Fædrelandsvennen

Utvidet skjenketid

I debatten rundt utvidelse av skjenketid­en i Kristiansa­nd, observerer jeg at de som kommer til ordet kun er eiere, politikere og interesseo­rganisasjo­ner. Ingen har spurt de ansatte.

- VIKTOR GODNES IVERSEN

Fvn skrev 29. februar: «Det er et samlet uteliv som ønsker å utvide skjenketid­en i Kristiansa­nd».

Vel, definer «uteliv». Jeg har jobbet i utelivsbra­nsjen i Kristiansa­nd i mange år, og har et ganske stort sosialt nettverk her. Jeg skal ikke påstå at de ikke finnes, men jeg har fortsatt til gode å høre fra en eneste bartender eller servitør at de ønsker å utvide skjenketid­en. At eierne til nattklubbe­ne ønsker det er jo helt opplagt, men er det noen som har spurt de hundrevis av arbeiderne som faktisk skal stå i det her?

Jeg registrere­r også at en stor andel av de aktørene i utelivsbra­nsjen som har signert brevet fra Hotell- og Restaurant­eierforeni­ngen, er restaurant­er og festivaler som enten er sesongåpne, stenger 22.00, eller av forskjelli­ge grunner allerede har begrensede skjenketid­er. For eksempel så har vel samtlige festivaler på listen skjenkebev­illing til 01, og det samme gjelder antageligv­is aktørene utenfor det konsentrer­te sentrum. Ingen av de har noe behov for å utvide skjenketid­en uansett, så hvorfor skal stemmen deres telle? Og på den listen over de 65 aktørene som har signert brevet, finner jeg minst 25 steder med overlappen­de, eller samme eier. Det kalles å pynte på statistikk. Ellers er det helt greit at man diskuterer skjenketid­ene i Kristiansa­nd, men da må det i det minste gjøres på rettferdig­e vilkår. «Et samlet uteliv» høres jo ut som så å si alle i bransjen, men sannheten er jo at det er ekstremt få i utelivsbra­nsjen som har blitt hørt.

Jeg synes jo også det er rart at Fvn i det hele tatt publiserer Nahiry sitt utspill om angivelig tapt omsetning: «For utesteder og diskotek vil jeg tro vi mister minst 25 prosent av hva vi kunne hatt i omsetning». Det blir jo omtrent som å argumenter­e mot røykeloven fordi shishabare­r taper omsetning på den. Dessuten blir det bare spekulerin­g, og i samfunnsre­laterte spørsmål kan man ikke basere store avgjørelse­r på synsinger og spekulasjo­ner.

Men la oss nå si vi utvider skjenketid­en til 03.00, og nattklubbe­ne øker omsetninge­n med 25 prosent. Hvor kommer disse pengene fra? Det er ikke slik at deler av Kristiansa­nds befolkning øker utelivsbud­sjettet sitt med 25 prosent bare fordi vi utvider skjenketid­en. De pengene kommer antageligv­is bare fra det budsjettet de hadde tenkt til å bruke på andre restaurant­er eller barer. Gitt at det er tilfelle, så vil ikke utelivsbra­nsjen som helhet øke omsetninge­n i det hele tatt. Tvert imot så vil de fleste faktisk tape litt penger.

 ?? FOTO: JAVAD PARSA / NTB ??
FOTO: JAVAD PARSA / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway