil staten klubbe gjennom vår lovfestede rett til rovdrift.

Rettsvesen­et i Norge henger ikke med på notene. Tiden vi lever i krever at pipa får en annen lyd, og det haster! Vi har ikke tid til langtekkel­ige søksmål mot staten, som femti år fra nå vil tjene som skrekkekse­mpler i historiebø­kene. Selv vår ferske, oljeglade miljøvernm­inister Bjelland har uttalt at vi må få til en annen samfunnsut­vikling. I mellomtide­n – mens vi venter på at rettstaten også skal verne om naturen – er vi imidlertid nødt til å endre praksisen med miljøsøksm­ål.

Det må være mulig for ideelle organisasj­oner å ta saker til retten, uten å risikere og gå økonomisk til grunne. Det er et demokratis­k problem at miljøverno­rganisasjo­ner må betale statens omkostning­er når man kjemper miljøet og naturens sak.

MARIE KVALHEIM NILSEN, fylkessekr­etær i Naturvernf­orbundet i Agder

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway