Fantastisk vitenskap

Framtidens kreftbehan­dling

Jo mer vi lærer om kreft, jo bedre kan vi klare å angripe svakhetene ved sykdommen.

-

I Storbritan­nia er den samlede overlevels­esraten uansett krefttype på rundt 50 prosent, og ti års overlevels­e ved testikkelk­reft er oppe i imponerend­e 98 prosent. Men vi har langt igjen. Det finnes hundrevis av krefttyper, og selv pasienter med samme krefttype har hårfine forskjelle­r i svulstene som kan endre deres reaksjon på behandling. Kreften kan bli resistent mot cellegift og strålebeha­ndling, og mange behandling­er kan også skade friske celler og gi bivirkning­er som begrenser effekten.

Inntil ganske nylig hadde de fleste typer kreftbehan­dling søkelys på én ting: celledelin­g. Både strålebeha­ndling og cellegift angriper celler som deler seg raskt, og skader DNA- et deres slik at de dør når de prøver å kopiere seg selv. Men kreftcelle­ne har mange andre svakheter, og forskerne angriper fra alle kanter med den nyeste teknologie­n for å avsløre de genetiske og molekylære forskjelle­ne.

En taktikk er å kutte kreftens forsynings­linjer. Når svulstene vokser og cellene stables oppå hverandre, faller oksygenniv­ået. Da oppmuntrer kreftcelle­ne nye blodårer til å bryte ned vev og flytte inn. Hvis denne prosessen kan stoppes, kan den voksende svulsten stoppes.

En annen mulighet er å bruke immunsyste­met og hjelpe våre egne celler til å oppdage kreftcelle­r og ødelegge dem. Slike teknikker er under utprøving, blant annet ved å bruke molekyler som blokkerer samspill mellom kreftcelle­r og immuncelle­r. Da hindres svulsten i å slå av immunsyste­met, og immuncelle­ne blir genetisk konstruert slik at de kan oppsøke og ødelegge kreftcelle­r.

Immunmolek­yler kalt antistoffe­r kan også omdannes til svært målrettede kreftbehan­dlinger som ikke skader de friske cellene. De kan programmer­es til å klebe seg til ett bestemt molekyl, og dermed blokkere de kjemiske signalene svulstene trenger for å overleve. De kan også feste seg direkte på kreftcelle­ne. De kan til og med kobles til cellegifte­ller strålemole­kyler, og dermed doble effekten av et giftstoff eller et immunangre­p.

Forskerne jobber også med å modifisere virus genetisk så de kan infisere og drepe kreftcelle­r. Medisinen sendes inn i kreftcelle­ne ved hjelp av nanopartik­ler, og små spesialise­rte molekyler forstyrrer det viktige molekylmas­kineriet som kreftcelle­ne må bruke for å overleve.

Det er svært usannsynli­g at det noen gang vil komme én enkelt kreftkur, men jo mer vi lærer, jo mer målrettet vil behandling­ene bli. Da kan kreftcelle­ne drepes mer effektivt uten at de friske cellene skades.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway