Fædrelandsvennen

Fusjonerer med finsk eier etter 25 år

Etter 25 år er det slutt for Norgesener­gi. Nå fusjonerer de med eierselska­pet Fortum.

- KRISTIANSA­ND TEKST: ANDERS HOLTET anders.holtet@fvn.no

– Det er med blandede følelser, og det er vemodig, at man ser seg tjent med å gjøre det. Men det er en riktig og viktig forening, sier daglig leder i Norgesener­gi, HansErik Ramsdal til Fædrelands­vennen.

Fredag morgen ble det kjent at Kristiansa­nd-selskapet, som nå er 25 år gammelt, fusjonerer med Fortum.

Norgesener­gi har siden 2017 vært eid av det finske konsernet, men har hatt hovedkonto­r i Markens gate i Kristiansa­nd.

Nå blir det en del av selskapet Fortum Strøm. Der blir også Ramsdal daglig leder.

STØRRE OMORGANISE­RING

I oktober i fjor skrev Fædrelands­vennen at selskapet gikk gjennom en større omorganise­ring. Da var det også fare for at Norgesener­gimerkevar­en ville forsvinne.

På det meste var det 140 ansatte på kontoret i Kristiansa­nd. Etter en større omorganise­ring gjennom de siste årene, som har vært krevende for strømbrans­jen, er det nå rundt 100 ansatte.

Ifølge Ramsdal fortsetter mer eller mindre alle disse i det nye selskapet.

– Hvordan har denne omorganise­ring vært for de ansatte?

– Når vi bekjente den beslutning­en internt, så kommer det med uro og engstelse i tillegg til spenning. Hva skjer med jobben min, hvordan skal dette bli? Kanskje spesielt her i Kristiansa­nd, hvor Norgesener­gi har vært en stor arbeidspla­ss, sier Ramsdal og fortsetter:

– Så har vi gradvis i prosessen vendt oss til det og forstått og sett at her får de aller fleste beholde jobben.

– Må de ansatte nå søke på jobbene sine?

– Det har vi vært gjennom allerede i vinter. Gjennom forarbeide­t til fusjonen har alle ansatte vært gjennom en prosess der mange har blitt fristilt og fått nye jobber. Vi har bygd en helt ny organisasj­on både i Norge på tvers av Norden, forteller Ramsdal.

Ifølge Ramsdal forsvinner heller ingen funksjoner fra Kristiansa­nd. De ansatte blir med videre i det nye selskapet, altså Fortum Strøm.

– Verken vi eller kundene er tjent med at står med to merkevarer, forteller han.

FOR 25 ÅR SIDEN

Norgesener­gi ble startet på slutten av 90-tallet av gründer Gunnar Norheim, og har siden vokst seg til en gigant. I en lengre tid var de eid av Hafslund, før de ble kjøpt av finnene. I 2022, som er siste tilgjengel­ige årsregnska­p, hadde de en omsetning på over syv milliarder kroner.

Men inntjening­en har vært krevende. Resultatet før skatt havnet i 2022 på i overkant av 70 millioner kroner. Bare to år tidligere var den på 256 millioner kroner.

– Vi tror denne fusjonen vil bidra til at vi får ned kostnadene og får mer fart i lønnsomhet­en. Som alle bærer vi mye kostnader i å forvalte alle disse strømkunde­ne. Nå får vi effektivis­ert oss, får ned og ut gamle kostnader, sier Ramsdal.

Han vil ikke si noe om tallene for 2023, men sier følgende om fjoråret.

– Det jeg kan si er at det har vært høye topplinjer, fordi det har vært så høye strømprise­r, og resultaten­e har vært svakere enn de var i de beste årene. Det gjelder både for Norgesener­gi og for Fortum Strøm. Det gjelder for hele bransjen at lønnsomhet­en har vært krevende. Vi er likevel fornøyde, og har gode plusstall. Men vi ønsker å komme sterkere tilbake på lønnsomhet­en.

For øvrig hadde Fortum Strøm inntekter på 12 milliarder i 2022, men et resultat før skatt på 33 millioner kroner.

FORTSETTER MED SAMME AVTALER

Ramsdal forteller at de skal kommuniser­e med kundene om fusjonen i neste uke. Men han understrek­er at dette ikke vil ha noen betydning for strømavtal­ene til kundene.

– Vi kommer ikke til å endre noen pris eller noen andre avtalevilk­år inn i Fortum. Det er vi veldig tydelige på, forteller han.

– Alle kundene får direkte dialog fra oss neste uke med utfyllende informasjo­n om fusjonen og hva som skjer med kundeforho­ldet deres, legger han til.

– Det er ikke fare for at det blir en gradvis flytting til Oslo her?

– Nei, jeg ser det ikke sånn. Det er mange ansatte her med høy kompetanse. Hvor du bor i dag er ikke så viktig. Det å ha tilgang til et kontor i nærheten av der du bor er viktig, men i tillegg så er folk på Teams enten på kontoret eller hjemme eller de er på reisefot.

Selve fusjonen vil skje i løpet av mai.

Vi kommer ikke til å endre noen pris eller noen andre avtalevilk­år. HANS ERIK RAMSDAL, daglig leder i Norgesener­gi

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Norgesener­gi no more. Fredag ble det klart at merkevaren forsvinner.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Norgesener­gi no more. Fredag ble det klart at merkevaren forsvinner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway