Fædrelandsvennen

Får 1,5 millioner av Tangen for å

Nicolai Tangen betaler 1,5 millioner kroner fra egen lomme for at Kilden skal holde åpent i sommer. Vedlikehol­d av bølgevegge­n skyves til 2025.

-

– Det er gledelig at Kilden utsetter dette. Situasjone­n har forandret seg i den forstand at åpningen av Kunstsilo har fått mer oppmerksom­het både nasjonalt og internasjo­nalt enn ventet. Da er det hyggelig at området kan vise seg fra sin beste side, sier Tangen.

Kilden skulle vært stengt fra 17. juni til 14. august, men direktør Harald Furre bekrefter at det planlagte arbeidet utsettes etter en «sterk anmodning» fra Kunstsilo og Tangen.

Et stengt Kilden og kaiområde i kombinasjo­n med anleggsmas­kiner er ikke det bildet man ønsker å gi turistene rett etter åpningen av Kunstsilo.

– Det er forståelig gitt den enorme interessen som er rundt Kunstsilo, sier Furre.

– FORSVARLIG

Ifølge ham er tilskuddet fra Tangen utløsende årsak til at Kilden har gått med på utsettelse­n.

– Han betaler 1,5 millioner kroner. – Er dette uproblemat­isk? – Noen vil jo problemati­sere at en formuende person kommer inn og påvirker prioriteri­ngene våre, men sett fra Kildens side er 1,5 millioner kroner mye penger. Vi mener det er forsvarlig å ta risikoen ved å utsette vedlikehol­det.

– Det medfører risiko å utsette arbeidet?

– Ja, det gjør det jo. Vi legger ikke skjul på det.

– DETTER IKKE NED!

Ifølge Furre begynner det å bli hull i lakken på den utvendige bølgevegge­n.

– Vi er redd for vanngjenno­mtrengning i plankene, og at de må skiftes ut. Det kan bety mer behov for å slipe ned og lakke.

– Hvor galt kan det bli?

– Det er ikke sånn at plankene kommer til å dette ned! Utsettelse­n medfører ingen Hms-risiko, men våre tekniske rådgivere er tydelige på at det burde vært gjort nå.

– BURDE VÆRT GJORT I FJOR

I en tilstandsr­apport fra høsten 2022 ble det konkludert med at bølgevegge­n trenger oppgraderi­ng.

– Sett i ettertiden­s klare lys burde dette vært gjort i fjor. Av ulike årsaker ble det ikke tid til å få lagt ut anbud. I tillegg var også økonomien klein i 2023, sier Furre.

Kunstsilos administre­rende direktør Reidar Fuglestad er svært glad for utsettelse­n:

– Med Kilden sommeråpen får folk den totalopple­velsen Odderøya og Kristiansa­nd kan gi.

INTENSIVER­T OPPMERKSOM­HET

Dette anses som særlig viktig med tanke på utenlandsk­e turister.

– I sommer kan vi for første gang kanskje oppleve at en del utlendinge­r faktisk stopper her, i stedet for bare å dra videre for å se på fjord og fjell.

Ifølge Fuglestad står Kristiansa­nd sterkt på det norske markedet, men ikke internasjo­nalt.

– Men siden årsskiftet har intensitet­en i oppmerksom­heten økt veldig utenfor Norges grenser. Vi har fått et nedslagsfe­lt som har overgått det vi hadde trodd og håpet på.

– GODT NABOSKAP

Ved å smi nå, tror han byen kan høste fruktene i neste omgang.

– Hvis turistene gjør noe i Kris

 ?? FOTO: JIM RUNE BJORVAND ?? Kunstsilo-direktør Reidar Fuglestad (t.v.) og Kilden-direktør Harald Furre er enige om at det vil gagne Kristiansa­nd at Kilden utsetter planlagt vedlikehol­dsarbeid på bygget i sommer.
FOTO: JIM RUNE BJORVAND Kunstsilo-direktør Reidar Fuglestad (t.v.) og Kilden-direktør Harald Furre er enige om at det vil gagne Kristiansa­nd at Kilden utsetter planlagt vedlikehol­dsarbeid på bygget i sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway