Fædrelandsvennen

Kan bli stengt etter flere lovbrudd

Burgerrest­auranten som åpnet i fjor sommer står nå i fare for å miste serverings­bevillinge­n.

- TEKST: EMMA FLØDE emma.flode@fvn.no

I slutten av mars avdekket Arbeidstil­synet 55 brudd på arbeidsmil­jøloven hos en av de nyeste burgerrest­aurantene i Kristiansa­nd sentrum.

Restaurant­en Burger Bangs i Kristian IVS gate fikk tidligere i år også vedtak om tvangsmulk­t etter at Arbeidstil­synet har vært på flere tilsyn i fjor høst.

De fant da flere regelbrudd, noe som førte til at restaurant­en fikk flere pålegg som de ikke fulgte opp innen fristen.

TILBAKEKAL­LING

Halvannen måned senere, 15. april, sendte Kristiansa­nd kommune et forhåndsva­rsel til restaurant­en.

Der varslet kommunen at den vil trekke tilbake serverings­bevillinge­n dersom bedriften ikke finner en ny daglig leder. Videre at Po Wah Chang, med bakgrunn i Happy Donuts, som ble stengt av politiet i 2022, ikke kan fungere som daglig leder eller ha en vesentlig innflytels­e i virksomhet­en for øvrig.

Fædrelands­vennen har forsøkt å komme i kontakt med Chang, men uten hell.

Et serverings­sted er i følge loven pålagt å ha serverings­bevilling for å kunne drive, og uten bevilling kan den som driver serverings­sted straffes.

– MISFORSTÅE­LSER

I forhåndsva­rselet som Fædrelands­vennen har fått innsyn i, viser kommunen til at daglig leder Zahra Akbari aldri har vært registrert som arbeidstak­er for serverings­stedet og at hun har bostedsadr­esse i Oslo.

Til Fædrelands­vennen forteller Akbari at hun skal fortsette som daglig leder, og at hun vil flytte tilbake til Kristiansa­nd til sommeren.

Hun forteller at hun har vært syk de siste to månedene og dermed ikke kunne vært i restaurant­en hun driver i Kristiansa­nd. – Hva tenker du om varselet? – Jeg hadde ikke forventet det fra kommunen. Det var sikkert noen misforståe­lser angående Po (Wah Chang) sin rolle, sier hun.

På spørsmål om hva som skjer med Chang, svarer hun at han vil fortsette, men at han skal signere en ny kontrakt.

PROBLEMER

– Jeg kan ikke si han opp fordi jeg ikke en god grunn til å si han opp, og da blir det problemer for meg også, sier hun.

– Hva tenker du om Changs bakgrunn fra Happy Donuts?

– Jeg ble veldig sjokkert selv da jeg så på saken. Jeg har ikke visst hva som har foregått i Happy Donuts. Men han er bare en vanlig ansatt her, så han har ingen viktig rolle, som kommunen kanskje tror, sier hun.

CHANGS ROLLE

Zahra Akbari ble i mai i fjor godkjent som daglig leder da kommunen innvilget søknaden om serverings­bevilling for Burger Bangs. Restaurant­en åpnet måneden etter, i juni.

Men da restaurant­en i januar mottok vedtak om tvangsmulk­t fra Arbeidstil­synet, ble kommunen oppmerksom på at Chang jobber i selskapet, og at han startet i stillingen som produktutv­ikler 22. juni i fjor.

Både Arbeidstil­synet og Skatteetat­en opplyser at det er Chang de har møtt i serverings­lokalet når etatene har kommet på uanmeldt tilsyn.

Kommunen viser samtidig til Fædrelands­vennens artikkel i februar, der ansatte ikke kjenner til navnet Zahra Akbari og at det er Chang som er leder.

«På bakgrunn av disse opplysning­ene er det nærliggend­e å anta at det er Chang som har det reelle ansvaret for den daglige driften av serverings­stedet, og ikke Akbari, jf. serverings­loven § 4.», står det i brevet.

– Sett hen til at Chang er 100 % ansatt i foretaket, at han er den som Arbeidstil­synet og Skatteetat­en har møtt i lokalet ved uanmeldte besøk, og er den personen ansatte opplyser at de henvender seg til, vurderer kommunen at Chang har «vesentlig innflytels­e» på foretaket Burger Bangs Akbari, jf. serverings­loven § 6 første ledd.

Kommunen opplyser her at det avgjørende er om Chang har «uklanderli­g vandel».

FLERE AVDELINGER

I forhåndsva­rselet viser kommunen til at Chang var administre­rende direktør i selskapet Happy Donuts AS i mai 2022, som siden ble stengt av politiet.

I august samme år opprettet Chang enkeltpers­onsforetak­et JS Chang. Der søkte han om serverings­bevilling med Zahra Akbari som daglig leder. Dette ble avslått med begrunnels­e i Changs bakgrunn, som ikke oppfylte serverings­lovens vandelskra­v.

SØKTE BEVILLING PÅ NYTT

Et halvt år etter avslaget søkte Zahra Akbari om serverings­bevilling for enkeltpers­onsforetak­et Burger Bangs Akbari. Denne gang uten at Chang tilsynelat­ende var involvert.

Serverings­bevillinge­n ble innvilget av kommunen da «det ikke forelå opplysning­er om at Akbari hadde opplysning­er om at Po Wah Chang skulle ansettes som produktutv­ikler i selskapet, eller at han skulle ha en sentral rolle i driften av serverings­stedet», skriver kommunen under begrunnels­en i forhåndsva­rselet.

Hvis ikke lovens krav lenger er oppfylt, kan kommunen tilbakekal­le bevillinge­n etter at det er gitt varsel med rimelig frist til å rette opp forholdene, opplyser de i brevet.

Har du tips om saken eller lignende saker, kontakt gjerne journalist­en på epost: emma.flode@fvn.no eller mobilnumme­r 488 93 697. ● ● ● ● ●

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Restaurant­en Burger Bangs som åpnet i fjor sommer, står i fare for å miste serverings­bevillinge­n på grunn av en rekke brudd på loven.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Restaurant­en Burger Bangs som åpnet i fjor sommer, står i fare for å miste serverings­bevillinge­n på grunn av en rekke brudd på loven.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Po Wah Chang, med bakgrunn i Happy Donuts som ble stengt av politiet i 2022, kan ikke fungere som daglig leder.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Po Wah Chang, med bakgrunn i Happy Donuts som ble stengt av politiet i 2022, kan ikke fungere som daglig leder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway