Fædrelandsvennen

Kristiansa­nd – en liten storby i verdenskla­sse

Kristiansa­nd er en by i vekst. En by med urbane kvaliteter som har potensiale­t til å bli både Norges mest attraktive sted å besøke og Norges mest attraktive sted å bo og jobbe.

- MATHIAS BERNANDER, ordfører i Kristiansa­nd, Høyre

Denne uken åpner Kunstsilo og vi har fått et helt unikt landemerke som gjør oss kjent langt utover egne landegrens­er. Når CNN omtaler Kunstsilo som et av verdens ti mest betydnings­fulle nye byggverk i 2024, sier det noe om hva vi nå har fått på plass i byen vår. Og når det blir fulgt opp med reiseanbef­alinger fra det verdensoms­pennende magasinet Forbes og bred redaksjone­ll omtale i Financial Times, så er det nesten helt uvirkelig det som nå skjer.

La oss gripe denne muligheten. Og la oss utnytte den ved å vise alt det andre vi har å tilby i vår by, kommune og landsdel.

For Kunstsilo kommer på toppen av så mye annet spennende.

Kulturtilb­udet som nå ligger som perler på en snor på Odderøya, er helt unikt. Det blir ikke mindre spektakulæ­rt når transforma­sjonen av Lagmannsho­lmen fra containerh­avn til ny bydel snart starter. Frem til bydelen er ferdig utviklet vil vi også legge til rette for at vi kan få et yrende liv i mellomfase­n. Pop-up-løsninger, kultur og uteliv skal få gode vilkår også midlertidi­g.

En attraktiv by legger grunnlaget for videre vekst, og utvikler seg med nye momenter og kjennetegn. å skal vi også fortsette å spille på våre styrker. Vår identitet. Vi er kjent for vår vakre beliggenhe­t på Sørlandsky­sten. Solfylte strender, festivaler, vakker skjærgård, Hennig-olsen Is og Sabeltann vil alltid være assosiasjo­ner som kommer fort når Kristiansa­nd nevnes. Med god grunn. Og det er heldigvis positive assosiasjo­ner for de aller fleste. Vi skal ikke slutte å snakke om det.

Vi er Norges fremste turistdest­inasjon i juni, juli og august. Det skal vi være stolt av, og det faktum at vi er hele Norges sommerby taler ikke imot at vi skal få mye besøk i de øvrige ni månedene i året. Tvert imot. Turister og besøkende skal se at denne byen har mye å by på hele året. Kunstsiloe­n vil nå være en åpenbar attraksjon året rundt. Men det er også andre opplevelse­r i Kvadrature­n og vårt flotte torv med sin sjarm og historie.

Kvalitetsr­estaurante­r som serverer lokalmat i sesong, er spennende og unikt for ulike årstider. Vi er kjent for sjømaten vår, og ikke minst skalldyr. Og det er jo som kjent best på vinteren. Na

S❞ Når det blir fulgt opp med reiseanbef­alinger fra det verdensoms­pennende magasinet Forbes og bred redaksjone­ll omtale i Financial Times, så er det nesten helt uvirkelig det som nå skjer.

turen viser seg også frem på nye måter i de ulike årstidene. Fisketuren og andre opplevelse­r på sjøen kan være minst like eksotisk og attraktivt på høsten. om regionhove­dstad er vi også inngangspo­rten til mange andre unike opplevelse­r på Sørlandet. Setesdal nord for oss med alt de har å tilby av natur, som vinterdest­inasjon og en kulturarv på Unescos verdensarv­liste. Spektakulæ­re Under rett vest for oss og Raet nasjonalpa­rk like øst.

Det er dette besøkende møter når de kommer til Kristiansa­nd og Agder. Og det er dette som skal gjør at våre studenter på universite­tet ønsker å bli værende, starte familie og jobbe i vår kommune. Her kan de leve gode liv.

Vi har et universite­t i vekst. Og med studenthus­et nå perfekt plassert midt i Kvadrature­n er vi ikke lenger bare en by med studenter. Vi er en skikkelig studentby med alt

Ssom følger av det. Dette i kombinasjo­n med effektiv infrastruk­tur, tilgang til strøm, nærhet til europeiske markeder, rimelige boliger og etablert industriko­mpetanse gjør oss til et attraktivt sted å investere. Et attraktivt sted å skape vekst og arbeidspla­sser. La oss være en god vertskommu­ne for alle som ønsker å satse og skape jobber. g nei. Alt er ikke bra i Kristiansa­nd. Vi har fortsatt mange utfordring­er som må løses, og politikken fokuserer oftest på det som ikke virker. Og det er stort sett en bra ting. For det er ved å adressere problemer vi blir bedre, og det er sånn vi kan finne gode løsninger på det som ikke er på det nivået det bør være i kommunen.

Men vi må ikke havne i den fellen at det blir et ensidig fokus på det som ikke virker.

Vi må også løfte i flokk. Fokusere på det som er bra og fremsnak

Oke byen og kommunen vår.

For ved å dyrke det vi er gode på gir det oss også bedre forutsetni­ng for å løse det vi ikke er fullt så gode på.

Æ e født her i Kristiansa­nd, å æ sier'ke sånt for å kjyde, synges det i vår kjære kristiansa­ndsvise Æ ser dæ på Markens i kveld. Det var mye å kjyde av da visa ble skrevet på 60-tallet også. Men det er enda mer nå. Kristiansa­nd anno 2024 er en by å være stolt av. Vi er gått fra å være stor småby til en liten storby. Ja, faktisk en liten storby i verdenskla­sse.

Det er det bare å kjyde av! Til alle vi møter på vår vei. I hele Norge. Og i hele verden!

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Vi er gått fra å være stor småby til en liten storby. Ja, faktisk en liten storby i verdenskla­sse. Det er det bare å kjyde av! Til alle vi møter på vår vei. I hele Norge. Og i hele verden, skriver ordfører Mathias Bernander.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Vi er gått fra å være stor småby til en liten storby. Ja, faktisk en liten storby i verdenskla­sse. Det er det bare å kjyde av! Til alle vi møter på vår vei. I hele Norge. Og i hele verden, skriver ordfører Mathias Bernander.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway