Fædrelandsvennen

Høyre kan få to på Tinget fra Vest- Agder. Men

Hvem skal være den andre?

- VIDAR UDJUS POLITISK REDAKTØR

Høyre står overfor et pussig problem. I den valgkretse­n som fortsatt heter Vest-agder ligger partiet ifølge meningsmål­ingene an til å få inn to stortingsr­epresentan­ter ved valget neste høst.

Men det er bare én kandidat som peker seg ut.

● Den kandidaten er Amalie Gunnufsen. Hun er nummer tre på dagens stortingsl­iste, sitter i bystyret og har opparbeide­t seg en solid posisjon i Kristiansa­nd Høyre. Blant annet etter at hun spilte en viktig rolle i fremforhan­dlingen av den borgerlige plattforme­n mellom H, KRF, Frp, Venstre og Sp.

● Nå ser hun ut til å være Kristiansa­nd Høyres foretrukne kandidat til førsteplas­sen på stortingsl­ista. Og knapt noen tviler på at Kristiansa­nd vil få det som de vil.

Det er det tre grunner til. Kristiansa­nd er Høyres desidert største partilag. Den vestre delen av valgdistri­ktet har hatt førstekand­idaten, Ingunn Foss fra Lyngdal, i flere perioder. Og: Det fins knapt noen andre aktuelle kandidater. ● Det siste er oppsiktsve­kkende i et så stort parti som Høyre. Særlig fordi fylkespart­iet gjennom programmet Next har satset bevisst på rekrutteri­ng av unge politikere som skal kunne bli nasjonale størrelser.

● Og fylkespart­iet har hatt flere spennende navn. Men Mathias Bernander valgte ordførerko­ntoret i Kristiansa­nd. Tidligere fylkesting­spolitiker Benedichte Limmesand Hellestøl har takket nei til en mulig stortingsp­lass. Og Aase Marthe Horrigmo, som utfordret Ingunn Foss sist, har flyttet fra landsdelen.

Dermed er det store spørsmålet: Hvem skal stå på toppen av lista, sammen med Gunnufsen?

● Gruppelede­r for Høyre i Lindesnes, Paal Pedersen, var ønsket av flere. Men han takket nei. Pedersen tar i stedet over som ordfører i Lindesnes hvis dagens ordfører Alf Erik Andersen kommer på Stortinget, for Frp. Pedersen leder også nominasjon­skomiteen for stortingsv­alget.

● Blant de få andre navnene som nevnes i Høyre-kretser er Bernt Mushom. Han har bred erfaring fra kommunesty­ret i Lyngdal. Ved sist kommuneval­g var han også partiets ordførerka­ndidat. Men som i de andre kystkommun­ene vest for Kristiansa­nd, vant Frp det vervet også i Lyngdal.

Og nettopp fravær av fremtreden­de kommunale lederverv er en av årsakene Høyre-folk oppgir til at det er så få åpenbare kandidater til toppen av stortingsl­ista denne gangen.

● Det gjør at noen i Kristiansa­nd Høyre ser en mulighet for å få begge de to øverste plassene på stortingsl­ista.

● I så fall peker Nicolai Østeby seg ut som en mulig andrekandi­dat. Han er nummer fire på dagens stortingsl­iste, sitter også i bystyret og har også markert seg i lokalpolit­ikken. Østeby er imidlertid også aktuell som ny leder i Unge Høyre nasjonalt, når Ola Svenneby gir seg. Ungdomsorg­anisasjone­n skal ha landsmøte i juni, og valgkomite­ens innstillin­g er ventet i løpet av denne måneden.

● Og hvis det skulle bli både Gunnufsen og Østeby på topp, vil det tappe bystyregru­ppa i Kristiansa­nd for viktige ressurser. Det kan også være at en slik toppduo på stortingsl­ista vil speile både geografien og aldersspen­net for dårlig for Høyre-folk rundt om i valgkretse­n. Gunnufsen er 27 og Østeby 21 år.

Fortsatt er det svært tidlig i prosessen. Foreløpig er lokallagen­e bare bedt om å spille inn navn til nominasjon­skomiteen.

● Men det er allerede klart at Høyre i Vest-agder står overfor en uvanlig situasjon.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Amalie Gunnufsen er den mange snakker om som ny førstekand­idat på Høyres stortingsl­iste i Vest-agder valgkrets. Men svært få navn peker seg ut som nummer to.
FOTO: PRIVAT Amalie Gunnufsen er den mange snakker om som ny førstekand­idat på Høyres stortingsl­iste i Vest-agder valgkrets. Men svært få navn peker seg ut som nummer to.
 ?? ?? vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505
vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway