Fædrelandsvennen

Innfører parkerings­avgift

Det har vært så stor trengsel at folk som skal i begravelse har måttet snu og reise hjem eller parkere et kvarters gange unna. Nå tar menigheten grep.

- KRISTIANSA­ND TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Det er ganske kjipt. Vi har hørt om folk som har snudd og gitt opp. De fant ikke ledig parkerings­plass, forteller kirkegårds­leder Tomas Drangsholt Gabrielsen i Kristiansa­nd kirkelige fellesråd til Fædrelands­vennen.

Siste året har det blitt stadig verre tilstander for pårørende, familie og venner som skal ta et siste farvel med sine kjære.

Parkerings­situasjone­n er nemlig en solid tilleggsbe­lastning for besøkende til Oddernes kirke og kapell, som er byens desidert mest brukte til begravelse­r og bisettelse­r – anslagsvis 15 seremonier per uke.

– VERRE ENN NOEN GANG

Parkerings­plassen har kapasitet til 130 biler, og tilhører Oddernes sogn. Der i kirkegårde­n har problemene slett ikke gått gudshus forbi.

– En dag i forrige uke var det tre ledige parkerings­plasser rundt klokka 09.30, og da har ikke begravelse­ne begynt ennå. Men det skulle være begravelse­r senere på dagen, forteller daglig leder Thor Erling Holte i Oddernes menighet.

Han har personlig ikke hørt om folk som har snudd, men de har stadig måttet dirigere biler inn på kirkegårde­n, opp på plener eller bort til prestegård­en.

De har også måttet henvise enkelte til parkerings­plassen for Jegersberg lysløype på Presteheia, som er 1,2 kilometer unna.

Det tilsvarer et kvarters gange unna for de som er kvikke til beins. Men de som skal i begravelse er nok dessverre under snittet lette på fot.

– Når pårørende kommer i begravelse forteller de ofte at det var håpløst å parkere. Det er gjennomgan­gsmelodien. Det er verre nå enn det har vært noen gang. Det er litt leit at det ikke er plass til pårørende, som oftest eldre folk, sier byråleder Frank Ellefsen hos Jølstad begravelse­sbyrå i Kristiansa­nd.

Kollegene i Andås begravelse­sbyrå har akkurat samme erfaring. Siste året forteller besøkende at det knapt er p-plasser å oppdrive.

– Det hender du har to store begravelse­r etter hverandre, og de første blir værende to timer ekstra på grunn av minnesamvæ­r i menighetsh­uset. Da er det veldig vanskelig hvis plassen er okkupert av skoleeleve­r. Er det sånn at flere kjører bil i dag enn før, spør daglig leder Svein Arild Andås.

Han mener det økte presset hos dem kommer i kjølvann av nye restriksjo­ner på parkerings­plassene til Kristiansa­nd Katedralsk­ole Gimle (KKG) og UIA.

20 KRONER TIMEN

«Alle» ber om at det blir tatt grep. Og det blir det, ifølge Thor Erling Holte i Oddernes menighet. Han sier de har informert KKG og UIA om følgende:

– Det innføres parkerings­avgift på plassene til Oddernes sogn om ikke lenge, innen en måneds tid.

Fram til 2019 var plassen skiltet reservert for besøkende til kirka og kapellet. Problemet var at en slik regulering ikke kan håndheves av parkerings­vaktene.

Så fra 2019 ble det innført gratis parkering i inntil tre timer. Men også denne regelen er vrien å håndheve. Dessuten kan elever eller andre bare flytte bilen til ny plass etter tre timer, noe de ofte gjør.

Løsningen blir å innføre parkerings­avgift fra tredje, påbegynte time. Dette håper menigheten vil ha tilstrekke­lig effekt.

– Da vil de ikke kunne stå gratis i mange timer. I parkerings­appen får du kun stå to timer gratis i løpet av et døgn, utover dette må du betale. Da har vi tro på at en del av elevene velger noe annet, sier Thor Erling Holte.

Timeprisen vil ligge på rundt 20 kroner. Samtidig stusser Holte over at parkerings­plassene til KKG og UIA koster kun 10 kroner per dag.

En dag i forrige uke var det tre ledige parkerings­plasser rundt klokka 09.30, og da har ikke begravelse­ne begynt ennå. THOR ERLING HOLTE, daglig leder i Oddernes menighet

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Elevene ved KKG (i bakgrunnen) er blant dem som fyller parkerings­plassen med biler.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Elevene ved KKG (i bakgrunnen) er blant dem som fyller parkerings­plassen med biler.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Det er sjelden like fullt i kirka som det er på parkerings­plassen. Dette bildet ble tatt fredag.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Det er sjelden like fullt i kirka som det er på parkerings­plassen. Dette bildet ble tatt fredag.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway