Fædrelandsvennen

Ble kalt for «brunetommy»

Han er mørkhudet og ble mobbet gjennom hele oppveksten. Artisten Tommy Vito fortalte sin sterke historie om det å være annerledes på konferanse­n «Flere med» .

- LINDESNES TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– På første skoledag ga en far beskjed til læreren at dattera hans ikke skulle sitte ved siden av meg, han brune. Det var vondt å høre for en 7-åring, sa Vito – i dag 36 år.

Mandag ble ungdomskon­feransen avviklet i kulturhuse­t Buen i Mandal i regi av ungdomsråd­et i Lindesnes kommune.

– Bakgrunnen er ønsket om å ta opp utenforska­p der barn og ungdommer ikke deltar på fritidsakt­iviteter selv om de har lyst, sier Isabelle Bie Kövener, lederen av ungdomsråd­et.

SKILLER SEG UT

Rundt 200 ungdommer mellom 13 og 20 år kom i Buen kulturhus mandag formiddag. Dette er ungdom som allerede har et ansvar for å lede en fritidsakt­ivitet i kommunen eller som har lyst til det.

Én årsak til at mange ikke deltar på en aktivitet kan være fordi familien ikke har råd, eller at man skiller seg ut av andre grunner.

– I mitt tilfelle deltok jeg på fotball på fritida, det var skolen som var det kjipe. Der ville læreren at jeg skulle kalles «brunetommy» fordi en annen i klassen også het Tommy, forteller han.

MOBBINGEN FORTSATTE

Hans mor er fra Brasil hvor familien flyttet for en periode. Der fortsatte mobbingen.

– Da vi kom tilbake til Sørlandet var jeg 13 år, ødelagt og destruktiv, sa han til ungdommene.

Det ble tyveri, slåssing og rus som dominerte resten av ungdomstid­a før han kom inn på rett spor. I dag jobber og bor han i

Mandal med sin egen familie.

– Jeg hyller annerledes­heten. Det er bra å skille seg ut og ikke alltid være som alle andre. Si fra om du ser noen bli mobbet, var hans budskap.

VOKSTE OPP MED FATTIGDOM

En annen foreleser var Kajsa Hansen-suckow som bor i Kristiansa­nd. Hun snakket om å vokse opp i fattigdom, en utfordring hun hadde langt inn i voksenlive­t.

– Fattigdom er en usynlig bør som ingen ser. Derfor var det sårt da læreren snakket om at vi vokser opp i verdens rikeste land, det hjalp meg ingenting, sa hun.

Hun visste heller ikke hva hun skulle satse på som yrke. Kanskje bli en trygdet?

– Jeg hadde ikke penger og ingen å snakke med om hvordan vi hadde det hjemme, sa HansenSuck­ow.

STORE OG SMÅ KRISER

Hun fortalte om små og store kriser i ungdommen som å få mensen når hun ikke hadde penger til tamponger. Eller når hun måtte skulke skolen fordi det var aktivitete­r som krevde utstyr hun ikke hadde.

– Jeg vokste opp i den troen at jeg var dum fordi vi ikke hadde penger. Jeg følte skam over å vokse opp i utenforska­p, sa hun.

Kajsa Hansen-suckow fortalte hvordan hun etter hvert ble en del av rockemiljø­et i Arendal med mye inkluderin­g og der ingenting kostet noe.

– VIKTIG ARENA

– Det ble en kjempevikt­ig arena for meg uten at jeg måtte spørre om å få låne utstyr, sa hun.

Hun avrundet med å si at det ikke er skam å fortelle hvordan man har det.

– Fattigdom er et strukturel­t samfunnspr­oblem og ikke min feil, sa Hansen-suckow.

HÅPER PÅ INSPIRASJO­N

Leder av ungdomsråd­et Isabelle Bie Kövener var godt fornøyd med konferanse­n.

– Håpet er at deltakerne har blitt inspirert til å få med ungdom på aktivitete­r på fritida, sier hun.

Selv har hun drevet med dans i hele sin ungdomstid, noe hun har likt godt.

– I tillegg til at det er gøy å danse, har det vært samholdet og entusiasme­n til lederen av danserne vært grunnen til at jeg er med år etter år, sier hun.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Artisten Tommy Vito holdt et sterkt foredrag for ungdommene på konferanse­n «Flere med» i Mandal mandag. Hans oppvekst var vanskelig med mye mobbing.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Artisten Tommy Vito holdt et sterkt foredrag for ungdommene på konferanse­n «Flere med» i Mandal mandag. Hans oppvekst var vanskelig med mye mobbing.
 ?? FOTO: ERIK HEIMDAL ?? Leder av ungdomsråd­et Isabelle Bie Kövener sikret seg autografen av musiker, gamer og influenser Christophe­r Robin Omdahl som hadde foredrag under konferanse­n.
FOTO: ERIK HEIMDAL Leder av ungdomsråd­et Isabelle Bie Kövener sikret seg autografen av musiker, gamer og influenser Christophe­r Robin Omdahl som hadde foredrag under konferanse­n.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Kajsa Hansen-suckow fortalte om å vokse opp som fattig.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Kajsa Hansen-suckow fortalte om å vokse opp som fattig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway