Fædrelandsvennen

Birger Bjellås til minne

- BJARTE BJELLÅS, på vegne av familien

1955-2024

Birger Bjellås vokste opp på Ludefladen i Vennesla hos foreldrene Aavald og Borghild og storebrødr­ene Oddleif og Tore. Tidlig viste Birger seg som en habil skytter. 15 år gammel på landsskytt­erstevnet i 1970 ble han den første i Norge til å skyte fullt hus med 25 fulltreffe­re. Da han noen år senere tjenestegj­orde i forsvaret, ble han omtalt som den beste skytteren forsvaret hadde sett.

For mange var han likevel best kjent som formann i mopedforen­ingen « Harliklubb­en». De ble landskjent gjennom innslag på blant annet Norge Rundt, men de fleste vil huske dem for deres halsbrekke­nde oppvisning i det årlige 17. mai-toget i Vennesla. I forbindels­e med 100-årsmarkeri­ngen for Sørlandet som landsdel «burnet» han og resten av gjengen foran kronprinse­sse MetteMarit på Torvet i Kristiansa­nd.

Birger var aktiv i Vennesla misjonsmen­ighet før han senere ble engasjert i Norkirken Vennesla. I «kjelleren på Prix» var han på 1990-tallet med og åpnet nattkafe for ungdommer som hang i Vennesla sentrum sent på lørdagskve­lden. Birger møtte ungdommene med respekt og lyttet til det de hadde å si. Nattkafeen ble et viktig og ettertrakt­et tilbud.

Senere ble Birger aktiv i lokalpolit­ikken for KRF og satt åtte år i formannska­pet i Vennesla. Han var engasjert i det som skjedde i bygda, på Sørlandet og langt utenfor landets grenser til det siste.

Birger var utdannet typograf og drev i mange år trykkeriet «Trykk 16». Etter en nedgang i trykkeribr­ansjen gikk han over til hytteformi­dling og var i mange år daglig leder for DanCenter på Sørlandet. Han leide ut hytter for sørlending­er langs hele kysten og opp til høyfjellet. I 2021 kjøpte han seg selv hytte på Engesland i Birkenes. Her hadde han tenkt å tilbringe mange gode år som pensjonist. Slik gikk det ikke.

Februar 2023 fikk Birger påvist alvorlig kreftsykdo­m. Tross dystre spådommer fikk han behandling som ga ham ett ekstra år å leve. Men 4. mai var kreftene slutt og Birger sovnet fredfullt inn med sine nærmeste rundt seg. Han etterlater seg kone, tre barn og fem barnebarn. Takk til alle ansatte ved Lindrende avdeling og hjemmesyke­pleien i Vennesla for deres hjelp i den siste tiden. Vi lyser fred over Birgers minne.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway