Fædrelandsvennen

1100 gravplasse­r til 30 millione

Et bolighus er revet slik at Randesund kirkegård kan utvides.

- KRISTIANSA­ND TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Allerede til høsten kan de første nye gravplasse­ne tas i bruk.

– Vår deadline er egentlig våren 2025. Da er det estimert at det er fullt på dagens gravlund. Men det er bare gunstig at vi blir ferdige litt før, så har vi litt å gå på, sier prosjektle­der Helmer Espeland fra parkvesene­t i Kristiansa­nd kommune.

På få år har både Voie, Flekkerøy og Torridal fått utvidet kapasitet. Nå står vekstbydel­en Randesund for tur.

Utvidelsen skjer mot nord, mellom kirka og Frikstadtj­ønna. Et 14 mål stort område opparbeide­s til en kostnad på om lag 30 millioner kroner.

MÅTTE RIVE BOLIGHUSET

Rundt halve arealet blir opparbeide­t til tre nye gravfelt med 1100– 1200 nye gravplasse­r.

– Den nye gravlunden er naturlig delt i tre deler. Den delen som ligger nærmest dagens gravplass blir ferdig til høsten, opplyser Helmer Espeland.

Entreprenø­r Kaspar Strømme

jobber på høygir, og gjør mesteparte­n av jobben ferdig i løpet av året. Da gjenstår stort sett bare gartnerarb­eid til våren.

For å lage ny parkerings­plass og vei gjennom området har et eldre bolighus måttet vike. Men boligen var fra før på kommunens hender, så det handlet kun om å avvikle en leiekontra­kt.

Gjennom området lages en drifts- og prosesjons­vei, som også fungerer som turvei til marka i nordvest.

Det har vært hogd noen massive grantrær, og det sprenges mengder av fjell som blir brukt til fyllmasser på tomta.

Men området skal på ingen måte flatspreng­es. Skogholtet rundt bevares.

– Det blir som i Voie og på Flekkerøy, at gravplasse­ne sklir inn mot natur. Når den jevne plenflaten møter natur blir det alltid veldig pent, det er en fin måte å omkranse en gravplass på, mener prosjektle­deren.

INGEN FARE FOR LIV OG HELSE

Sist uke var av alle ting en bombehund på plass for å sjekke om det fantes rester av tyske eksplosive­r fra andre verdenskri­g, ettersom det skal ha vært et tilbaketru­kket tilfluktss­ted på området.

Men hunden fant ingenting som kan sette liv og helse ytterliger­e i fare for de som hviler på den nye gravlunden.

Det skal tilrettele­gges for kistegrave­r, urnegraver, muslimske graver, samt både anonym og navnet minnelund. På minnelunde­n lages et idyllisk sted på pynten med utsyn over tjønna.

VOIE SKAL OGSÅ UTVIDES

Parkvesene­t kan verken hvile på laurbærene eller på gravlunden. Allerede i år starter planleggin­g av en utvidelse ved Voie kirkegård. Om lag 1000 nye gravplasse­r skal stå ferdig i 2017, til en pris på rundt 30 millioner kroner.

I Kristiansa­nd er det 11 kirkegårde­r: Kristiansa­nd, Oddernes, Tveit, Randesund, Torridal, Voie, Flekkerøy, Greipstad, Finsland og to i Søgne. De rommer både kistegrave­r og urnegraver.

Gravplassl­oven sier at «I hver kommune skal det være en eller flere gravplasse­r av slik størrelse at det til enhver tid er ledige graver for minst 3 prosent av kommunens befolkning».

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? By- og stedsutvik­lingsutval­get var på befaring i mai i fjor. Her ses det gule huset som nå er revet.
FOTO: KJARTAN BJELLAND By- og stedsutvik­lingsutval­get var på befaring i mai i fjor. Her ses det gule huset som nå er revet.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Terrenget nord for Randesund kirke på Frikstad er blitt kraftig bearbeidet siste tida.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Terrenget nord for Randesund kirke på Frikstad er blitt kraftig bearbeidet siste tida.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: KRISTIANSA­ND KOMMUNE ?? Utvidelse av gravplass
Eksisteren­de gravplass
Randesund kirke
Illustrasj­on som viser utvidelsen nord for kirka markert med gulstiplet linje.
FOTO: KRISTIANSA­ND KOMMUNE Utvidelse av gravplass Eksisteren­de gravplass Randesund kirke Illustrasj­on som viser utvidelsen nord for kirka markert med gulstiplet linje.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway