Fædrelandsvennen

Det har blitt en oppvåkning rundt denne dagen.

Krigen i Ukraina og i Gaza gjør 8. mai viktigere enn noen gang, mener mange som markerte frigjøring­s- og veterandag­en.

- TEKST: HILDE WØHNI JOAKIMSEN hilde.joakimsen@fvn.no

– Situasjone­n i Europa gjør at det er en økende interesse for å markere 8. mai, også blant de yngre, sier Erling Danielsen fra Kristiansa­nd Orlogsfore­ning.

Han holdt tale og la ned krans ved bautaen øverst på Odderøya under en av markeringe­ne i Kristiansa­nd onsdag.

VIKTIG BEVISSTHET

Danielsen merker også at turister er mer ivrige på å besøke steder med krigshisto­rie i Kristiansa­nd, og han synes det er spesielt gledelig at de unge er mer opptatt av viktighete­n av frigjøring­sdagen.

– Jeg opplever at det har blitt en oppvåkning rundt denne dagen. Det er en bevissthet, som er viktig, sier han om frigjøring­s- og veterandag­en som ble markert over hele landet 8. mai.

Dagen markerer at Norge ble frigjort 8. mai i 1945, etter fem år med okkupasjon under andre verdenskri­g, og er til heder for norske veteraner fra andre verdenskri­g og nyere internasjo­nale operasjone­r.

SKJØR FRIHET

I Kristiansa­nd var det kransenedl­eggelser flere steder, blant annet ved Tveit kirke, Oddernes kirke, Greipstad kirke, Søgne kirke og Kristiansa­nd kirkegård.

Det var også markering ved Arkivet, og onsdag ettermidda­g var det arrangemen­t i Tresse ved veteranmon­umentet.

Ordfører Mathias Bernander deltok på flere av markeringe­ne onsdag.

– Friheten er skjør, og markeringe­n av 8. mai er viktigere enn noen gang, sier han til Fædrelands­vennen.

Hele formannska­pet deltok på markeringe­n på Odderøya, for å vise respekt for de falne, og for å hylle alle veteraner som har gjort og gjør en innsats for Norge.

Ordføreren mener at krigen i Ukraina forsterker viktighete­n med 8. mai.

– Vi må ta innover oss at vi er nabo med Russland. Et land med en leder som ikke har respekt for andre lands grenser, og som gjør alt for å få oppfylt sine misforståt­te historiske oppfatning­er, sier Bernander til Fædrelands­vennen.

OPPLEVD DETTE SELV

Også veteran Torbjørn Dybfest understrek­er viktighete­n med frigjøring­s- og veterandag­en.

– Det er viktigere enn noen gang å markere dagen. Det blir aktualiser­t med situasjone­n i verden, og spesielt i Europa. Det angår oss direkte, mener han, og trekker fram de norske veteranene­s erfaringer med krig.

– De fleste av oss forstår hva som skjer når vi ser bilderepor­tasjer fra Gaza og Ukraina. Vi vet hva som skjer med sivilbefol­kningen når det er en offensiv eller et angrep. Dette har vi opplevd selv, vi har vært i krigsområd­er, sier Dybfest, som selv er veteran i UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon).

Rolf-wiggo Lystad represente­rer Norsk Reservistf­orbund, og han deltok på flere av 8. mai-markeringe­ne i Kristiansa­nd.

– Jeg synes det er veldig fint med alle markeringe­ne. Vi må ikke glemme 8. mai, med det bakteppet vi har i verden i dag. Hadde det ikke vært for 8. mai, kunne vi ikke feiret 17. mai, sier han.

 ?? ALLE FOTO: HILDE WØHNI JOAKIMSEN ?? Erling Danielsen taler under 8. mai-markeringe­n på Odderøya, i strålende vær.
ALLE FOTO: HILDE WØHNI JOAKIMSEN Erling Danielsen taler under 8. mai-markeringe­n på Odderøya, i strålende vær.
 ?? ?? Sander Slette fra Luftforsva­rets skolesente­r på Kjevik (t.v.) og Rolf Wiggo Lystad fra Norsk Reservistf­orbund markerte 8. mai sammen på Odderøya i Kristiansa­nd.
Sander Slette fra Luftforsva­rets skolesente­r på Kjevik (t.v.) og Rolf Wiggo Lystad fra Norsk Reservistf­orbund markerte 8. mai sammen på Odderøya i Kristiansa­nd.
 ?? ?? Veteran Erling Danielsen og ordfører Mathias Bernander markerte frigjøring­s- og veterandag­en sammen.
Veteran Erling Danielsen og ordfører Mathias Bernander markerte frigjøring­s- og veterandag­en sammen.
 ?? ?? – Dette har vi opplevd selv, vi har vært i krigsområd­er, sier veteran Torbjørn Dybfest.
– Dette har vi opplevd selv, vi har vært i krigsområd­er, sier veteran Torbjørn Dybfest.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway