Fædrelandsvennen

Dette bør du gjøre hvis du vil at oppussinge­n skal vare lenge

Det koster tid og penger å pusse opp, og verken du eller omgivelsen­e er tjent med at det skjer for ofte. Her får du tipsene til varig oppussing.

- TEKST: KARI BYKLUM

Bruk god tid og bli trygg på hva du faktisk trives med, det lønner seg alltid, mener Dagny Thurmann-moe i KOI Colour Studio. Nordmenn elsker å pusse opp. I alle fall er det mange av oss som gjør det stadig vekk. Tall fra Prognosese­nteret viser at det årlig pusses opp i 38 prosent av alle husstander her i landet, og at det ikke er noe som tyder på at antallet reduseres.

Men det koster tid og penger å pusse opp, og det er heller ikke særlig smart i miljøsamme­nheng. Men det er også en annen grunn til at man bør begrense hyppighete­n, ifølge Thurmann-moe.

– Det er i hjemmet vårt at vi slapper av og henter krefter, og det er her vi kan stenge verden ute og finne ro. Men en viktig del av det å skape et hjem som gir følelsen av ro, er faktisk å ikke forandre.

Det handler nemlig om å skape en forutsigba­r oase som det er trygt og godt å komme hjem til, fortsetter hun.

– Nettopp derfor er det så viktig å gjøre de rette valgene når du først skal pusse opp. Og husk at smaken og stilen din ikke er noe som ramler ned i hodet på deg. Det er stor forskjell på det du faktisk liker og trives med over tid, og det du faller for og synes er kjempefint akkurat nå fordi du er påvirket av trender.

DROPP TRENDENE

Monica Uglehus er interiørde­signer i Frøken Fryd i Vennesla og jobber med å hjelpe sørlending­er til å finne sin stil. Hun mener det er smart å sette trendene til side og sier at det kan være en stor risiko å velge det samme som alle andre.

– Når noe blir hypet opp og er veldig populært, er det å anses som en trend. Da er det fort å bli påvirket og velge dette, uavhengig av om det er dette du faktisk liker. En trend varer som kjent ikke så lenge, og hvis du har gjort et valg basert på en trend, er sjansen stor for at du raskt bli lei.

Hun nevner sort kjøkken som et eksempel.

– Sort kjøkken var, og er fortsatt, superpopul­ært, men det er grunn til å tro at mange velger sort kjøkken nettopp derfor. Tenk godt gjennom valget før du bestemmer deg. Tror du at du vil være like fornøyd med det sorte kjøkkenet når trenden har blåst forbi?

Hvis det er tilfelle kan sort kjøkken være et utmerket valg for deg, men hvis du velger det fordi du er påvirket av en trend, bør du heller velge noe annet, råder hun. Trender kommer og går, og derfor koker det ned til å løfte blikket forbi trendene.

– Det beste rådet er alltid å velge med hjertet og ikke se for mye på motebildet.

VELG KLASSISK

Men hvordan vet du om ting er en trend? Ting som er klassiske og har vart lenge, kan jo også komme inn i motebildet?

– Kjennetegn­et på en trend er at det er noe som plutselig «alle» skal ha, og da er sjansen stor for at det går over. Trikset er å velge farger og materialer som har fulgt oss lenge, og som vi forbinder med klassiske, enten de er i motebildet eller ikke.

Et eksempel er marmor. Det har vært veldig populært i flere år, men ifølge trendekspe­rter er det på vei over toppen nå.

– Marmor er likevel et trygt valg fordi det er et gammelt materiale. Hele Roma består jo av marmor! Selv om det kanskje er noe annet som tar litt over for marmor akkurat nå, er det likevel et trygt valg fordi det alltid har vært med oss. Hvis du velger farger og materialer med en god og lang historie, unngår du at det er en døgnflue. Som sort kjøkken?

– Ikke nødvendigv­is, fordi det handler om smak og behag. Hvis du velger sort kjøkken uten å kjenne etter hvorfor, kan det være du angrer, men hvis du velger det fordi du virkelig liker det, er det et godt valg for deg.

VI ER FORSKJELLI­GE

Det er heller ikke slik at du bør velge nøytrale hvite og grå fliser på badet eller hvitt kjøkken fordi det står seg over tid. Tvert i mot. Farger, lekne fliser, store mønster og kulørt kjøkkeninn­redning kan være like tidløst og varig forutsatt at det er dette du trives med. Det er bare å gå til kunsten, der har fargene alltid vært med oss.

Generelt er likevel klassiske og historiske farger og materialer på nettopp kjøkken, gulv og andre materialer som danner basen, er klokt valg.

– Det er også lurt å velge noe som står seg godt gjennom året, og kanskje viktigst av alt; at det kler huset. Stukkatur i taket er kjempelekk­ert der det passer, men kan se fryktelig malplasser­t ut i en nyere funkisboli­g.

Videre er det også en annen feil hun stadig ser at glipper.

– Mange angrer på at de ikke hadde en gjennomten­kt plan for belysning før de satte i gang. Å gjøre det skikkelig med en gang, vil du aldri angre på.

 ?? FOTO: KOI COLOUR STUDIO ?? Lag en collage: Samle sammen mønster, farger, bilder, materialer og alt annet du liker. Er det en sammenheng? En rød tråd mellom dette og det du allerede har hjemme?
FOTO: KOI COLOUR STUDIO Lag en collage: Samle sammen mønster, farger, bilder, materialer og alt annet du liker. Er det en sammenheng? En rød tråd mellom dette og det du allerede har hjemme?
 ?? FOTO: KOI COLOUR STUDIO ?? Liker du rommet? Ta et bilde av det og hent det fram igjen om en måneds tid. Er du like begeistret? Den testen bør du gjøre før du bestemmer deg.
FOTO: KOI COLOUR STUDIO Liker du rommet? Ta et bilde av det og hent det fram igjen om en måneds tid. Er du like begeistret? Den testen bør du gjøre før du bestemmer deg.
 ?? FOTO: FRØKEN FRYD ?? Klassisk: Liker du dette? Kjenn godt etter. Kunne det vært din base som du elsket å komme hjem til? Det er slik du bør tenke før du pusser opp eller kjøper nye møbler.
FOTO: FRØKEN FRYD Klassisk: Liker du dette? Kjenn godt etter. Kunne det vært din base som du elsket å komme hjem til? Det er slik du bør tenke før du pusser opp eller kjøper nye møbler.
 ?? ??
 ?? FOTO: KOI COLOUR STUDIO ?? Kjenner du at du slapper av og finner roen i et hjem med farger og mønster, og at det er en følelse du har kjent på over tid, er sjansen stor for at et slikt hjem passer personligh­eten din bedre enn et som er mer fargeløst og rolig.
– Det handler om å skape en forutsigba­r oase som det er trygt og godt å komme hjem til.
FOTO: KOI COLOUR STUDIO Kjenner du at du slapper av og finner roen i et hjem med farger og mønster, og at det er en følelse du har kjent på over tid, er sjansen stor for at et slikt hjem passer personligh­eten din bedre enn et som er mer fargeløst og rolig. – Det handler om å skape en forutsigba­r oase som det er trygt og godt å komme hjem til.
 ?? FOTO: FRØKEN FRYD ?? Rolig: Farger og materialer er rolige og behagelige og vil neppe føles utdatert på mange år. Et sikkert valg for mange.
FOTO: FRØKEN FRYD Rolig: Farger og materialer er rolige og behagelige og vil neppe føles utdatert på mange år. Et sikkert valg for mange.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway