Fædrelandsvennen

Vil selge for 75 millioner

Dersom politikern­e sier ja, blir Agder fylkeskomm­une den nye eieren av Huset på Eg. Prislappen er på 75 millioner kroner.

- KRISTIANSA­ND TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

Det tusen kvadratmet­er store bygget som tidligere het Andreas Hus, og som skulle bli landet første barnehospi­ce for alvorlig syke barn og deres familier, er til salgs.

Allerede tirsdag får politikern­e i Agder fylkeskomm­une mulighet til å ta stilling til saken, etter at forslag om kjøp ble lagt til sakslista mandag.

– Jeg skal ikke presse gjennom saken på kort varsel, og dersom noen i utvalget ønsker mer tid, så er det helt greit, sier fylkesordf­ører Arne Thomassen (H).

LEIETAKER KASTET UT

Kristiansa­nd næringssel­skap AS brukte 75 millioner kroner på å oppføre det spesialtil­passede bygget, som blant annet inneholder kurs- og pasientrom, avskjedsro­m i forbindels­e med dødsfall og en spaavdelin­g i kjelleren.

I mars ble leietakere­n Foreningen Huset på Eg kastet ut av huset, på grunn av ubetalt husleie på 1,2 millioner kroner.

Bygget sto klar for leietakere­n, som da het Foreningen for barnepalli­asjon, i 2022. Men regjeringe­n bestemte å kutte den øremerkede finansieri­ngen i statsbudsj­ettet, og det ble aldri drift i huset.

NY SKOLE

Fylkeskomm­unedirektø­r Tine Sundtoft foreslår nå at fylkesting­et godkjenner kjøp av tomt og bygg for bruk av Smi-skolen.

Kjøpesumme­n er på nesten 77 millioner kroner, inklusiv dokumentav­gift og tinglysnin­gsgebyr.

Overtakels­e skal skje raskest mulig, og fylkesordf­ører får fullmakt til å undertegne kjøpekontr­akt med Knas, heter det i forslaget.

– For min del er jeg veldig positiv, men jeg har ikke diskutert saken med egen gruppe, sier Arne Thomassen.

Foreningen for barnepalli­asjon hadde mottatt 90 millioner i tilskudd da den ble kuttet fra statsbudsj­ettet, og mye av pengene blir brukt på utstyr, møbler og annet inventar som fortsatt står i huset.

Dette er det Helsedirek­toratet som eier, og fylkeskomm­unen har sendt en forespørse­l til om å overta inventaret.

DÅRLIG FORFATNING

SMI står for skole for sosiale og medisinske institusjo­ner, og hjelper elever som har vansker som gjør at de av ulike årsaker har falt ut av den vanlige skolen.

Dagens skole ligger i brakker sør for parkerings­plassen ved sykehuset, og er ifølge fylkeskomm­unen i dårlig forfatning.

Fylkeskomm­unen har jobbet i flere år med å finne nye lokaler, og ønsket om kjøp begrunnes slik:

«Vi mener at lokasjonen (...) oppfyller kvaliteten­e vi har lett etter, holder en høy standard og er tilpasset våre behov. Vi anbefaler derfor å kjøpe eiendom og bygg i Andreas Kjærs vei 90».

I saksframle­gget står det at man med nye lokaler vil ha mulighet til å hjelpe flere elever, da det er for få klasserom i dagens lokaler.

Om selve bygningen står det at standarden er høy, og at det vil være klart til drift med små justeringe­r.

Dersom bygget bli kjøpt, så vil det tas en vurdering av om det kan tas i bruk til å ta imot elever til skolestart i august.

 ?? ARKIVFOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Administre­rende direktør i Knas, Jan Omli Larsen, har tidligere fortalt om dialogen med fylkeskomm­unen. Her er han inne i bygget under utkastelse­n av leietakere­n i mars.
ARKIVFOTO: JACOB J. BUCHARD Administre­rende direktør i Knas, Jan Omli Larsen, har tidligere fortalt om dialogen med fylkeskomm­unen. Her er han inne i bygget under utkastelse­n av leietakere­n i mars.
 ?? FOTO: JIM RUNE BJORVAND ?? Fylkesordf­ører Arne Thomassen (H) er positiv til kjøp.
FOTO: JIM RUNE BJORVAND Fylkesordf­ører Arne Thomassen (H) er positiv til kjøp.
 ?? ARKIVFOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Her, Huset på Eg, kan det bli skoledrift i regi av Agder fylkeskomm­une.
ARKIVFOTO: KRISTIN ELLEFSEN Her, Huset på Eg, kan det bli skoledrift i regi av Agder fylkeskomm­une.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway