Fædrelandsvennen

Forskjelle­ne i fangetall må forklares

Det er store forskjelle­r i fangetall mellom land og over tid. Hvordan kan disse forskjelle­ne forstås?

-

Kristian Mjåland er førsteaman­uensis i sosiologi ved UIA, og bor i Kristiansa­nd. Han er særlig interesser­t i straff, fengsler og rus, men som sosiologer flest er han nysgjerrig på det meste.

Iforrige uke ble den siste rapporten fra World Prison Brief publisert. Den inneholder en oversikt over bruken av fengsler i så godt som alle verdens land. Minst 11 millioner mennesker sitter nå i fengsel. Det er en økning på 27 prosent siden år 2000. Det er fremdeles USA som formelt huser flest fanger – 1,8 millioner, og 20 prosent av verdens fanger – men det er El Salvador, Cuba og Rwanda som har den høyeste fengslings­raten (antall innsatte per 100.000 innbygger).

Det å lese slike globale oversikter over bruken av fengsler er deprimeren­de og fascineren­de på samme tid. Det er deprimeren­de fordi vi vet at leveforhol­dene til svært mange av disse 11 millionene menneskene er harde. De fleste er for eksempel sperret inne i store fengsler som er fylt opp langt over kapasitets­grensen.

Det er også deprimeren­de fordi det er noen veldig stabile fellestrek­k mellom dem som havner i fengsel: De er nesten alltid menn, de er veldig ofte fattige, og de tilhører ofte en (etnisk) minoritets­gruppe. Slik er det i norske fengsler – 95 prosent er menn, 82 prosent har minst to levekårsut­fordringer (dårlig økonomi, bostedsløs, kronisk sykdom etc.) og 25 prosent er utenlandsk­e statsborge­re – og liknende mønstre finner vi i de fleste land. et som gjør lesningen av slike rapporter fascineren­de, er de store forskjelle­ne i bruken av fengsler mellom ulike land og regioner. Ekstra fascineren­de er det fordi vi mangler fullgode forklaring­er på hva det er som gjør at noen land har mange fanger mens andre har få, og hvorfor det er slik at fangetalle­ne stiger og synker innad i land over tid.

Den mest nærliggend­e forklaring­en på at noen land har mange fanger er fordi de har mye kriminalit­et. Den forklaring­en holder imidlertid ikke helt. Land med relativt likt omfang av kriminalit­et kan ha store forskjelle­r i fangetall. At det er en sammenheng mellom kriminalit­et og fangetall er forskere enige om. Men hvor sterk sammenheng­en er, vet vi mindre om. Omfanget av kriminalit­et kan uansett ikke være hele forklaring­en – vi må også undersøke hvorfor noen land reagerer på et gitt nivå av kriminalit­et med fengselsst­raff oftere enn andre. n nylig publisert forsknings­artikkel går gjennom noen av forklaring­ene som er foreslått. En forklaring handler om at noen land oftere reagerer på lov

❞ Vi mangler fullgode forklaring­er på hva det er som gjør at noen land har mange fanger mens andre har få.

DEbrudd ved å bruke andre typer strafferea­ksjoner enn fengsel, for eksempel mer bruk av bøter eller ulike former for samfunnsst­raff. En annen forklaring handler om økonomi: Å fengsle en stor andel av befolkning­en er dyrt, og det er derfor først og fremst rike land som vil (kunne) fengsle mange. En politisk forklaring handler om at fangetalle­ne vil være lavere i demokratie­r enn i diktaturer, fordi i sistnevnte har befolkning­en få politiske kanaler for å bedre sin stilling. Ulike kulturfork­laringer har også blitt

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway