Fædrelandsvennen

Tidligere Start-spiller: – Sjokkerend­e E behandling

Mees Rijks (21) fikk det glatte lag av Vålerengas sportssjef etter å ha blitt utvist mot Lyn.

- KRISTIANSA­ND TEKST: SHAYAN JALILIAN/NTB Shayan.jalilian@fvn.no

Tidligere Start-spiller Jon Hodnemyr (28), som la opp i 2016 på grunn av prestasjon­sangst, er ikke imponert over sportssjef Joacim Jonssons uttalelser.

– For en som la opp som 20-åring på bakgrunn av prestasjon­sangst, må jeg si at det er sjokkerend­e å se behandling­en Rijks får av sin egen leder. Hele denne saken og omtalen den har fått i sosiale kanaler er for meg et godt eksempel på hvor misforståt­t mental helse i idretten er, skriver Hodnemyr på plattforme­n «X».

Da Vålerenga spilte 1–1 mot Lyn på Ullevaal stadion lørdag kveld, fikk den 21 år gamle Vålerengas­pissen Mees Rijks marsjordre av dommeren åtte minutter før pause etter å ha klippet ned Lyn-spiller Tobias Myhre.

På det tidspunkte­t ledet Vålerenga 1–0 over sine arge rivaler, men etter utvisninge­n kom Lyn tilbake og fikk med seg ett poeng fra kampen.

I pausen ble Rijks regelrett slaktet av sin egen sportssjef, Joacim Jonsson, som blant annet kalte feilen hans for «forbanna dumt og helt utilgiveli­g».

– Det finnes ingen unnskyldni­nger. Det går ikke an å klage på at man er urutinert eller ditt eller datt. Han setter lagkamerat­ene i en helvetes situasjon. Det er ikke lov. Det er uprofesjon­elt. Det er forbanna dumt. Det fins ikke noe å diskutere. Det må han tåle, tordnet Vålerengas sportssjef.

HODNEMYR REAGERER

Uttalelsen­e hans får Hodnemyr til å reagere. Han la selv opp som Start-spiller i 2016 etter å ha vært åpen om at karrieren hans hadde vært preget av prestasjon­sangst og frykten for å mislykkes. Året senere ble han kåret til årets forbilde på Idrettsgal­laen sør for sin åpenhet knyttet til mental helse.

Søndag ettermidda­g har han gått ut på «X», og skrevet en tråd om behandling­en av Rijks, som i skrivende stund er sett av over 50.000 brukere.

– Først og fremst må jeg presisere at jeg ikke kjenner til deres interne forhold og justis på de tingene, men umiddelbar­t opplever jeg Jonssons uttalelser som stikk i strid med det jeg har erfart og lært, utdyper Hodnemyr overfor Fædrelands­vennen senere på dagen, og fortsetter:

– Hvis man ønsker å få det beste ut av folk på lang sikt, er det ikke sånn man skal behandle fotballspi­llere og medmennesk­er, sier Hodnemyr.

– Hva reagerer du mest på? – For det første handler det om behandling­en av mennesker. Det er mye følelser og sterke krefter i sving i fotball. Da er det viktig at man som leder skjermer spillerne sine for det eksterne presset og trøkket som eksisterer. Selvfølgel­ig skal man stille skyhøye krav internt, men offentlig må man som leder vise at man står opp for spillerne, støtter dem og beskytter dem.

Han sier at han selv «ikke tålte verken medgang eller motgang godt nok» da han var en aktiv fotballspi­ller. Før kamper kunne han sitte hjemme og håpe at han skulle bli syk, slik at han slapp presset det medførte å spille fotball.

– Jeg hadde rett og slett ikke troen på meg selv, og at jeg var god nok. Jeg er en perfeksjon­ist, og nådde derfor ikke opp til egne forventnin­ger, sier han.

Hodnemyr mener at ledere innenfor idretten har et stort ansvar for å beskytte og hjelpe utøverne, og at det ikke gjøres ved å dele ut slakt.

– Det er mange som antar at fotballspi­llere ikke håndterer ting, men de har absolutt muligheten til å klare det. Da handler det om å få trygghet, kjærlighet og folk som har din rygg. Jeg synes den episoden i Vålerenga er et godt bilde på hvordan ting ikke skal være, sier

Hodnemyr.

Jonsson har ikke besvart Fædrelands­vennens henvendels­e.

SELVKRITIS­K

Han er imponert over hvordan Rijks selv håndterte situasjone­n etter kampslutt, da han tydelig preget stilte opp for media og var selvkritis­k.

– Jeg elsker denne klubben virkelig, og vil bare si unnskyld til alle som kom hit og som så kampen på TV. Jeg tar all skyld for at vi ikke vant. Det er utilgiveli­g. Jeg må virkelig lære av dette, sa nederlende­ren til TV 2.

Vålerenga-spilleren brøt også inn da TV 2 forsøkte å spørre Jonsson om han etter kampen angret på uttalelsen­e han kom med i pausen.

– Skylden er på meg. Han sa det som det var. Det var feil det jeg gjorde, så ingenting av dette må legges på sjefen, sa Rijks, før Jonsson etterpå innrømmet at han «kanskje var for hard» i sine uttalelser.

KRITIKK

Også Vålerenga kritiserer Jonsson: – Tid, sted og formen for offentlig kritikk av egen spiller på den måten er feil og dårlig håndtert. Jokke har beklaget overfor spillergru­ppa og i mediene. Det er bra og nødvendig. Jeg har hatt møte med Jokke, og han har fått en irettesett­else, sier VIFS daglig leder Svein Graff til VG.

Han legger til at man setter oppførsele­n på «kontoen for at det kokte både på banen og i pausen».

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB ?? Her får Vålerengas Mees Rijks (nummer 9) beskjed om å forlate banen etter å ha pådratt seg to gule kort i første omgang. Da kokte det over for flere.
FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB Her får Vålerengas Mees Rijks (nummer 9) beskjed om å forlate banen etter å ha pådratt seg to gule kort i første omgang. Da kokte det over for flere.
 ?? ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Jon Hodnemyr er ikke nådig med Vålerengas sportssjef, Joacim Jonsson, etter at han slaktet egen spiller for å ha blitt utvist i kampen mot Lyn.
FOTO: PRIVAT Jon Hodnemyr er ikke nådig med Vålerengas sportssjef, Joacim Jonsson, etter at han slaktet egen spiller for å ha blitt utvist i kampen mot Lyn.
 ?? FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB ?? Vålerengas sportssjef Joacim Jonsson (t.v.) og trener Geir Bakke avbildet etter Lyn-kampen.
FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB Vålerengas sportssjef Joacim Jonsson (t.v.) og trener Geir Bakke avbildet etter Lyn-kampen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway