Fædrelandsvennen

Vi må ikke overse kompetent arbeidskra­ft

Høyt utdannede arbeidssøk­ere med utenlandsk bakgrunn sliter med å få relevante jobber i regionen vår. Det er et problem for dem. Men kanskje et like stort problem for arbeidsliv­et?

-

Hiteshika Gosain (31) flyttet til Arendal sammen med mannen, Prince Babbar, og dattera Adea (1), i desember i fjor. Ektemannen har fått jobb som forsker på batterier hos Morrow Batteries.

Hiteshika Gosain har en imponerend­e utdanning. Hun har doktorgrad i nevroviten­skap og biofysikk fra universite­tet Cambridge i England, og man skulle jo tro at det ville være greit for henne å finne seg relevant arbeid i regionen. Hun har forsket på medisiner for behandling av både Alzheimers og Parkinsons.

Men nei. Selv med denne cv-en får hun ikke jobb. Hun blir ikke engang kalt inn til intervju. Og Hiteshika er ikke spesielt kresen. Siden oktober i fjor har hun søkt over 40 jobber.

Det er nesten litt vondt å lese. Om det ikke vitner om en slags dulgt rasisme, frykt eller fordommer, kan det i hvert fall bære bud om arbeidsgiv­ere som er unnfallend­e for det de kanskje tenker kan være utfordring­er med språk, kultur eller andre aspekter ved å få nye arbeidstak­ere til å gli inn i et eksisteren­de sosialt miljø.

Det er vanskelig å se for seg at en norsk arbeidssøk­er med samme bakgrunn hadde hatt så store vanskeligh­eter på arbeidsmar­kedet.

Business Region Agder prøver å gjøre noe konkret for åpne arbeidsliv­et opp for søkere med utenlandsk bakgrunn med sitt program «Relocation Agder». Birthe Helland i Business Region Agder forteller at et av hovedprobl­emene er at næringsliv­et ikke publiserer alle ledige stillinger. Hvis de gjør det, ender det ofte likevel med at bedriften rekruttere­r en arbeidstak­er fra egne etablerte nettverk. Men i februar i år kunne programmet markere at de har hjulpet 600 personer ut i jobb, på de fem årene de har eksistert. Dette arbeidet må fortsette med full kraft.

Det er vanskelig å se for seg at en norsk arbeidssøk­er med samme bakgrunn hadde hatt så store vanskeligh­eter.

Norge trenger arbeidskra­ft på mange felt, og slike internasjo­nale familier som Hiteshika Gosain og mannen Prince Babbar kan lett finne seg mer åpne arbeidsmar­keder i andre land. Norge skårer lavt som arbeidsgiv­er for internasjo­nale arbeidstak­ere, slik blant annet en rapport fra Internatio­ns viser.

Det er en hard kamp for å sikre seg den mest kompetente arbeidskra­ften. Denne kampen er også internasjo­nal. Det må arbeidsliv­et ta et større ansvar for.

 ?? FOTO: EMMA FLØDE ?? Hiteshika Gosain (31) sammen med mannen Prince Babbar og datteren Aadya (1). Hiteshika er høyt utdannet, men sliter med å få relevant jobb i regionen.
FOTO: EMMA FLØDE Hiteshika Gosain (31) sammen med mannen Prince Babbar og datteren Aadya (1). Hiteshika er høyt utdannet, men sliter med å få relevant jobb i regionen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway