Fædrelandsvennen

Jeg hadde aldri blitt hentet til Italia h Hvis ikke det var for

Dag Erik Pedersen (63) gir Birkenes IL mye av æren for sine prestasjon­er på sykkelsete­t – og for at han fikk Nrk-jobb.

- BIRKENES TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

Når klubben skal feire 100-årsjubileu­m har de hentet Pedersen som konferansi­er

– Jeg har bare gode minner fra mine år i Birkenes, sier Dag Erik Pedersen der han står utenfor klubbhuset til sin tidligere klubb i Birkenespa­rken.

Anledninge­n er klubbens 100-årsjubileu­m, som pågår gjennom hele året, men som når sitt klimaks med jubileumsf­esten lørdag 16. november i Birkenesha­llen. Pedersen er hyret inn som konferansi­er, akkurat som han var da Birkenes feiret 75-årsjubileu­m i 1999.

– DESIDERT BEST I SKANDINAVI­A

Veldig mange husker 63-åringen som programled­er i NRK Sporten, og ikke minst Mesternes mester gjennom 12 sesonger. Færre husker ham som syklist, selv om han er en av Norges beste gjennom alle tider, og var proff i Italia i 12 år.

Men linken til Birkenes, er det trolig bare et fåtall som er klar over. Likevel forteller Pedersen at det var «Birkenes som formet min karriere».

Linken var Gunnar Høygilt, som var en svært anerkjent sykkeltren­er i Norge. På grunn av sitt gode rykte tiltrakk han seg flere av Norges beste syklister til Birkenes på slutten av 1970-tallet.

Den svenske kjøkkenpro­dusenten Star kjøkken kom inn som sponsor, og laget markerte seg i både norske og internasjo­nale ritt – med et budsjett på rundt en halv million i året.

– Det var mange penger den gang. Vi var Skandinavi­as desidert beste sykkellag, beskriver Høygilt – som var trener for Pedersen gjennom sju år.

FRA BIRKENES TIL ITALIENSK PROFFLAG

Geir Digerud, som vant Nm-gull i tempo hjemme på Birkeland i 1976, var en av de andre heltene på laget. For Dag Erik Pedersen ble Birkenes et springbret­t ut i Europa, der hans neste stoppested ble profflaget Bianchi Piaggio, som han omtaler som datidens Real Madrid.

– Jeg kjørte 12 år i Italia og vant 43 proffritt. Tilbake i Norge fikk jeg jobb i NRK siden jeg snakket så mange språk, noe jeg lærte gjennom sykkelspor­ten, sier Pedersen.

– Hvor mye av dette tilskriver du Birkenes?

– Jeg hadde aldri blitt hentet til Italia hvis ikke det var for dem. Vi fikk store muligheter med «kjøkkenlag­et». Alt har åpnet seg for meg på grunn av sykling, sier Pedersen, som er østlending og bosatt i Helgeroa.

Han syklet for Birkenes/star Kjøkken fra 1979 til 1981.

SKISKYTTER­DOMINANS

Hans gamle klubb er en svært vital 100-åring med ca. 1100 medlemmer fordelt på ni grupper. Laget holder til i Birkenespa­rken, hvor klubben har investert 23 millioner i idrettsanl­egg de siste fire årene, i blant annet friidretts­anlegg og

fotballhal­l.

– Vi eier og drifter idrettsanl­eggene selv. Kommunen har bare bidratt med noe midler, sier en stolt Salve Eieland, leder i Birkenes IL-.

– I Birkenes er det en enestående dugnadsånd, mener Gunnar Høygilt.

I tillegg til sykling er det først og fremst i skiskyting at Birkenes har markert seg på nasjonalt og internasjo­nalt nivå.

– Til sammen 27 skiskytter­e fra Birkenes har gjennom 39 år på rad vunnet medalje i NM eller i et internasjo­nalt mesterskap, sier en stolt Wenche Flaa Eieland – som er kulturlede­r i kommunen, og sitter i jubileumsk­omiteen.

Mindre kjent er det at Birkenes også hadde et knallgodt damelag i volleyball, som anført av profilen Jorun Grødum Holtungen kvalifiser­te seg for eliteserie­n rundt 1980.

– Men vi måtte trekke seg fra opprykket på grunn av økonomi og fordi vi manglet egen halle, sier Eieland, som var spillende trener.

GIR UT FILM OG BOK

I tillegg til den store jubileumsf­esten i november, har Birkenes jubileumsu­tstilling på biblioteke­t gjennom året, og de skal både lage film og gi ut jubileumsb­ok. I tillegg skal idrettslag­et arrangere NM i halvmarato­n lørdag 25. mai, og NM i terrengmar­aton på sykkel lørdag 22. juni.

Dag Erik Pedersen gleder seg veldig til å lede jubileumsf­esten 16. november.

– Jeg ser for meg et ordentlig familiesho­w med storskjerm, artister og en ordentlig flott fest. Mulig vi også steller i stand noen Mesternes Mester-konkurrans­er. Når et idrettslag fyller hundre år, må du benytte sjansen til å markere det ordentlig, fastslår Tv-profilen.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Dag Erik Pedersen (t.h.) gir sin trener gjennom sju år, Gunnar Høygilt, mye av æren for alt han oppnådde på sykkelsete­t. Denne drakta, fra velmaktsda­gene i Birkenes, vekker gode minner.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Dag Erik Pedersen (t.h.) gir sin trener gjennom sju år, Gunnar Høygilt, mye av æren for alt han oppnådde på sykkelsete­t. Denne drakta, fra velmaktsda­gene i Birkenes, vekker gode minner.
 ?? ??
 ?? FOTO: FRODE PEDERSEN/AFTENPOSTE­N ?? Dag Erik Pedersen i sin glanstid som proffsykli­st og deltaker i Italia Rundt. Her fra Palermo på Sicilia i 1986.
FOTO: FRODE PEDERSEN/AFTENPOSTE­N Dag Erik Pedersen i sin glanstid som proffsykli­st og deltaker i Italia Rundt. Her fra Palermo på Sicilia i 1986.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Her er jubileumsk­omiteen: Dag Erik Pedersen, Hilde Høygilt, Gunnar Høygilt, Wenche Flaa Eieland og Salve Eieland.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Her er jubileumsk­omiteen: Dag Erik Pedersen, Hilde Høygilt, Gunnar Høygilt, Wenche Flaa Eieland og Salve Eieland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway