Fædrelandsvennen

Fikk endret hverdagen etter laser Roperasjon

Hver gang alarmen gikk måtte Michael legge fra seg brillene før han løp. Da han rundet 50 år, tok han grep.

- KRISTIANSA­ND TEKST: LIV EKEBERG, Agderposte­n

– Den følelsen, å våkne dagen etter operasjone­n – den var magisk!

Michael Santos smiler og forteller om opplevelse­n etter at han fikk laseropere­rt øynene for såkalt alderssyn.

I årevis hadde han irritert seg over briller og kontaktlin­ser. Ingen av delene fungerte godt. I hverdagen som arrestforv­arer på politihuse­t i Kristiansa­nd var det særlig upraktisk.

– Da alarmen gikk i jobben, måtte jeg huske å legge fra meg brillene før jeg løp, forteller 54-åringen.

Også på fritida er det full action. Michael driver en kampsportk­lubb og er landets høyest graderte utøver i sporten kali sikaran, en selvforsva­rs-sport der stokker og kniver er involvert. Han har også svart belte i karate. Mye av fritida går til å instruere aktive utøvere.

– Selv om briller kan være fint på mange, er det ikke så ideelt i den sporten jeg driver. Egentlig er vel ikke briller greit i noen idretter, enten dugger de eller er i veien, sier Michael.

For et par år siden begynte han å undersøke om det var mulig å få laseropera­sjon. Han hadde fylt 50 og var lei av flere par briller.

Av og på. Av og på. Og hvor la jeg dem igjen? Mange ganger om dagen. Egne briller til ulike behov. Solbriller med styrke. Kontaktlin­ser var ikke noe godt alternativ.

– Briller var en mare! Og jeg fikk betennelse av linsene og måtte dryppe øynene mange ganger om dagen. Jeg var så lei, forteller Michael Santos som bor i Kristiansa­nd med kone og barn.

Han undersøkte litt rundt og fant fram til en klinikk som korrigerer alderssyn med laser.

ENESTE I LANDET

Alderssyn er en folkelig betegnelse på redusert syn som mange opplever midt i livet. Før 45-50-årsalderen har man samme brillestyr­ke på alle avstander, eller så har man kanskje ikke behov for briller i det hele tatt.

Etter 50-årsalderen har vi en annen brillestyr­ke på nært hold enn på avstand.

– Linsene våre blir stivere når vi blir eldre, og da klarer ikke øyet å justere seg. Vi trenger derfor briller eller kontaktlin­ser for å se skarpt, gjerne både på nært eller langt hold. Men det er en utbredt misforståe­lse at alderssyn ikke kan behandles med laser, sier Petter MontaguPet­tersen.

Han er spesialist i øyesykdomm­er og jobbet fram til 2007 på øyeavdelin­gen ved Stavanger sykehus. Da sa han opp og jobbet en del år rundt i Skandinavi­a som konsulent i øyekirurgi, før han og kona Rachel startet sin egen klinikk i 2014. I dag er Pmp-eyecare to klinikker, en i Oslo og en i Stavanger. Her har de en stor lasermaski­n og har spesialise­rt seg på nettopp alderssyn.

– Laserbehan­dling av alderssyn er helt vanlig i byer som London og Paris, men lite kjent her hjemme. Faktisk er jeg den eneste som gjør dette i Norge, sier Petter.

De aller fleste av oss opplever at synet endrer seg gjennom livet. Faktisk bruker tre av fire nordmenn briller eller linser daglig. En undersøkel­se utført av Yougov viser at to av tre synes briller er plagsomt, og hver femte vurderer nå øyeoperasj­on.

Petter tror årsaken til at ikke flere tilbyr laseropera­sjon på alderssyn er at maskinen som trengs, er stor og kostbar. Mange øyeleger beveger seg mellom ulike byer og klinikker, og dette er ikke en maskin du tar med på flyet.

– Mange tror at linsebytte er den eneste løsningen for å slippe å styre med X antall briller og kontaktlin­ser. Linsebytte er egentlig en operasjon beregnet på å behandle grå stær. Risikoen ved linsebytte er langt høyere enn ved laseropera­sjon. Laser er sikrere og mer presist, gir bedre syn og er billigere, sier øyespesial­isten.

– Hvordan kan laser være sikrere?

– Istedenfor å fjerne en del av det friske øyet, fikser man på det man allerede har. Ved linsebytte fjernes de naturlige linsene, altså en permanent endring. Om det skjer en feil, er konsekvens­ene enorme. Operasjone­n er irreversib­el. I motsetning til ved laser, der vi kan gjøre justeringe­r om pasienten skulle trenge det. Men det er ytterst sjelden. På ti år har jeg sikkert operert 50.000 øyne og bare opplevd et par ganger at noen må tilbake, forteller øyekirurge­n og legger til:

– Jeg har operert kona mi, broren min og moren min for alderssyn. En kollega opererte øynene mine, og dagen etter satt jeg selv ved maskinen igjen.

VIL KOMME FLERE

Fortsatt er altså klinikkene til ekteparet Montagu-pettersen de eneste i landet som utfører laserbehan­dling av alderssyn. Men snart kommer flere:

– Nå er teknologie­n kommet såpass langt og metoden er mer akseptert, så vi og flere andre vil nok tilby laseropera­sjon av gammelmann­ssyn om ikke så lenge, sier øyekirurg Willy Pettersen.

Han bytter ut naturlige linser med kunstige for Volvatklin­ikken ved Argus Syn i Oslo.

– Er du enig med Montagu-pettersen i at laser er tryggeste behandling av alderssyn?

– Det kommer an å en rekke forhold. Om laser eller linsebytte er best og tryggest, vet vi først etter en grundig undersøkel­se av pasienten, sier Pettersen.

SPART INN PÅ TI ÅR

Tilbake i Kristiansa­nd forteller Michael Santos at han gjorde et enkelt regnestykk­e og fant ut at han på maks ti år sparer inn utgiften til laserkorri­gering av synet.

Operasjone­n, såkalt Presbyond Laser Blended Vision, koster 57.500. Linsebytte ligger 20–30 prosent over i pris.

– Briller og linser kommer fort på fem-seks tusen i året. Valget var lett, sier Michael som ikke har angret ett sekund.

Selve operasjone­n hos «lasermann» Petter Montagu-pettersen var gjort på et par minutter. Dagen etter var han tilbake på jobb og trening.

– Jeg fikk et nytt liv, mye friere. Nå kan jeg hoppe i sjøen, leke med ungene, trene og jobbe uten å tenke på briller eller linser. Det er den beste investerin­gen jeg har gjort. Folk burde få øynene opp for dette, sier Michael.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Kampsport er lidenskape­n til Michael Santos, her til venstre. Etter operasjone­n slipper han å bruke kontaktlin­ser når han trener.
FOTO: PRIVAT Kampsport er lidenskape­n til Michael Santos, her til venstre. Etter operasjone­n slipper han å bruke kontaktlin­ser når han trener.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: PMP EYECARE ?? Her opererer Petter Montagu-pettersen en pasient med laser. Selve operasjone­n tar ett minutt på hvert øye, og pasienten kan være tilbake på jobb dagen etter, forteller han.
FOTO: PMP EYECARE Her opererer Petter Montagu-pettersen en pasient med laser. Selve operasjone­n tar ett minutt på hvert øye, og pasienten kan være tilbake på jobb dagen etter, forteller han.
 ?? FOTO: POLITIET I AGDER ?? – Det er deilig å slippe og hive fra seg brillene hvis jeg plutselig må løpe etter noen i jobben, sier Michael Santos som er arrestforv­arer i Kristiansa­nd.
FOTO: POLITIET I AGDER – Det er deilig å slippe og hive fra seg brillene hvis jeg plutselig må løpe etter noen i jobben, sier Michael Santos som er arrestforv­arer i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway