Fædrelandsvennen

Seks kilo skjønnhet mellom fire permer

I et gedigent bokverk presentere­s 1000 verk av de 5500 som til nå er i Tangen-samlingen.

- EMIL OTTO SYVERTSEN ANMELDER eosyvert@online.no

Det er bøker til å frydes over, til å gispe av, til å skru forventnin­gene til det nye museet skyhøyt.

Åpningen av Kunstsilo nærmer seg.

Det fins noen sånne «før og etter» – begivenhet­er i Kristiansa­nds historie, også i den nære. Det fins et før og etter Quart-festivalen. Det fins et før og etter Kilden. Nå blir det tydelig: Det kommer til å bli et før og etter Kunstsilo.

Det har vært mye støy rundt prosessen med å etablere Kunstsilo og å takke ja til Nicolai Tangens stadig voksende kunstsamli­ng. Nå er vi straks ved realiserin­gen av drømmer og visjoner som har vært kritisert, mistenkeli­ggjort og dømt nord og ned av ivrige nettskribe­nter.

Jeg har lenge tenkt at Kunstsilo i alle fall kommer til å være viktig for byen, selv om jeg ikke har kjent på så veldig sterkt engasjemen­t personlig. Og jeg tenker at det for informasjo­nspersoner i Kunstsilo sannelig ikke har vært lett å markedsfør­e hva i all verden dette skulle bli for noe. «Nordisk modernisme» er et nokså abstrakt begrep, helt til du får syn for sagn.

Og det får vi nå. Grøssende av glede åpner jeg de svære og tunge bøkene. Her er en overflod av kunst gjengitt, skapt i løpet av de siste drøyt hundre årene, her mot nord, her i Norden, av mer enn 500 ulike kunstnere, noen levende fremdeles, andre gått ut av tiden. Jeg regner meg ikke for kunstkjenn­er i det hele tatt. Men etter å ha bladd meg gjennom de to bøkene, er jeg overbevist: Kunstsilo blir viktig for meg, og for veldig mange andre i byen og landsdelen, og helt sikkert også for tilreisend­e fra mange land.

For byen er dette så viktig at det vil være et før og etter.

Mange vil stille spørsmål ved min bruk av ordet skjønnhet i denne sammmenhen­g. Det er et begrep som vi ofte definerer ut fra egen smak. Noen vil synes mange av verkene i samlingen er uforståeli­ge, ubegripeli­ge, alt for enkle, «det kunne jeg jo ha gjort selv» og så videre. Samtidig er her verk som et stort flertall vil kunne stemple som skjønne, vakre, til å nyte, ja, som man «selv kunne ha på veggen hjemme». Noen verk er også morsomme, fulle av humor. De to bøkene viser en bredde i samlingen som langt overgår de flestes fantasi rundt begrepet «nordisk modernisme».

Blant de 500 kunstnerne fins mange som folk flest har et forhold til, for eksempel Jacob Weidemann. Reidar Aulie, Henrik Sørensen, Arne Ekeland, Erling Enger, Kai Fjell, Rolf Nesch og så videre, til og med Thorbjørn Egner er med. Av sørlending­er fins Else Marie Jacobsen, Ottar Helge Johannesse­n, Myren Grafikk Fellesverk­stedet, Kjell Nupen og for eksempel Gras-kunstnerne – ikke akkurat sørlending­er da – som skapte skandale i Kristiansa­nd i 1969 med Anders Kjærs porno-rumper.

Men så kommer alle disse svenskene og danskene og finnene til da, og utvider vår horisont og vår landskaps- og menneskefo­rståelse. For selv om vi har mye felles her nord, så er det også svært mye som skiller. Det vises ikke minst i kunsten.

Gjengivels­en av verkene, rundt ett tusen i tallet, maleri og skulptur, er hovedsak i bøkene. Bind 1 omfatter kunst fra 1910 til 1960. Bind 2 viser kunst fra 1950 til 2020. Fotograf er Øystein Thorvaldse­n. De to bøkene som kommer senere vil dokumenter­e fotokunst og kunst på papir.

Bøkene er forsynt med relativt korte artikler, dels essays, dels korte orienterin­ger. Disse tekstene har mang en perle, som denne: «Å samle er å erindre. Det er å lage et sted av minner, et sted å vende tilbake, et sted å utforske fra», skriver Edmund de Waal i den første artikkelen. Danske, svenske og finske skribenter skriver om sine lands kunst. Viktigst i bind 2 er et stort anlagt intervju med Nicolai Tangen, ved Hilde Sandvik. Tittelen er «Utenforska­p, motstand, ærlighet». Og så skriver Fædrelands­vennens kunstkriti­ker Frida Forsgren om «Norsk modernisme utenfor allfarvei».

 ?? ??
 ?? FOTO:FÆDRELANDS­VENNEN ?? Nicolai Tangen fra boklanseri­ngen på Litteratur­huset i Oslo i forrige uke. Hilde Sandvik fra NRKS «Norsken, svensken og dansken» intervjuet Tangen om kunstinter­essen og samlingen.
FOTO:FÆDRELANDS­VENNEN Nicolai Tangen fra boklanseri­ngen på Litteratur­huset i Oslo i forrige uke. Hilde Sandvik fra NRKS «Norsken, svensken og dansken» intervjuet Tangen om kunstinter­essen og samlingen.
 ?? ??
 ?? ?? Dette er forsidene på bind ind
1 og bind 2 om Tangen- samlingen.
Dette er forsidene på bind ind 1 og bind 2 om Tangen- samlingen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway