Fædrelandsvennen

– Tuller med etnisitet og hudfarge

- TEKST: SELMA SOFIE EIKELAND selma.sofie.eikeland@fvn.no

– Det er hverdag å høre folk tulle om etnisitet og hudfarge, og lærerne gjør ingenting, sier videregåen­de-elev Olimata Elin Mboge frustrert.

Mboge og Sarah Taif engasjerer seg i «Demokratip­rosjektet» i Kristiansa­nd, og mener det gjøres for lite for å forhindre rasisme i skolen.

– Jeg er lei av å sitte og diskutere om rasisme er et problem, forteller Taif.

Hun frykter konsekvens­ene dersom rasistiske holdninger normaliser­es.

– Selv de hendelsene som kan virke «små», er veldig skadelige. Holdninger fører til handlinger, og vi ser jo at hatkrimina­liteten har økt i det siste, sier Taif.

I to år har førsteaman­uensis ved Universite­tet i Agder, Irene Trysnes, og førstelekt­or Katja H-W Skjølberg studert ungdom med minoritets­bakgrunns erfaringer med rasisme i Kristiansa­nd kommune.

Tirsdag kom resultatet i form av en omfattende forsknings­rapport. Under lanseringe­n på UIA, ble den presentert for en sal med godt oppmøte, og overrakt til varaordfør­er Charlotte Beckmann.

De fleste minoritets­elevene trives i skolen, står det i rapporten «Strukturel­l rasisme i Kristiansa­nd kommune». Likevel kommer det fram at rasisme i skolen underdrive­s og ikke tas tak i.

Trysnes forteller at elevene er veldig forsiktige med å ta i bruk rasismebeg­repet. Ofte viser det seg at de har opplevd mer enn de først gir uttrykk for.

– Det er verbale ting, som å bli kalt n-ordet, eller ape. Noen har opplevd å bli kastet bomull etter, for så å bli spurt «skal du ikke plukke opp?».

Ungdommene underdrive­r når de forteller om slike hendelser.

– De sier til oss at «de tullet nok bare», forteller Trysnes.

– Å ikke bli oppfattet som norsk, er noe man ikke ønsker å erfare. Da er det lettere å underkommu­nisere det man utsettes for, reflektere­r Trysnes om grunnen til at man legger lokk på opplevelse­ne. I rapporten står det blant annet: I arbeidet er det gjort spørreunde­rsøkelse, intervjuer av elever, lærere, og rådgivere, og kartleggin­g av kommunens tiltak mot rasisme.

SKIFTER NAVN

– Det er vanskelige­re for ungdom med minoritets­bakgrunn å skaffe seg jobb, læreplass, eller bare komme til intervju, sier Trysnes.

I rapporten forteller en rådgiver i videregåen­de skole:

En av elevene forskerne intervjuet skiftet navn.

– Han kom rett inn til intervju etterpå, forteller Trysnes oppgitt.

Forsknings­rapporten viser også at skolen ofte setter likhetstre­kk mellom å være dårlig i språk, og å være svak faglig. Derfor blir elevene ofte anbefalt yrkesfag.

– Gutter med innvandrer­bakgrunn som går yrkesfag har høyest drop-out-rate på skolen, informerer hun.

OVERRASKER IKKE

Flere studenter som nå er blitt lektorer hjalp til i forsknings­prosjektet. En av dem er Lajin Murad, som jobber som lærer på ungdomssko­le.

– Jeg tror det har gjort meg mer bevisst, og jeg slår ganske hardt ned på det når jeg merker elevene gjør noe som ikke er greit.

 ?? FOTO: SELMA SOFIE EIKELAND ?? Irene Trysnes og Katja H-W Skjølberg presentert­e rapporten de har arbeidet med i to år om strukturel­l rasisme i kommunen.
FOTO: SELMA SOFIE EIKELAND Irene Trysnes og Katja H-W Skjølberg presentert­e rapporten de har arbeidet med i to år om strukturel­l rasisme i kommunen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway