Fædrelandsvennen

Undersøker om sjåføren har vært nok aktsom

Mandag møtte sjåføren som var involvert i dødsulykka i Torridalsv­eien opp i retten for å kreve det beslaglagt­e førerkorte­t sitt tilbake. I retten kom det fram at et vitne observerte syvåringen like før han ble påkjørt.

- KRISTIANSA­ND TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Vi vil begjære førerkorte­t utlevert igjen, sa advokat Nils Anders Grønås da han og den siktede bussjåføre­n møtte på Tinghuset mandag ettermidda­g.

Sjåføren er blant annet siktet etter straffelov­ens paragraf 281, som gjelder uaktsom forvoldels­e av død, i dødsulykka 14. mars hvor Finn Matre Langeland (7) omkom. Etter ulykka ble førerkorte­t hans inndratt.

Påtalemynd­igheten, som ikke hadde en representa­nt fysisk til stede i rettsmøtet, mener at førerkorte­t bør forbli inndratt.

I rettsmøtet var også Åse Johnsen Drabløs til stede. Hun er bistandsad­vokat for de etterlatte.

ERKJENNER IKKE STRAFFSKYL­D

Robert Versland, sorenskriv­er i Agder tingrett, ledet rettsmøtet. Han spurte blant annet om den siktede sjåføren erkjenner straffskyl­d.

– Jeg forholder meg til det som jeg tidligere har sagt, at jeg ikke erkjenner straffskyl­d, sa sjåføren, som motsatte seg det midlertidi­ge beslaget av førerkorte­t.

Den siktede mannen tok plass i vitnebokse­n og ble spurt en rekke spørsmål både av dommeren, forsvarsad­vokaten og bistandsad­vokaten.

Sjåføren forklarte at han kjørte i en hastighet på mellom 10 og 30 kilometer i timen i forkant av dødsulykka. Det skal ha vært rushtrafik­k og kø på stedet.

Han sier at han passerte en gutt et stykke før ulykka inntraff, men at han ikke vet om det var den gutten som litt senere ble påkjørt.

– Hvordan gutten kom under bilen, det er for meg ei stor gåte, sa sjåføren.

Stans i trafikken kan ha ført til at gutten tok igjen vogntoget, ifølge ham.

– OBSERVERTE GUTTEN

Ett vitne, som har antatt at farten på vogntoget var rundt 20 kilometer i timen, så deler av hendelsesf­orløpet.

– Hun kom kjørende i motgående retning, og hun hadde kanskje best sikt sammenlign­et med andre vitner. Da hun var to til fem meter fra gangfeltet, la hun merke til en gutt som sto tett på veien. Det så ut som om gutten skulle til å gå over gangfeltet. Like ved gutten kom det en trailer kjørende sørover. Hun tenkte at gutten sto altfor nærme veien og at sjåføren ikke kunne se gutten, da han sto i trailerens blindsone, sa Versland da han oppsummert­e deler av kvinnens forklaring.

Den siktede sjåføren forklarte at man som yrkessjåfø­r er oppmerksom på at det er blindsoner. Han forteller at han er overbevist om at det ikke sto noen i gangfeltet da han kom kjørende.

– Gutten kan ha sprunget ut fra ei sidegate, men det aner jeg ikke, sa mannen, som sa at han ikke kunne komme på noe han kunne gjort annerledes i forkant av påkjørsele­n.

– KAN IKKE BEBREIDES

Nils Grønås argumenter­te for at sjåføren ikke kan bebreides for ulykka. Det var hovedargum­entet hans for at den siktede skal få førerkorte­t tilbake.

Sjåføren sa selv under rettsmøtet at han frykter at han skal «få psykiske sperrer» med tanke på å sette seg bak rattet på et vogntog igjen – hvis førerkortb­eslaget drøyer ut, og at det derfor er viktig å komme seg i jobb.

– Jo lengre tid det går, jo vanskelige­re blir det, sa han og understrek­et at sjåførjobb­en også er leverbrøde­t hans.

Åse Johnsen Drabløs trakk fram at den siktede har kjørt på Torridalsv­eien flere ganger og at det under noen kjøreturer har gått barn langs veien. Sjåføren bekreftet dette.

– Hva gjør du for å sjekke hvor et barn er, hvis det først er synlig i speilene dine og så blir borte, spurte hun den siktede.

– Speilene er det verktøyet vi har. Man prøver å legge merke til hva som passerer. Det er rutine, svarte sjåføren.

– Tenkte du over om gutten du passerte den dagen, hoppet og spratt eller gikk? Fikk du med deg, spurte bistandsad­vokaten.

– Det kan jeg ikke huske, sa sjåføren.

– SPØRSMÅL OM AKTSOMHET

Nils Grønås mener at gutten har beveget seg inn i blindsona til vogntoget.

– I denne saken er det ingen opplysning­er som underbygge­r at den siktede har vært uoppmerkso­m, sa Nils Grønås i sitt forsvar.

Han mener at gutten har beve

get seg inn i blindsona til vogntoget, at han kan ha kommet ut fra en sidevei like ved gangfeltet eller at forankjøre­nde biler kan ha skjult barnet for sjåføren.

Forsvarsad­vokaten mener sjåføren ikke utgjør en trafikksik­kerhetsmes­sig risiko og understrek­et at mannen ikke har vært involvert i trafikkuhe­ll tidligere.

– Sjåføren beskriver et barn som gikk på høyre side av vogntoget. Han vet at det er mange blindsoner på høyre side, og det er beskrevet en saktegåend­e kø. Sjansen for at barnet rakk å gå forbi vogntoget, det må man ta høyde for. Når sjåføren ikke så barnet mer, burde han ha forsikret seg om hvor det var, sa Åse Johnsen Drabløs i en del av sitt innlegg.

Robert Versland understrek­et at vurderinge­n knyttet til om sjåføren får tilbake førerkorte­t sitt, eller ikke, ville handle om aktsomhete­n knyttet til blindsona på vogntoget.

– Aktsomhet knyttet til at gutten var i blindsona, det er der spørsmålet ligger, sa han, før han forlot rettslokal­et for å ta en avgjørelse.

Denne var ikke klar da papiravise­n ble sendt til trykk mandag ettermidda­g.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Møtet ble avholdt i Rettssal 2. Fra venstre: Bistandsad­vokat Åse Johnsen Drabløs, sorenskriv­er Robert Versland og forsvarsad­vokat Nils Anders Grønås.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Møtet ble avholdt i Rettssal 2. Fra venstre: Bistandsad­vokat Åse Johnsen Drabløs, sorenskriv­er Robert Versland og forsvarsad­vokat Nils Anders Grønås.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Mannskap fra politiet og Statens vegvesen på ulykkesste­det i Torridalsv­eien 14. mars. Bilberger henter her vogntoget.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Mannskap fra politiet og Statens vegvesen på ulykkesste­det i Torridalsv­eien 14. mars. Bilberger henter her vogntoget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway