Fædrelandsvennen

– ET KUNSTENS FYRTÅRN SOM SKAL LYSE I EUROPA

350 fra kunstfelte­t var de første gjestene i Kunstsilo. Det var ingen ufrelste i kunstens katedral den første kvelden.

-

–Kunstsilo! Dette er et kunstens fyrtårn som skal lyse hele veien til Europa. Det er et monument! Willibald Storn står i Kunstsilo og hytter engasjert med stokken. Den 88 år gamle kunstneren var til stede da Kunstsilo åpnet opp for kunstfelte­t tirsdag. Storn er en av dem som har verk stilt ut i åpningsuts­tillingen «Nordiske lidenskape­r», og han legger ikke skjul på at han liker bygget og innholdet.

Tirsdag var kunstnerne­s dag i Kunstsilo. For mens den offisielle åpningen er på lørdag, er det nå åpningsuke i Kunstsilo med ulike arrangemen­ter hver dag. Og kunstnerne og folk fra det visuelle kunstfelte­t var først ut med sin egen fest.

FORKLARELS­ENS LYS

– Endelig kommer det gjester hit. Det er dette jeg lever for, smiler direktør Reidar Fuglestad når han tar imot.

Det har vært rift om å komme med på lista blant de inviterte, og 350 mennesker møtte opp. Da de slapp inn i silohallen vendte alle sine øyne oppover mot silotaket. I de fleste ansikter bredte det seg et forklarels­ens lys.

– Du får virkelig katedralfø­lelsen her. Jeg er imponert, sier Hege Schlichtin­g fra Odderøya Open.

Oljefondsj­ef og kunstsamle­r Nicolai Tangen står også og kikker fornøyd opp i taket.

– Bare Reidar (Fuglestad) kunne fått til dette. Det har blitt større enn jeg hadde trodd. Dette er for kult. Dette kan ikke være Kristiansa­nd, sier han til Fædrelands­vennen.

SJU ÅRS GRAVIDITET

Direktør Reidar Fuglestad går på scenen og holder åpningstal­e:

– Vi er takknemlig­e for at så mange av dere ville bruke tida på å komme hit i dag, sier han beskjedent. Før han forteller at sju års graviditet er slutt, og at i Kunstsilo har man lært at man må jobbe for det man tror på.

Folket klapper og løfter glassene de har fått udelt av et tallrikt og smilende vertskap. Så blir mangt et mobilkamer­a tent da Nicolai Tangen går på scenen for å holde innledning.

– Dette er kulere enn Nidarosdom­en, og i hvert fall finere enn Nasjonalmu­seet, sier Tangen. Kunstfelte­t ler godt av metaforene han følger opp med:

TANGENS METAFORER

– Vi har lært siden vi var barn at når du får noe fra en fremmed mann, så er det noe mystisk, sier han om måten en del har tatt imot Tangen-samlingen på i Kristiansa­nd.

– Åpningsuts­tillingen heter «Nordiske lidenskape­r». Tre norske lidenskape­r kan være: Å gå tur, grille pølser og å være skeptisk til kunst. Å få nordmenn til å like kunst er litt som å få barn til å spise brokkoli. Det tar tid, sier Nicolai Tangen.

Som musikalsk innslag er Camilla og Lars Andreas Haug hentet inn. De nordnorske artistene som er bosatt i Arendal tester akustikken i hallen med tuba og

lKunstnerm­enigheten har kommet inn i Kunstsilo og hører direktør Reidar Fuglestad innlede.

 ?? ??
 ?? ?? Kunstner Willibald Storn foran montasjen
Kunstner Willibald Storn foran montasjen
 ?? ?? Nicolai Tangen var strålende blid da det endelig slapp inn gjester i Kunstsilo.
Nicolai Tangen var strålende blid da det endelig slapp inn gjester i Kunstsilo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway