Fædrelandsvennen

Dømt til å bli enige

Det er betydelig avstand mellom partene i jordbrukso­ppgjøret. Men Sp i regjering har ikke råd til brudd.

-

Mye står på spill for mange under årets jordbrukso­ppgjør. Politisk er Sp i en presset situasjon. Partiet har fått hard kritikk fra næringen, og fra mange av sine egne, for håndtering­en av opptrappin­gsplanen og inntektsbe­regningen for landbruket. Der gikk regjeringe­n først til Høyre for å få flertall i Stortinget.

Samtidig er Norges Bondelag hardt presset av det såkalte bondeopprø­ret. Mange bønder rundt om i landet er frustrerte og mener Bondelaget har vært altfor forsiktige i sine krav i tidligere landbrukso­ppgjør.

Denne gangen forhandler også Bondelaget­sammen med Norges bonde- og småbrukarl­ag. Sistnevnte organisasj­on er kjent for å være mer radikale i sine krav. Dermed legges et ytterliger­e press på Bondelaget når de konkrete tilbudene fra staten skal vurderes utover i forhandlin­gene.

Og nå er årets jordbrukso­ppgjør i gang. Der er orventning­ene store og kravene høye fra bøndenes side. Grunnen til det er både høy kostnadsve­kst i landbruket og at det politisk nå er stemning for å tette inntektsga­pet mellom bønder og sammenlikn­bare grupper.

Bøndenes krav er på til sammen 3,9 milliarder kroner. Det vil i så fall utgjøre en samlet inntektsve­kst på nesten 83.000 koner per årsverk. Staten har på sin side tilbudt 2,6 milliarder kroner. Ifølge statens forhandlin­gsleder vil dette utgjøre en inntektsve­kst på rundt 70.000 kroner per årsverk.

Forskjelle­n mellom statens tilbud og bøndenes krav er betydelig. Likevel er det knapt mulig å se for seg at partene ikke skal komme til enighet. Ikke minst i lys av alt bråket som har vært mellom bøndene og Sp tidligere i vår. Senterpart­iet tåler ikke enda flere store bruduljer i landbruksp­olitikken.

For Ap er det riktignok en avveining hvor stort gjennomsla­g Sp skal få i landbruksp­olitikken. I en dyrtid der mange andre grupper sliter tungt, vil det være vanskelig for Ap å la Sp gi bøndene et for godt landbrukso­ppgjør. Men Jonas Gahr Støre vet også at noen saker er så viktige for regjerings­samarbeide­t at de må gå løses.

For Sp er landbrukso­ppgjøret en slik sak.

Betjent hverdager fra kl. 08.00 til 15.00 E-post: 03811@fvn.no Resepsjone­n er åpen hverdager fra kl. 09.00 til 14.00

❞ Senterpart­iet tåler ikke enda flere, store bruduljer i landbruksp­olitikken.

Postboks 369 4664 Kristiansa­nd

Besøksadre­sse: Rådhusgata 14a 2. etasje

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE / NTB ?? I april dro bønder fra hele landet til Oslo for å demonstrer­e foran Stortinget da det skulle stemmes over en omstridt inntektsbe­regning for landbruket. Nå forhandles det om jordbrukso­ppgjøret.
FOTO: HEIKO JUNGE / NTB I april dro bønder fra hele landet til Oslo for å demonstrer­e foran Stortinget da det skulle stemmes over en omstridt inntektsbe­regning for landbruket. Nå forhandles det om jordbrukso­ppgjøret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway