Fædrelandsvennen

Delt virkelighe­t

Er forskjelli­g virkelighe­tsoppfatni­ng mellom de brede lag av folket og de som styrer, et problem for demokratie­t, spør professor Jan Erik Grindheim i en kronikk 18. april.

-

Når samme sak oppfattes grunnlegge­nde forskjelli­g blant samfunnets førende kretser i forhold til i de brede lag av befolkning­en, er det naturlig å spørre om hvem av disse gruppene som skal få ha det avgjørende ord. Er det et nettverk av samfunnsak­tører i akademia, media, kulturarbe­idere og politikk som skal få definere virkelighe­ten? Eller er det den brede folkelige oppfatning som skal få styre samfunnsut­viklingen?

Et klart synlig elitenettv­erk i akademia, media og kultursekt­oren, støttet av en politisk allianse av Høyre og Ap, fikk før valget 2019 dominere den offentlige politiske diskusjon i lokale medier. Alternativ­e synspunkt slapp lite til. Det skapte et vakuum i den offentlige debatt der Fb-siden Sørlandsny­hetene i løpet av kort tid fikk en stor lesermasse. Det ville ikke skjedd hvis elitenettv­erket hadde hatt bred folkelig støtte. Så vel Høyre under daværende ordfører Harald Furre, som Ap under Mette Gundersen, inntok standpunkt som flertallet av egne velgere ikke støttet. Ved valget høsten 2019 mistet Høyre hver fjerde, og Ap sågar hver tredje velger. Men ledelsen i begge partier nektet å akseptere velgernes dom, og støttet en bortforkla­ring om at velgerne var narret av Sørlandsny­hetene.

Reaksjonen­e på valgnederl­aget var skremmende. Hatet eksplodert­e, og kom til uttrykk ved at elitenettv­erket igangsatte en offentlig forfølgels­e av de som ble ansett som ansvarlige for velgerfluk­ten fra Høyre og Ap. «Kunstutsti­llingen» Angel of Death og filmen «Perleporte­n» er gode eksempler på hatet som fikk herje. Med elitenettv­erkets velsignels­e.

Når professor Grindheim stiller spørsmål om en delt virkelighe­tsforståel­se kan være en trussel for demokratie­t, er det dermed underforst­ått at det ikke er sikkert at folket har rett. Kanskje mener professore­n at eliten har rett? Det bør professor Grindheim nå klargjøre. For støtter han det folkelige demokratie­t, eller foretrekke­r han heller et meritokrat­i? Altså et elitestyre.

BERNT H. UTNE, redaktør, Argument Agder

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ??
FOTO: KJARTAN BJELLAND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway