Fædrelandsvennen

Var sjef i verdens største håndballkl­ubb

Tidligere proffspill­er Emil Berggren (37) blir ny sportssjef i Kristiansa­nd Topphåndba­ll (KRS).

- TEKST: HENRIK GILL henrik.gill@fvn.no

– Jeg lever et fantastisk liv med familien her. Nå vil jeg fortsatt ha masse tid til dem mens jeg jobber i KRS ved siden av. Det blir superkult, sier Emil Berggren til Fædrelands­vennen.

37-åringen bor i Kristiansa­nd sammen med Vipers-spiller Jamina Roberts (33) og dattera deres Lou (3).

HAR BODD I BYEN I FLERE ÅR

Da Roberts signerte for Vipers sommeren 2022 ble Berggren med på flyttelass­et fra Göteborg. Roberts spilte for det svenske topplaget Sävehof, som er verdens største håndballkl­ubb i form av antall medlemmer.

Her var Berggren ansatt som sportssjef i flere år før familien flyttet til Kristiansa­nd.

– Jeg hadde en super jobb i Sävehof, så det var ikke bare enkelt å si opp og flytte med. Men jeg tok den beslutning­en for å backe opp Jamina og familien. Hadde jeg selv fått sjansen til å spille for en klubb som kjemper om Champions League-gull, med bedre sportslige og økonomiske rammer, ville jeg gjort det selv. Det var en no-brainer, sier Berggren, som selv har spilt Champions League for danske Aalborg.

– Jeg gikk fra å jobbe omtrent 150 prosent til å gjøre null ved siden av å være med familien. Det var en veldig god følelse, og det første året gikk fint. Men etter hvert ville jeg gjøre noe annet også, legger svensken til, som har fått en stillingsp­rosent på 30 i KRS.

Nylig kom nyheten om at Roberts forlenget kontrakten med Vipers i ytterliger­e to sesonger. Dermed kunne ikke Berggren sitte stille lengre.

– Jeg kan ikke være her i fire år uten å gjøre noe, sier Berggren, som selv har skrevet under en toårskontr­akt med KRS.

– ET STEG I RIKTIG RETNING

Berggren har også spilt for Sävehof, hvor han blant annet vant tre cupgull. Han har også spilt i tysk Bundesliga.

– Jeg har opplevd mye på høyt nivå i håndballen. Og da jeg fikk jobben som sportssjef i Sävehof lærte jeg om organisasj­on og lederskap. Det var en stor jobb som ga meg masse erfaring, sier Berggren, som hadde det overordned­e ansvaret for kvinne- og herrelaget til gamleklubb­en, samt ungdomsog akademilag­ene.

37-åringen har allerede bidratt i KRS. Han har ledet enkelte treninger og hjulpet trenerteam­et med analyser. Nå tar han fatt på jobben som sportssjef fra og med 1. juni.

– Emil har en vanvittig kompetanse og har vært toppspille­r selv. Vi føler at dette er et steg i riktig retning for KRS. Vi styrker sportssjef-rollen, som har vært bemannet på frivillig basis tidligere, sier daglig leder, Thorbjørn Thorkildse­n, om ansettelse­n.

VIL FÅ FRAM FLERE TALENTER

Berggren får nå ansvaret for spillerlog­istikken til klubben, og har et personlig mål om å få fram flere unge spillere i KRS.

– Vi kommer ikke til å gjøre noen veldig store endringer, men vil bli bedre på alt. Men en personlig drøm jeg har er at klubben får fram flere talenter som kan spille fast for oss om ett eller to år. Det finnes mange klubber bare her i byen, med flere håndballta­lenter.

Vi ønsker å utvikle talenter hos oss som forhåpentl­igvis kan bli så gode at de kan gå til den danske eller tyske ligaen, sier Berggren.

– Vi har allerede snakket om at vi bør kartlegge hvordan G16-lagene i byen drives, så vi kan kvalitetss­ikre de unge spillerne og vise dem hva som skal til for å bli håndballsp­illere, legger han til.

STUSSER OVER «DEN NORSKE MODELLEN»

Til tross for at Berggren har et godt inntrykk av KRS, rister han på hodet over én spesiell ting ved norsk håndball:

– Jeg har alltid lurt på hvorfor det er så mange folk uten håndballko­mpetanse som bestemmer i norske klubber. Jobber du i bank, har du utdanning innenfor økonomi. Men nesten alle som bestemmer i norske klubber, har ikke spilt håndball, eller i hvert fall har et svakt innblikk i moderne håndball. Det er et merkelig system i Norge, både i Vipers og KRS. Du trenger en med kompetanse som kan være en link mellom styret, treneren og spillerne, sier Berggren.

– Vipers trenger ny daglig leder. Har de kontaktet deg angående jobben?

– Jeg har tidligere sittet i møte med Vipers angående en rolle i klubben. Men jobben som daglig leder var ikke aktuelt. Selv om jeg har jobbet i Sävehof da Jamina spilte der, hadde det ikke fungert, svarer han.

❞ Jeg har alltid lurt på hvorfor det er så mange folk uten håndballko­mpetanse som bestemmer i norske klubber. EMIL BERGGREN,

KRS ny sportssjef i

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Emil Berggren (37) er ansatt som sportssjef for KRS. Han starter i jobben fra og med 1. juni.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Emil Berggren (37) er ansatt som sportssjef for KRS. Han starter i jobben fra og med 1. juni.
 ?? FOTO: BEATE OMA DAHLE / NTB ?? Berggrens ble med hans partner Jamina Roberts og dattera Lou (3) på flyttelass­et da Roberts signerte for Vipers i 2022. Her er mor og datter avbildet ved en tidligere anledning etter NMfinalen i februar.
FOTO: BEATE OMA DAHLE / NTB Berggrens ble med hans partner Jamina Roberts og dattera Lou (3) på flyttelass­et da Roberts signerte for Vipers i 2022. Her er mor og datter avbildet ved en tidligere anledning etter NMfinalen i februar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway