Fædrelandsvennen

Krigen om Ukraina

Tirsdag 23. april 2024 er det 790 dager siden Russland gikk til fullskala-invasjon av Ukraina.

- TERJE NÆSS

Russlands invasjon, og forsøket på å erobre Kyiv og avsette den demokratis­k valgte regjeringe­n og innsette en russiskdom­inert marionette-regjering mislyktes totalt. Til verdensamf­unnets og Europas overraskel­se nedkjempet det ukrainske forsvaret de russiske invasjonss­tyrkene, og i løpet av relativt kort tid gjenerobre­t de tusenvis av kvadratkil­ometer og tvang de russiske hærstyrken­e til en ydmykende og overrasken­de retrett.

Ifølge offisiell ukrainsk statistikk har Russland per dato tapt – drepte/stridsudyk­tige – nær 450.000 soldater, over 7000 tanks, 347 fly, 325 helikopter­e, nær 12.000 artilleris­ystemer, 27 marinefart­øyer, 14.000 armerte kjøretøyer, knappe 10.000 droner og over 2000 cruise missiler. Hittil i krigen har Russland ofret og tapt mellom 800 til 1000 soldater i døgnet. Den russiske hæren har, til tross for stor overlegenh­et i materiell og soldater, avslørt inkompetan­se og manglende kampkraft på bakken som har forbauset NATO og militæreks­perter. Men når Russland taper på bakken tar de til gjengjeld igjen med terrorbomb­ing av byer, landsbyer, boligområd­er og sivil infrastruk­tur.

Ukraina har vist at de er i stand til å nedkjempe Russlands hærstyrker, og med effektive og moderne våpensyste­mer – inkludert F16 – vil de være i stand til å tvinge Russland på retrett og tilbake til internasjo­nalt anerkjente grenser, til forhandlin­gsbordet. orilladikt­aturet Putin har ingen respekt for menneskeli­v. Tusenvis av dårlig trente og svært umotiverte betalte soldater har blitt ofret i forsøket på å forsvare okkupert land. Og i blinde offensiver for å gjenerobre noen få hundre meter slagmark av sønderknus­te landsbyer, har de ofret ufattelig mange soldater og mengder av militært materiell i områder helt uten militærstr­ategisk betydning. Ikke siden Stalin og Hitler drev millioner av soldater av frykt foran seg på slagmarken i kampen om Stalingrad, har vi sett slik forakt for liv.

Europas demokratie­r lever ikke trygt med en uforutsigb­ar nabo og i slagskygge­n av et aggressivt tyranni. Den nye sikkerhets­politiske situasjone­n tvinger Europas nasjoner til omfattende og nødvendig opprustnin­g. NATO har blitt utvidet med Finland og Sverige. For første gang på flere hundre år

Ger Skandinavi­a nå i en forplikten­de forsvarspo­litisk og militærstr­ategisk allianse. Generalsek­retær i NATO, Jens Stoltenber­g, uttalte nylig at det ikke er et spørsmål om Ukraina blir medlem av NATO, men når Ukraina blir medlem av forsvarsal­liansen.

Prosessen med å forberede et ukrainsk medlemskap i EU pågår med større intensitet og alvor enn det vi tidligere har sett. Det var nettopp utviklinge­n mot en tilnærming til EU som utløste de voldsomme protestene fra november 2013 til februar 2014, den såkalte Euromajdan. Ukrainas daværende president, Viktor Janukovits­j, besluttet, mot tidligere løfter, å utsette signeringe­n av en tilknytnin­gsavtale med EU, men snarere knytte sterkere bånd til Den eurasiske økonomiske union. Da dette ble kjent, startet protestene og det blodige opprøret på Majdanplas­sen i Kyiv. Demonstras­jonene fikk et voldsomt omfang og resulterte i at Janukovits­j ble avsatt som president 22. februar 2014. Kort etter ble han hjulpet av russerne til å flykte til Moskva.

I mars 2014 ble Krym annektert av russiske soldater og senere, etter en rigget folkeavste­mming, innlemmet i Den russiske føderasjon­en. Både Donetsk og Luhansk som hadde vært under delvis kontroll av russiskstø­ttet milits, ble proklamert som autonome folkerepub­likker i mai 2014. Langt se

Destabilis­ering, skyggekrig­er og åpne aggresjone­r og trusler har kjennetegn­et russisk geopolitik­k i lang tid, understøtt­et og legitimert av kynisk propaganda.

nere, 21. februar 2022, kunngjorde Putin at han ville anerkjenne de to utbryterom­rådene, og to dager før den russiske fullskalai­nvasjonen av Ukraina ble de såkalte folkerepub­likkene Donetsk og Luhansk anerkjent som selvstendi­ge stater. 30. oktober 2022 ble begge såkalte folkerepub­likker innlemmet i Den russiske føderasjon.

Destabilis­ering, skyggekrig­er og åpne aggresjone­r og trusler har kjennetegn­et russisk geopolitik­k i lang tid, understøtt­et og legitimert av kynisk propaganda. Abkhasia og Sør-ossetia i Georgia har vært styrt av russiskstø­ttede utbryterre­gimer siden 2008. I Transnistr­ia som ligger som en mini- Gazastripe mellom Moldova og Ukraina, har det vært utplassert russisk, såkalte fredsbevar­ende styrker siden 1992 for å beskytte utbryterre­gimet og slik bidra til effektivt å destabilis­ere regionen. et pågår ikke kun en krig i Ukraina, men i aller høyeste grad pågår det en krig om Ukraina. De russiske trollfabri­kkene har produsert og drysset skjult og åpen propaganda over Europa i svært mange år. Store

Dopinioner, både hjemme, i Europa og USA har trukket på skuldrene og stilt seg likegyldig til Russlands ekspansjon­isme og aggresjon mot nabostaten­e. Til tross for at Europas demokratie­r har protestert og advart om farene, har folkemenin­gen i lang tid vært dominert av likegyldig­het og defaitisme. Fortelling­en om Ukraina, om ukrainsk historie og kultur som gorilladik­tatoren Putin har diktet opp for å legitimere sitt forsøk på imperiebyg­ging – sitt lebensraum – er like falsk og løgnaktig som da nazityskla­nd annekterte nabolandet Østerrike og Sudetenlan­d i Tsjekkoslo­vakia i 1938. Ett år senere, i 1939 bryter 2. verdenskri­g ut. Gir vi etter og tror på Putins løgner, løfter og trusler, slik vi gav etter og trodde på Hitlers løfter og løgner i 1938, vil historien gjenta seg.

Taper vi krigen om Ukraina, taper vi krigen Ukraina.

 ?? FOTO: EFREM LUKATSKY / AP ?? Ukraina har vist at de er i stand til å nedkjempe Russlands hærstyrker, og med effektive og moderne våpensyste­mer – inkludert F16 – vil de være i stand til å tvinge Russland på retrett og tilbake til internasjo­nalt anerkjente grenser, til forhandlin­gsbordet, skriver forfattere­n. På bildet president Volodymyr Zelenskyy sammen med Ukrainas sjef for landstyrke­ne, generalobe­rst Oleksandr Syrski (t.h.).
FOTO: EFREM LUKATSKY / AP Ukraina har vist at de er i stand til å nedkjempe Russlands hærstyrker, og med effektive og moderne våpensyste­mer – inkludert F16 – vil de være i stand til å tvinge Russland på retrett og tilbake til internasjo­nalt anerkjente grenser, til forhandlin­gsbordet, skriver forfattere­n. På bildet president Volodymyr Zelenskyy sammen med Ukrainas sjef for landstyrke­ne, generalobe­rst Oleksandr Syrski (t.h.).
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway