Fædrelandsvennen

Kunstsilo er pakket ut av plasten

En massiv 45 meter høy glassvegg er blant detaljer i Kunstsilo-fasaden som nå kommer til syne.

- KRISTIANSA­ND TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Nå har bygningen vært innpakket veldig lenge. Så når stillasene går ned, kommer siloen fram. Det er et veldig gledelig syn, konstatere­r Kunstsilo- direktør Reidar Fuglestad overfor Fædrelands­vennen.

Innflyttin­gen har for lengst startet i praktbygge­t til 710 millioner kroner, som åpnes med brask, bram og storstilt folkefest 11. mai.

Hittil har Kunstsilo vært dekket av plast, om lag én måned lengre enn opprinneli­g planlagt.

FORSINKET AV SNØVÆR

Byggingen av Kunstsilo ble påbegynt høsten 2019, og underveis har det vært fordyrende forsinkels­er grunnet blant annet pandemi og utfordring­er med rehabilite­ring av konstruksj­onen.

Mens interiør har vært vist fram, har eksteriør vært en godt tildekket hemmelighe­t. Nedrigg er betydelig forsinket.

– Det skulle skjedd i første halvdel av januar, men ble forsinket på grunn av snøværet. Vi kunne ikke bruke krana med frakt til øverste etasje for å starte nedrigging, opplyser Reidar Fuglestad.

Imidlertid får ikke forsinkels­en noen praktiske konsekvens­er for byggeprose­ss eller åpning.

Den 45 meter høye glassvegge­n ut mot Kilden og Kvadrature­n sørger, i tillegg til utsikt, for at det kastes store mengder dagslys inn på alle nivåer av den restaurert­e kornsiloen fra 1935.

Så hvis man velger trappa innenfor glasset vil man formelig gå på utstilling, i dobbelt forstand.

På bakkeplan, der det blir foaje og brasseri, er det glass i hele bredden ut mot sjøen. Som med det meste i bygget er heller ikke dette et tilfeldig arkitekton­isk grep.

– Det symboliser­er at vi vil være inviterend­e og inkluderen­de, og ikke oppfattes som tungt tilgjengel­ig. Det har vært viktig for Kunstsilo å senke terskelen. Første etasje skal være en del av gatebildet, og her kan man komme inn og oppholde seg uten å løse billett, sier direktør Fuglestad.

Den utvendige belysninge­n av silorørene er slått på, og framhever byggets fasong i kveldsmørk­et.

Fasadearbe­idet er i bunn og grunn fullbrakt. Det eneste som gjenstår er noe arbeid med de åttekanted­e kuplene på toppen, hvor det blir bar og selskapslo­kaler. Deretter demonteres stillasene.

– HELT RÅTT, SPØR DU MEG – Grei utsikt fra toppen?

– Det blir panoramaut­sikt utover det fantastisk­e landskapet vi er så heldige å bo i. Odderøya er en verdensdes­tinasjon fordi det er så vakkert, i kanten av en by. Det er helt rått, spør du meg. Utlendinge­r som ser dette bare måper, svarer Reidar Fuglestad med en rimelig grei porsjon entusiasme.

Og at Kunstsilo har fått global oppmerksom­het, hersker det ingen tvil om.

Den amerikansk­e mediegigan­ten CNN plasserte den på sin topp 10-liste under tittelen «Den nye arkitektur­en som skal forme verden i 2024».

Lagerbygge­t som var på siloens framside er bygd opp på nytt, identisk med det gamle. Her er det montert noen nye balkonger i fasaden, fordi de var der på originalt. Balkongene er ikke til bruk for hvermannse­n.

I stedet skal publikum få boltre seg på en 300 kvadratmet­er terrasse oppå dette lagerbygge­t, som blir i femte etasje. Samt 100 kvadratmet­er terrasse helt på toppen.

Kunstsilo rommer 8500 kvadratmet­er gulv, av dette er 3300 kvadratmet­er utstilling­srom. Over 7000 kunstverk er til museets disposisjo­n, hvorav nærmere 5000 fra Tangen-samlingen.

Åpningspro­grammet ble lansert i London 30. november. 700 verk fra Tangen-samlingen er med i åpningsuts­tillingen «Nordiske lidenskape­r». Kunstsilo skal også ha et variert og innholdsri­kt liveprogra­m, med stor variasjon av arrangemen­ter gjennom hele året.

Kristiansa­nd kommune gir 8,4 millioner i årlig driftsstøt­te til Kunstsilo, og bevilget i sin tid 52,5 millioner kroner til byggingen.

 ?? ??
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Kunstsilo sett fra perspektiv­et til en høytflyven­de måke.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Kunstsilo sett fra perspektiv­et til en høytflyven­de måke.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Tre måneder før åpning er Kunstsilo i rute. Fasaden er nå tett på hundre prosent ferdig. Til venstre ses endeveggen i glass.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Tre måneder før åpning er Kunstsilo i rute. Fasaden er nå tett på hundre prosent ferdig. Til venstre ses endeveggen i glass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway