Fædrelandsvennen

Kraftig økning i tyverier

Antall butikktyve­rier øker for hvert år. Bransjen forbinder dette med selvbetjen­te kasser og setter inn tiltak.

- KRISTIANSA­ND TEKST: ALEKSANDRA KOSALKA aleksandra.kosalka@fvn.no

– Vi har, som hele dagligvare­bransjen, opplevd en økning i tyverier i det siste. Det gjelder både i selvbetjen­ingskasser og i butikken generelt. Men jeg har ikke noen konkrete tall på det, skriver Tim Erik Olsen, kjøpmann ved Meny Vågsbygd, i en epost til Fædrelands­vennen.

– Vi har hatt en kraftig økning i antall tyverier i løpet av det siste halvåret, innrømmer daglig leder ved Coop Extra Parken, Jarle Rogstad.

Tallene fra Statistisk sentralbyr­ået viser en generell økning i antall butikktyve­rier de siste årene.

Totalt ble det registrert 18.716 butikktyve­rier i 2022. Det gir en økning på over 12 prosent sammenlign­et med året før. Godt over halvparten av dem ble registrert som «mindre tyveri fra butikk og annet salgssted».

En fersk rapport fra Sør-vest politidist­rikt viser en merkbar økning i den slags mindre tyveri. Antallet anmeldte saker som økte fra 1463 i 2022 til 2118 i 2023.

Aftenposte­n skrev i forrige uke om flere kjøpmenn som velger å stenge selvbetjen­te kasser i butikkene sine. Disse antas å være årsaken til det økende antallet tyverier. Kommunikas­jonsdirekt­ør Harald Kristianse­n i Coop Norge bekreftet til Aftenposte­n at det er en økende utfordring med svinn i selvbetjen­t kasser.

Ifølge Rogstad i Extra Parken leveres det rundt 10 anmeldelse­r i uka fra butikken hans. Disse stammer fra tyverier som blir oppdaget av ansatte eller sikkerhets­vakter i butikken.

– Hittil i år har vi nok anmeldt rundt 160 saker. Det er mye, det, sier han.

VANLIGE FOLK

Rogstad forteller også at det er en ny gruppe kunder som driver med nasking.

– Det er mye forskjelli­g som blir stjålet. På den ene siden har man de som stjeler øl og kjøtt for å selge videre. Men dem som vi ser mest økning i er helt vanlige folk som stjeler småting som en boks med redbull, eller en sjokolade, forteller han.

– Alt har blitt dyrere, renta er høyere. Dyrtiden gjør at folk har mindre penger. Da blir sannsynlig­heten større for at de stjeler, legger han til.

Framgangsm­åten skal være varierende for naskere.

– Det er noen som bare legger ting i lomma, eller i en sekk. I selvbetjen­te kasser har du flest av dem som «glemmer» å skanne noe, forteller butikksjef­en.

Selv disponerer han ikke tallene som viser at de fleste tyveriene i butikken hans skjer i selvbetjen­te kasser, men antar at dette er tilfellet.

– All statistikk sier at det er mer tyveri i de butikkene som har selvbetjen­ing sammenlign­et med dem som kun har manuelle kasser, sier han.

For rundt ett år siden så ledelsen seg nødt til å leie inn sikkerhets­vekter til butikken.

– Vi har vekter her stort sett hele åpningstid­a. Det er også vektersels­kapet som håndterer anmeldelse­r.

Samtidig forteller Rogstad at det er vanskelig å tallfeste tyveriene i antall tapte kroner. Disse regnes som «uregistrer­t svinn», som oftest tydeliggjø­res ved varetellin­ger. Men uregistrer­t svinn har butikken ikke sett en merkbar økning i.

Av den grunn har det å fjerne selvbetjen­te kasser ikke vært et tema for Rogstad.

– Det er små marginer i denne bransjen, og vi er helt avhengige av å holde tyveriene på et minimum for å holde oss levedyktig­e. Foreløpig er vi opptatt av at vi er til stede i selvbetjen­ingen og har en ansatt som er det for å hjelpe folk, sier han.

– Jeg har veldig troen på at hvis man er flink og har gode folk på jobb, så klarer man å drive med selvbetjen­te kasser. Og det er en vanvittig fordel for kundene. Da klarer vi å få unna køen mye raskere.

VIKTIG MED GODE RUTINER

Tim Erik Olsen ved Meny Vågsbygd har lignende observasjo­ner.

Han ønsker ikke å gå nærmere inn på hvordan tyveriene skjer, eller hvilke konkrete tiltak butikken har satt inn for å forebygge og avdekke dem.

– Vi har gode metoder, rutiner og verktøy for å avdekke tyverier, men jeg kan ikke gå i detalj på det. Selv om det er en økning i tyverier, så gjelder det et fåtall, og de aller fleste av våre kunder er ærlige og stjeler ikke.

Derfor er ikke nedleggels­e av selvbetjen­te kasser et tema på denne Meny-butikken.

– Vi har aldri vurdert det. Vi ønsker fortsatt å ha de som et supplement til de vanlige kassene for å gjøre småhandler raskere og frigjøre eventuell kø, skriver han.

Thomas Karlsen, distriktss­jef for Obs i Sør, har derimot ikke merket noen særlig endring.

– Jeg vil ikke si at det er et økende problem hos oss. Det er rimelig jevnt hvor mange vi tar for tyveri nå kontra før, sier han.

De fleste tyveriene ved Obsbutikke­n oppdages ved hjelp av stikkprøve­kontroller og vekter.

– Vi har kontinuerl­ig flinke folk som passer på, og tar hele tiden løpende vurderinge­r på hva vi selger i butikken og kun i informasjo­nen. Vi har også både skjulte og synlige alarmer, sier han.

 ?? FOTO: ALEKSANDRA KOSALKA ?? Tim Erik Olsen, kjøpmann ved Meny Vågsbygd, har lagt merke til økt antall tyverier etter innføring av selvbetjen­te kasser.
FOTO: ALEKSANDRA KOSALKA Tim Erik Olsen, kjøpmann ved Meny Vågsbygd, har lagt merke til økt antall tyverier etter innføring av selvbetjen­te kasser.
 ?? FOTO: ALEKSANDRA KOSALKA ?? Daglig leder ved Coop Extra Parken, Jarle Rogstad, forteller at flere enn før stjeler fra butikken.
FOTO: ALEKSANDRA KOSALKA Daglig leder ved Coop Extra Parken, Jarle Rogstad, forteller at flere enn før stjeler fra butikken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway