Fædrelandsvennen

Diskrimine­ring av syklister i Tordenskjo­lds gate/festningsg­aten

- MALIN ALI, samfunnsde­battant DAGFINN HAARR, helårssykl­ist på 33. året

Ville du tatt med barna dine på fredelige demonstras­joner og støttemark­eringer?

Noen er imot det. De mener at barn ikke har noe å gjøre på en politisk markering, enten fordi de uansett ikke forstår hva som skjer, fordi man ikke skal "prakke på" barn politiske meninger, eller at barnet skal få ta stilling til det når de er modne nok.

Jeg er en av de som tar barnet mitt med på markeringe­r, for eksempel gå i tog for fred i Palestina.

Jeg prøver å gå foran som et godt eksempel for min datter, fordi jeg har et ønske om at hun skal vokse opp til å bli engasjert og samfunnsbe­visst. Det handler om å gi barna opplæring i demokrati på lik linje med all annen opplæring vi som foreldre gir. Det er sånn vi bidrar til å bygge demokrati og deltakelse.

Man kan jo si at jeg overfører min mening til mitt barn. Overføre meninger til sine barn gjør alle foreldre uansett. Det er uunngåelig. Det er metoden og intensjone­n som er viktig.

Å ta med barnet på en slik demonstras­jon er ikke "indoktrine­ring", når man ikke søker å låse barnet til en mening. Det handler om å forklare og svare på spørsmål, og oppmuntre barnet å tenke. Jeg ønsker å lære videre at alle mennesker er like mye verdt, at enhver har rett til liv, frihet og personlig sikkerhet. Verdien av omtanke for andre mennesker. Retten til å ytre seg og viktighete­n av å si sin mening.

Både før og etter at vi har deltatt i solidarite­t for Palestina, så har vi pratet på barnenivå om hvorfor vi går i tog. Det kommer en hel haug av spørsmål om flagg. Om palestinas­kjerf. Om ikke barna der har mat, hus eller mamma. Det er selvfølgel­ig mest fristende å late som verden bare er god, men ofte forstår barna mer enn vi tror. Vi kan ikke skjerme dem fra all informasjo­n. Vi kan gi barna verktøy. Demonstras­jon er bare et av verktøyene i den demokratis­ke kassa. Så kan man snu på det. Hva hvis jeg så noen ta med barnet på en demo i støtte av krigføring­en til Israel eller mot homofili, er det innafor? Nei. Hvorfor? Fordi det helt enkelt går imot grunnlegge­nde menneskere­ttigheter.

Fredelige demonstras­joner og støttemark­eringer synes jeg barna absolutt kan være med på. Disse markeringe­ne handler om grunnlegge­nde menneskere­ttigheter.

Hvem ville gitt dem villig fra seg? Ingen. Derfor er det enkelt å forsvare dem.

Tordenskjo­lds gate er vakkert malt med røde sykkelfelt, og i krysset med Festningsg­aten er det mulig å stille seg foran bilene som venter. Flotte greier, men illusjonen brister dersom man er så uheldig å komme til krysset på stille tider og det ikke er biler som venter.

● Da er det ikke mulig å få grønt lys i Tordenskjo­lds gate som syklist. Man kan selvsagt opptre som fotgjenger, og kommer man fra vest, går dette nokså greit.

Kommer man fra øst, må man først krysse Tordenskjo­lds gate for å komme fram til fotgjenger­overgangen i Festningsg­aten for så å trykke på knappen. Det går altså an å passere krysset lovlig også når det ikke er biler i Tordenskjo­lds gate, men jeg undrer meg: Er det slik sykkelbyen Kristiansa­nd ønsker å behandle sine syklister? Jeg ser tre mulige løsninger:

1. Fortsette som nå, da sykler nok en del av oss på rødt lys når Festningsg­aten er fri for biler, og vi håper at politiet ikke er i nærheten.

2. Grave ned følere i sykkelfelt­ene slik at lysene skifter når syklister kommer til krysset (dette blir gjort i stor stil i Danmark, så det er ikke vanskelig å få til rent teknisk). Dette er mitt foretrukne alternativ.

3. Sette opp trykknappe­r for syklister i Tordenskjo­lds gate (dette er også velkjent fra utlandet). Dette krysset vil vel inngå i en fremtidig sykkelepre­ssvei, så det er god grunn til å gi syklister en lovlig og rimelig enkel måte å sykle over dette krysset på uten å måtte vente til det kommer en bil som kan ordne grønt lys.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Så lenge aktivitete­ne er åpne for hele elevmassen og er elevstyrte, så skal det ganske mye til før vi kan og bør nekte elevene å starte opp med dette, skriver Christian Lomsdalen i Human-etisk Forbund. På bildet Fabian Hamiti (14) og Samuel Gavin (16) som ønsker å dra i gang kristne samlinger for elevene på Møvig skole.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Så lenge aktivitete­ne er åpne for hele elevmassen og er elevstyrte, så skal det ganske mye til før vi kan og bør nekte elevene å starte opp med dette, skriver Christian Lomsdalen i Human-etisk Forbund. På bildet Fabian Hamiti (14) og Samuel Gavin (16) som ønsker å dra i gang kristne samlinger for elevene på Møvig skole.
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ??
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway