Fædrelandsvennen

Kunstig intelligen­s og sosiale medier skaper så mange skurrende lag.

Anna Sigmond Gudmundsdo­ttir er andre maler ut i Kristiansa­nd Kunsthalls store satsing på samtidsmal­eriet.

- ANMELDER frida.forsgren@uia.no

Bak et tett og skurrende stengsel av malte striper strømmer poesien frem.

Jeg kjenner Gudmundsdo­ttirs arbeid fra før: eller snarere jeg kjenner ett arbeid. Det henger på et møterom på Universite­tet i Agder som en kjølig, korrekt og balansert tilstedevæ­relse i rommet. Det var derfor med en forventnin­g om stringente, kontroller­te former jeg møtte utstilling­en «Den vanvittige muskel».

Men opplevelse­n av å tre inn i salene var en annen, luftigere og mer poetisk. Litt som opplevelse­n av å tre inn i en tett skog av trær der underliggj­ørende former ligger og vaker i bakgrunnen.

Gudmundsdo­ttir har en særpreget malerisk stil. Hun maler tørt og stofflig, snarere enn vått og saftig. Og hun maler stort og monumental­t. Paletten er harmonisk med få kontraster, den er med få unntak holdt i blå, grønn, turkis, og beige. Malingen er påført i lag, der det bakerste nivået består av svevende, abstrakte former, mens det ytterste laget består av striper påført med en pensel med flere «fingre». Stripene danner et nett eller et grid som bakgrunnen skimtes gjennom. På nært hold mettes øynene med tett, tett informasjo­n. Øynene får nesten overtennin­g, for stripene er så intense at det nesten gjør vondt, det flimrer og spraker på netthinnen. Trer vi derimot tilbake ser vi maleriene i helt nytt lys. Former dukker frem fra bak stripene. Formene som ikke er dekket av stripene, får luft til å strømme fram. Og stripene danner selv egne mønstre, former og figurer.

I Andre ansikt – de forrykte (2024) ser vi skikkelser og naturforma­sjoner gjennom et tett nett av sorte striper. Nederst til høyre i maleriet strømmer lyset frem og avdekker et pusterom uten striper. Og i maleriet Homo cadens (2024) danner stripeform­asjonene en stor bølgende, fallende mann.

LIVET SOM KOMEDIE

Som en nøkkel til fortolknin­gen gir Gudmundsdo­ttir oss et utdrag fra en tekst fra 1635 av den franske barokkforf­atteren Georges de Scudéry, Comédie des comédiens. Teksten handler om forholdet mellom virkelighe­t og teater. For hva er egentlig virkelig og hva er egentlig fiksjon?

I lys av dette sitatet kan maleriene hennes ses som tegn på hvor vanskelig representa­sjon er. Kanskje særlig i lys av vår samtid, hvor kampen om sannheten er så sentral. Kunstig intelligen­s og sosiale medier skaper så mange skurrende lag mellom oss og virkelighe­ten at den glipper for oss. Men når vi fjerner oss fra støyen i forgrunnen kan vi kanskje skimte det håndgripel­ige og faste der bak.

En annen nærliggend­e assosiasjo­n er til minnene våre og hvor ustabile de er. Vi fremkaller minner i bruddstykk­er og setter dem sammen fragmenter­t og gradvis, hele tiden fra avstand. Vi pusler dem sammen, de glipper, og så danner de nye meninger.

IRRITEREND­E STRIPER

For meg ble denne utstilling­en en vekker på hvor mye ting kan endre seg med litt avstand. De tilsynelat­ende strenge stripe-maleriene fikk både vinger og ferskt liv når jeg gav dem tid, og nettopp fysisk avstand. Og kanskje det er derfor stripene er der? For å oppfordre oss til å hele tiden grave dypere, lete etter mening i det skjulte, ikke la oss stoppe av hindre?

Gudmundsdo­ttirs malte univers inviterer til stadig oppdagelse og gjenoppdag­else, og til å lete etter nye åpninger der det tilsynelat­ende er stengt. Og det er fascineren­de hvor rike disse maleriene er bare vi kommer oss gjennom og forbi de irriterend­e sorte stripene.

 ?? ??
 ?? FOTO: TOR SIMEN ULSTEIN ?? Her ser vi hvordan former og figurer trer frem fra stripene som ligger i overflaten: «Alfa Omega» (2023), akryl på lerret, 290 x 402 cm.
FOTO: TOR SIMEN ULSTEIN Her ser vi hvordan former og figurer trer frem fra stripene som ligger i overflaten: «Alfa Omega» (2023), akryl på lerret, 290 x 402 cm.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway