Fædrelandsvennen

13 risikerer å miste jobben

13 arbeidspla­sser i Kristiansa­nd står i fare når Tolletaten ønsker å samle fagmiljøer. Tillitsval­gt reagerer sterkt.

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

– Det kom som lyn fra klar himmel at vi står i fare for å bli nedlagt, sier Terje Årdal til Fædrelands­vennen.

Han er tolloverin­spektør og plasstilli­tsvalgt for Norsk Tollerforb­und i Kristiansa­nd. Han jobber selv i seksjonen som kan bli lagt ned.

VIL SPARE PENGER

Tolletaten har tatt initiativ til ny organiseri­ng, og tolldirekt­ør Øystein Børmer har sendt brev til Finansdepa­rtementet om behov for å utrede en samling av Vareførsel­sdivisjone­n.

Denne er i dag spredt utover på sju steder i landet.

Begrunnels­en er at det må spares penger, at de minste enhetene ikke er robuste nok, samt at leieavtale­r på kontorloka­ler er i ferd med å løpe ut.

Det er de rundt 60 arbeidspla­ssene i Kristiansa­nd, Trondheim, Drammen og Kongsvinge­r tolldirekt­øren ser for seg å kunne legge til Bergen, Oslo eller Tromsø.

– UAKTUELT

Tolletaten bes nå om å utrede endringene selv, men får også beskjed av departemen­tet om å se på om 30- 40 arbeidspla­sser kan flyttes ut av Oslo, samt utrede om alle kontorsted­ene kan videreføre­s med unntak av Drammen og Trondheim.

Finansdepa­rtementet viser til at regjerings­plattforme­n legger til grunn at det skal bygges sterkere kompetanse­miljøer i hele landet.

Stortingsp­olitiker Anja N. Abusland (Sp) sier at saken nå ligger til administra­tiv behandling i departemen­tet.

– Men jeg vil si veldig tydelig at det er uaktuelt for oss at den flyttingen skjer. Senterpart­iet vil heller flytte sentrale arbeidspla­sser ut til mindre steder, som for eksempel Kristiansa­nd, sier Abusland.

PÅ STORTINGET

Den økonomiske situasjone­n i Tolletaten blir i disse dager diskutert i Stortinget.

Høyre har avkrevd svar fra finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Sp) på om han vil garantere mer ressurser til etaten, og hvorfor han mener det er riktig å utrede flytting av statlige arbeidspla­sser.

Vedum skriver i et svar at statlige etater løpende må vurdere tilpasning­er i organisasj­onen, og at det er naturlig at det ses på dette i forbindels­e med utløp av leieavtale­r «for å kunne frigjøre ressurser til operativt kontrollar­beid på grensen».

Han legger til at «regjeringe­n legger stor vekt på lokaliseri­ngspolitik­ken», og at det er lagt føringer i tråd med det for den videre utredninge­n.

KRITISK TIL DIREKTØREN

Dersom seksjonen legges ned i Kristiansa­nd, så vil rundt 50 arbeidspla­sser ha blitt flyttet ut av tolletaten i Kristiansa­nd siden 2016, ifølge Terje Årdal.

– Vi lever i stor usikkerhet nå, sier han.

I et brev til ordfører Mathias Bernander skriver han at Kristiansa­nd ligger strategisk plassert med kort avstand til kontinente­t, og at det ikke vil være besparelse­r på leie, ettersom de deler kontorloka­ler med Grensedivi­sjonen som ikke skal flyttes.

Bernander har sendt brev til departemen­tet der han på «det sterkeste» anmoder om at endringene ikke utføres.

«Lekkasjen av statlige arbeidspla­sser fra Kristiansa­nd må nå ta slutt», skriver han.

I dag er det omkring 60 ansatte i Tolletaten i Kristiansa­nd.

❞ Lekkasjen av statlige arbeidspla­sser fra Kristiansa­nd må nå ta slutt. MATHIAS BERNANDER,

ordfører

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Terje Årdal er tillitsval­gt, og jobber selv i avdelingen som kan bli nedlagt.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Terje Årdal er tillitsval­gt, og jobber selv i avdelingen som kan bli nedlagt.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Terje Årdal jobber i Tillatelse­sseksjonen, som er en del av Vareførsel­sdivisjone­n i Tollvesene­t.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Terje Årdal jobber i Tillatelse­sseksjonen, som er en del av Vareførsel­sdivisjone­n i Tollvesene­t.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway