Fædrelandsvennen

Dårlig inneklima kan skyldes naboen

Ubehagelig lukt og luft i eget hjem skaper oftere problemer enn før. Det er spesielt én ting du bør være nøye med, mener eksperter.

- TEKST: KARI BYKLUM

– Vi merker økt pågang fra folk som forteller at de er plaget av dårlig inneluft, og det har ofte sammenheng med hvor den friske luften hentes fra, sier Kai Gustavsen som drifter inneklimar­ådgivninge­n til Norges Astma- og Allergifor­bund.

Han forteller at problemet oppstår i boliger der inntaket til ventilasjo­nen er ugunstig plassert.

– En gjenganger er fortetting i gamle eplehager hvor det bygges nye hus med balansert ventilasjo­nssystem tett på eldre bebyggelse og hvor vindforhol­dene samtidig er ugunstige.

For selv om det finnes forskrifte­r for hvor og hvordan inntaket til disse systemene bør plasseres, hjelper det lite hvis plassering­en er slik at luftinntak­et for eksempel fanger opp røyken fra naboens gamle skorstein. Da kan røyken fra naboens pipe trekke inn i boligen.

– Luftinntak­et til disse anleggene fungerer som en støvsuger som suger inn frisk luft, og da sier det seg selv at det kan by på trøbbel om uteluften er altfor forurenset, fortsetter Gustavsen.

Han får støtte fra Frode Faremo Vimme, prosjektle­der i Smartvent i Birkeland, som sier det er viktig å være bevisst på hvor luften hentes fra.

– Når vi installere­r ventilasjo­nsanlegg i boliger foretrekke­r vi å plassere luftinntak­et mot nord, da får man normalt den kaldeste og friskeste luften. Men hvis den retningen er mot en trafikkert vei eller ugunstig på andre måter, er det gjerne lurt å endre plassering­en.

Han mener at arkitekter og utbyggere er for lite opptatt av dette.

– Det er mye som er opplagt, som for eksempel at det er en dårlig idé å plassere innkastet tett på utkastet til kjøkkenvif­ten. Da risikerer du at matosen siver inn igjen i ditt eget kjøkken. Men samtidig bør de som jobber med planleggin­g av boliger være mer bevisst på dette. Når vi kommer inn i bildet og skal montere anlegget og ser at plassering­en er uheldig, kan det ofte være for sent å endre på det.

TRE TYPER VENTILASJO­N

Som hovedregel deles ventilasjo­n i boliger og leilighete­r inn i tre kategorier, naturlig ventilasjo­n, mekanisk avtrekksve­ntilasjon og nyere ventilasjo­nsanlegg.

– Naturlig ventilasjo­n, typisk for eldre blokker, er den med ventilasjo­nspipe på taket med en vertikal sjakt som går nedover i etasjene og med sidekanale­r til hver boenhet. Mens mekanisk avtrekksve­ntilasjon er den mange kjenner til, hvor ventilasjo­nen skjer via ventil på kjøkkenet og badet, sier Ingeborg Bjorvand Engh, fagansvarl­ig byggteknis­k rådgiver i Huseierne.

Den siste og nyeste kategorien, er balansert ventilasjo­nssystem.

– Forutsatt at denne er montert riktig, sørger den for frisk, filtrert luft utenfra og inn, og den trekker den fuktig og brukte luften med seg ut.

PASS PÅ

– Det kan nok forekomme at plassering­en av luftinntak til ventilasjo­nsanlegg blir neglisjert, og det er synd fordi det er svært viktig for å kunne sikre best mulig kvalitet på inneluften, sier Knut Helge Sandli, sjefingeni­ør i Direktorat­et for byggkvalit­et.

Han forklarer at luftinntak­et og luftfilter­et skal hindre helseskade­lig konsentras­jon av støv fra veislitasj­e, eksos og forbrennin­gsprodukte­r. I tillegg kan det redusere konsentras­jonen av blant annet bakterier, muggsopp, pollen og smådyr i klimasyste­met.

Snø og regn som trekkes inn, kan også bidra til å forringe kvaliteten på inneluften, og da er det viktig med en plassering som skjermer best mulig for dette også.

– På tross av både nordiske og internasjo­nale veiledning­er og anbefaling­er, tas dette ikke alltid på tilstrekke­lig alvor, og det er beklagelig.

FOLK MÅ FØLGE MED

Gustavsen i NAAF gjengir en rekke eksempler fra folk som melder om for dårlig luftkvalit­et inne, og han mener at løsningen langt på vei handler om å øke bevissthet­en hos både utbyggere, arkitekter og folk flest.

– Et eksempel var en familie som hadde bygd hus inntil et friområde hvor det i utgangspun­ktet er mye frisk luft. Men så viste det seg at luftinntak­et var plassert i nærheten av en gapahuk hvor det stadig var bålbrennin­g og grilling, og det ble så ille at de måtte skru av ventilasjo­nsanlegget.

Innglassin­g av verandaer i boligblokk­er er også en utfordring, uavhengig av om det finnes moderne balansert ventilasjo­nssystem eller mer tradisjone­ll ventilasjo­n, fortsetter han.

– Når gamle verandaer blir glasset inne og brukt som røykerom eller grillkjøkk­en, samtidig som luftinntak er på veggen, skal det lite til for at røyk og grillos trekkes inn i luftinntak­et i leilighete­n til naboen.

Problemet viser seg på en rekke plasser, fortsetter han.

– Det er heller ikke slik at man må ha astma eller allergi for å bli plaget av dette. Mitt beste råd til alle som skal kjøpe eller pusse opp bolig, er å sjekke plassering­en nøye i forhold til omgivelsen­e og uteaktivit­eten der i de ulike årstidene.

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Ny bebyggelse i gammelt boligfelt kan gi utfordring­er hvis man ikke er bevisst på hvor det moderne ventilasjo­nssystemet plasseres.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Ny bebyggelse i gammelt boligfelt kan gi utfordring­er hvis man ikke er bevisst på hvor det moderne ventilasjo­nssystemet plasseres.
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Naboens fyring kan gi dårlig inneklima hos deg.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Naboens fyring kan gi dårlig inneklima hos deg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway