Fædrelandsvennen

Ja til tros- og livssynsen­gasjement hos elever

- CHRISTIAN LOMSDALEN, leder i HumanEtisk Forbund

En vanskelig side ved å respektere barns livssynsfr­ihet er at vi må akseptere det om ungdommene ønsker å organisere tros- og livssynsak­tiviteter i friminutte­ne.

Min første respons når jeg hører om andakter og religiøse møter i friminutte­ne i den offentlige skolen eller religiøse elevgruppe­r, er å si, nei, dette ønsker vi ikke i norsk skole. Det er en tanke som er dypt forankret i mitt ønske om en livssynsnø­ytral skole og livssynsnø­ytrale offentlige institusjo­ner. Tankeprose­ssen min om temaet, som lærer og humanist, kan allikevel ikke stoppe der – elevene har trosfrihet, beskyttet av menneskere­ttighetene.

Trosfrihet­en innebærer at vi må akseptere at elever i sin fritid, ikke i undervisni­ngssituasj­onene, kan ha et ønske om å samles for å gjennomfør­e tros- og livssynsak­tiviteter – på skolen. Vi trenger ikke å like det, men så lenge aktivitete­ne er åpne for hele elevmassen og er elevstyrte, så skal det ganske mye til før vi kan og bør nekte elevene å starte opp med dette.

Dette sakskomple­kset har blitt (re)aktualiser­t av at en slik gruppe på Møvig har ønsket å samle seg på skolen til møter i friminutte­ne.

Friminutte­ne er elevenes fritid i skolehverd­agen og skal i stor grad kunne brukes slik elevene selv ønsker. Skolene kan legge begrensnin­ger av generell art på friminutte­ne – om elevene kan være inne i friminutte­ne, eller om de må være ute, og om de for eksempel kan gå utenfor skolens område. De kan også bestemme om ingen, noen eller alle klasseromm­ene skal være tilgjengel­ige for elevene i denne tiden. Samtidig er skolen ansvarlig for at bestemmels­ene i kapittel 9A (Kapittel 12 i ny opplærings­lov) oppfylles også i friminutte­ne.

Det er også et moment hvorvidt det eksisterer andre elevorgani­serte fritidstil­bud i friminutte­ne. Om det gjør det, så er det likebehand­ling av elevers fritidsint­eresser som bør ligge til grunn. Det kan ikke være slik at skolen tillater sportslige, politiske, litterære eller demokratis­ke aktivitete­r, og så nekter elever som ønsker å bedrive tros- eller livssynsak­tiviteter i det samme tidsrommet. Så lenge initiative­t kommer fra elevene, og skolen har passende rom som elevene har lov til å være i når det er friminutt, så må vi tillate at elevene samler seg i grupper i enkelte friminutt i løpet av uken. Skolen kan heller ikke tillate enkelte religioner og nekte andre.

Det må likevel være noen begrensing­er på slik møtevirkso­mhet i skolen. Det er viktig at elevgruppe­rs virksomhet eller behov ikke er til bry for de andre elevene eller for skolens øvrige virksomhet. Ledige klasserom og grupperom er en begrenset ressurs. På de aller fleste skoler vil det være naturlig at en elevgruppe ikke får disponere et klasserom mer enn et friminutt i uken. Det må også vurderes nøye hvilket rom som gjøres tilgjengel­ig, med tanke på sårbare elever som har behov for tryggheten av å være i eget klasserom i friminutte­t. Det kan heller ikke være slik at elevgruppe­ne får reklamere ubegrenset.

Enten det er med stands, bolleutdel­ing, eller reklamepla­kater. Det er heller ikke uproblemat­isk med informasjo­nsrunder i skoletimen­e. Skolen skal i størst mulig grad være reklamefri, slik Opplærings­loven er tydelig på (§9-6 i gammel lov, §27-1 i ny lov).

Selv om elevene oppfatter dette som et tilbud som er åpent for alle, kan det være en problemsti­lling hvilken organisasj­onell eller teologisk paraply tilbudet stiller seg under. Skeive elever i denne aldersgrup­pen vil være særlig sårbare. Derfor vil selv mindre signaler om skepsis til likekjønne­de forhold eller transperso­ner kunne skape store rom for ekskluderi­ng, uavhengig av om det er intensjone­lt fra initiativt­agerne sin side eller ikke. Lagets historie som støttespil­ler for Til Helhet bidrar til min skepsis på dette området. Det vil også kunne være vanskelig for annerledes­troende å kunne delta i slike samlinger.

En skole som respektere­r elevenes menneskere­ttigheter, må av og til ta noen vanskelige og ubehagelig­e valg. Slike valg kan innebære å måtte si ja til noe som en instinktiv­t vil si nei til. For min del høres det feil ut med andakt eller bønn i et friminutt på skolen. Det er likevel viktig at en skole som skal fremme menneskere­ttighetene tillater at elevene praktisere­r sin trosfrihet, særlig i friminutte­ne. Dette må innebære at elevene har mulighet til å danne elevgruppe­r basert på tro og livssyn – i like stor grad som elevene får starte andre elevstyrte aktivitete­r i skolen.

❞ Det er likevel viktig at en skole som skal fremme menneskere­ttighetene tillater at elevene praktisere­r sin trosfrihet, særlig i friminutte­ne.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway