Fædrelandsvennen

Dyslektisk krigføring, eller bare slagsmål i salatbaren?

Min favorittsa­lat fra produsente­n Denja forsvant plutselig fra butikkhyll­ene. Min umiddelbar­e tanke var at min (av enkelte) påståtte dårlige smak endelig var bevist.

- NILS EEG SODELAND

Nærmere bestemt gjelder saken «Russisk Salat», og min antakelse om at det ikke lengre var tilstrekke­lig mange av oss kjøpere som synes denne salaten er bedre enn det aller meste. Antakelsen min var imidlertid uriktig, og det eneste som dette beviser er at jeg enkelte ganger faktisk kan ta feil.

Faktum er nemlig at merkevaren Denja nettopp er blitt erstattet av moderselsk­apet Mills’ egen merkebeteg­nelse. Min glede var dermed stor da jeg gjenfant mitt favorittpå­legg i butikkhyll­ene, at produktet nå seiler under rederiflag­get til Mills utgjør ingen forskjell for meg.

Det tok meg like fullt et par ekstra gjennomles­ninger og flere runder med fin-bokstaveri­ng av produktnav­net for å finne ut at noe allikevel var «galt». «Russisk Salat» var nemlig erstattet med «Rustikk Salat». Er dette gjort som en ferdighets­øvelse av, eller for, dyslektike­re, eller har utbyttinge­n av noen få konsonante­r noen reell forankring? Er navnebytte­t en sympatierk­læring til Ukraina, eller er det et fåfengt forsøk på hvitvaskin­g og avpolitise­ring av et allerede nokså upolitisk produkt?

«Samevaskin­g» er et begrep som nylig dukket opp i ordskiftet, og betegner usammenhen­gende men klare referanser mellom en spesifikk sak og samisk kultur. Er vi her som forbrukere vitne til parallelle­n, salatvask? At salat før inntak skal vaskes for jord og gjødsel er noe alle vet, men trengs virkelig salatvask for å rense bort dritten i det norske ordskiftet?

Dersom du fremdeles leser dette tullet og tøyset, spør deg sikkert; Hva vil jeg med denne usammenhen­gende lapskausen? Min antakelse er bare; det skal nok hardere skyts, sterkere sympatierk­læringer og mindre ordkløveri til for at Ukrainas krig mot Russland skal vinnes! Smak på den!

 ?? FOTO: AAS, ERLEND ??
FOTO: AAS, ERLEND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway