Fædrelandsvennen

Frp med feil oppskrift for skolen

Frp vil inn i skoledebat­ten. Partiet peker på flere store problemer. Men Sylvi Listhaug og Co har ikke gode løsninger.

-

Fremskritt­spartiet vil bredde ut sin politiske profil. Det er det gode grunner til for et parti som av mange velgere fortsatt først og fremst forbindes med strengere innvandrin­gspolitikk og bedre veier.

I forbindels­e med helgas landsmøte kom partileder Sylvi Listhaug og Fpu-leder Simen Velle med et utspill som trolig har til hensikt å markere Frp som et skoleparti. Det er i utgangspun­ktet spennende. Norsk skolepolit­ikk og debatt trenger flere aktører og innspill. Resultaten­e på internasjo­nale tester er deprimeren­de lesing. Det samme er statistikk­er over mange skoleeleve­rs psykiske helse.

Likevel bommer Frp med sitt utgangspun­kt. Derfor treffer heller ikke partiets konkrete forslag.

I et intervju med VG sier Listhaug at «Den sosialisti­ske enhetsskol­en vi har i Norge, der alle skal gjennom akkurat det samme, er spilt fallitt». Velle slår på sin side fast at «Vi har forsøkt å gjøre skolen helt lik for alle elever».

Dette er ikke riktig. I mange år har tilpasset opplæring vært en sentral læresetnin­g i norsk skole. Den er basert på at elevene skal møtes der de er, med sine forskjelli­ge utgangspun­kt.

Samtidig er dette en målsetting som er krevende å nå. Men en av de viktigste grunnene til det, er for få lærere. Det sier seg selv at jo flere lærere som er til stede i et klasserom, desto flere elever kan bli sett. Men dette har knapt vært noen kampsak for Frp.

I stedet tar Listhaug og Velle til orde for tiltak som bør høre fortiden til.

I stedet tar Listhaug og Velle til orde for tiltak som bør høre fortiden til. Ett av dem er egne klasser for de mest utagerende elevene. En slik segregerin­g og stempling av små barn og unge mennesker trenger den enkelte elev, familie og norsk skole minst av alt.

Frp har likevel noen viktige poenger. Lærere utsettes for en dramatisk og uakseptabe­l voldsbruk. Tross mange års snakk fra politisk hold om at skolen må bli mindre teoritung, er det åpenbart at mye fortsatt gjenstår på dette området. Og som Sylvi Listhaug sier, er det «mange elever som ikke mestrer i skolen, men føler nederlag på nederlag».

Dette er store, viktige og reelle problemer i norsk skole. Men Frp har ikke klart å angi noen løsninger på dem.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB ?? Frps leder Sylvi Listhaug på talerstole­n under partiets landsmøte på Gardermoen i helga.
FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB Frps leder Sylvi Listhaug på talerstole­n under partiets landsmøte på Gardermoen i helga.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway