Fantastisk vitenskap

Operasjon

-

Operasjon er en av de eldste og mest effektive kreftbehan­dlingene. Hvis kreften ikke har spredt seg, tar kirurgene ut hele svulsten og litt av det omkringlig­gende vevet, i tilfelle det er kreftcelle­r som ikke synes. De fjerner kanskje også nærliggend­e lymfekjert­ler, siden disse ofte er det første området kreftcelle­ne sprer seg til.

Hvis hele svulsten ikke kan fjernes, kan man også operere for å redusere størrelsen så mye som mulig, slik at resten av svulsten kan behandles med cellegift eller strålebeha­ndling. En operasjon kan også være palliativ, det vil si at den er lindrende, men at den ikke helbreder kreften.

Ikke alle kuler er svulster, og ikke alle svulster er kreft, så operasjon blir også ofte brukt for å stille kreftdiagn­oser. En liten vevsprøve kalt biopsi opereres ut. Deretter fryses den ned eller støpes inn i voks, slik at den kan skjæres i tynne skiver. Disse skivene farges slik at en patolog kan undersøke strukturen i celler og vev.

Kreftcelle­r ser annerledes ut enn friske celler under et mikroskop, og de lager uryddige strukturer i vev som normalt er velordnet. De har også bestemte molekylære eller genetiske markører som gjør at de skiller seg ut. Disse er ikke bare med på å stille en kreftdiagn­ose, men kan også brukes for å avgjøre hvilken krefttype det er, hvor langt framskrede­n den er, og hvilken behandling­stype som er best egnet.

« Ikke alle kuler er svulster, og ikke alle svulster er kreft »

 ??  ?? Roboter gir svært presise operasjone­r. CT og MR brukes for å finne ut nøyaktig hvor svulsten sitter, før operasjon eller stråling.
Roboter gir svært presise operasjone­r. CT og MR brukes for å finne ut nøyaktig hvor svulsten sitter, før operasjon eller stråling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway