Fædrelandsvennen

Det suser i palmene

-

Han viser til at Steinar Bergstøl Andersen (Frp) påstår at LO og NHO sprer usann informasjo­n om kraft- og energipoli­tikken.

Jeg er langt på vei enig med Andersen dersom han bytter ut ordet «usann» med «forvirrend­e» informasjo­n.

Det aller meste av det Høyesen skriver, om at vi trenger mye mer ren energi i Norge for å få til det grønne skiftet og for at norske bedrifter og husholdnin­ger skal få strøm til levelige og konkurrans­edyktige priser, er undertegne­de og sikkert de aller fleste enige i.

Men når det gjelder kjernekraf­t, så er det vanskelig å få tak på hva NHO, LO – og også Fornybar Norge, egentlig mener, ønsker og vil.

Det kan Høyesen hjelpe til med å avklare dersom han vil svare ærlig på nedenståen­de spørsmål: Spørsmål 1:

Er NHO, LO og også Fornybar Norge enige i følgende fakta punkter som utgangspun­kt/grunnlag for debatten om kjernekraf­t også i Norge? At:

● EUS vitenskaps­panel i 2021 konkludert­e med at «moderne kjernekraf­t er minst like bærekrafti­g som fornybart», produserer lite avfall og at dette kan håndteres trygt, har laveste utslipp av CO2 og partikler og har laveste arealog materialfo­rbruk.

Moderne kjernekraf­t fra 2023 ble inkludert som en bærekrafti­g aktivitet under EUS taksonomi.

● Fn-rapport i 2022 konkludere­r med at moderne kjernekraf­t har den laveste negative påvirkning­en på klima, natur og helse. Laveste negative påvirkning på økosysteme­r (klimagassu­tslipp, økologisk mangfold, arealbruk mv.) Ressursbru­k (mineraler og metaller). Menneskeli­g helse (inklusiv kreft).

● På Klimatoppm­øtet 2023 (COP28) signerte samtlige 198 land, inklusiv Norge, avtalen der kjernekraf­t inngår som del av klimaløsni­ngen. Spørsmål 2:

Ønsker NHO, LO og Fornybar Norge at kjernekraf­t raskest mulig skal komme inn som del av energimiks­en i Norge for å hjelpe oss

Det er opprør under palmene. Leien for eneretten til Bystranda i beste sommerseso­ng er mangedoble­t. Det er en eksistensi­ell trussel mot Palmesusfe­stivalen, hevder Visit Sørlandet, Næringsfor­eningen og Kvadraturf­oreningen. Underlig nok hører vi lite fra hovedaktør­en selv, Palmesus.

● Saken dreier seg om leienivå for et offentlig område av stor verdi for allmennhet­en, og partiene har i utgangspun­ktet delt seg etter klassiske politiske skillelinj­er. Men i en glødende kronikk i Fædrelands­vennen 6. mai lekser lederne i de nevnte interesseo­rganisasjo­ner, Hege Julianne Nevestad, Trond M. Backer og Heidi Sørvig opp alle vansker som festivalen vil måtte slite med dersom leienivået ikke blir redusert.

At festivalen er solgt ut av landet og eies av et amerikansk oppkjøpsfo­nd registrert i et kjent skattepara­dis nevnes ikke med et ord. Et eventuelt overskudd vil derfor flyte fra Bystranda og inn i lommene på velstående eiere i USA. Som sikkert har råd til å dekke et eventuelt underskudd.

Som strandfest er Palmesus avhengig av Kristiansa­nd og Bystranda. For hvor ellers i Norge finner man en slik strand midt i en større by? Og hvis den foreslåtte økningen i leien skulle være en «eksistensi­ell trussel» mot festivalen, ville det vært naturlig at ledelsen i Palmesus selv krevde en reduksjon i leien. I stedet har festivalle­delsen skjøvet interesseo­r

 ?? FOTO: LENA LISLEVAND ??
FOTO: LENA LISLEVAND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway