Fantastisk vitenskap

VITENSKAPS­MYTE50 R AV S L IØ R T

Er det sant at humla trosser fysikkens lover? Beskytter C- vitamin virkelig mot forkjølels­e? Kan man utvikle autistiske trekk etter meslingvak­sine? Finn ut sannheten bak de 50 mest vanlige mytene innen vitenskape­n!

-

Regndråper er tåreformet

01 Regndråper tegnes ofte med en spiss topp og avrundet bunn, men disse enkle tegningene er langt fra realistisk­e. Regndråper blir til høyt oppe i atmosfæren når vann fester seg til støvpartik­ler. Når molekylene samler seg, binder de seg midlertidi­g sammen i en avrundet form. Når regnet faller ned gjennom luften, kolliderer det hele tiden med gassmoleky­ler, og kuleformen blir mer og mer misformet og flatere nederst. Den øvre halvdelen forblir avrundet, fordi overflatet­rykket gjør at regndråpen så vidt klarer å holde seg samlet. I regndråper på mer enn fire millimeter i diameter er ikke båndet mellom molekylene sterkt nok til å holde vannet samlet, så dråpen går i oppløsning. 1 Rund dråpe Regndråper er alltid runde i begynnelse­n fordi dette er den formen som har minst overflate å holde på.

2 Overflatet­rykk

Vannmoleky­ler henger sammen med svake hydrogenbå­nd som gir overflatet­rykk.

3

Hamburger- form

Når dråpen faller mot Jorda, krasjer den med gassmoleky­ler slik at bunnen blir flat.

4 Fallskjerm

De største regndråpen­e klarer ikke å holde seg samlet hele veien og får etter hvert en bred fallskjerm­fasong.

5 Oppløsning

Regndråper på mer enn 4 millimeter i diameter går i oppløsning. 6 Små dråper De minste dråpene forblir runde helt til de treffer Jorda.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway