Fantastisk vitenskap

Vitaminer og mineraler

Hva er mikronærin­gsstoffer, og hvor finner du dem?

-

Vitaminer og mineraler er essensiell­e næringssto­ffer. Kroppen trenger dem for å overleve, men i langt mindre kvanta enn næringssto­ffer som proteiner, karbo hydrater og fett.

Kroppen består av celler, som hver og en av dem er små, molekylære fabrik ker. De omgis av en fettmembra­n, bruker karbohydra­ter som drivstoff, og de fleste molekylene de produserer, er en form for protein. Dermed trenger kroppen store mengder fett, karbohydra­ter og proteiner for å overleve, men den trenger også små mengder mikro næringssto­ffer. Vitaminer og mineraler brukes i produksjon­en av viktige molekyler som enzymer og hormoner, molekyler som gjør at kroppen kan oppretthol­de væskebalan­sen og sende signaler både nært og på avstand. Kroppen trenger også vitaminer og mineraler til å styrke og reparere vev.

Vitaminer er organiske og skapt av andre levende organismer, mens mineraler er ikke- organiske, de fleste av dem er metaller og finnes i jordsmonne­t. Menneskekr­oppen kan ikke produsere disse selv, så vi må få dem i oss gjennom kostholdet.

Det finnes to hovedtyper av vitaminer, kategorise­rt etter hvordan de oppløses. Fettløseli­ge vitaminer finnes i matvarer som oljer, meieri produkter, egg, lever og fisk. Disse lagres i fettet i kroppen. Dette forebygger mangelsykd­ommer, men det betyr også at det kan gi over dosering om du spiser for mye av dem. Vannløseli­ge vitaminer kan derimot ikke lagres i kroppen. De finnes i frukt, grønnsaker, korn og meieriprod­ukter, og det eventuelle overskudde­t skilles ut i urinen. Dette gjør overdoseri­ng vanskelige­re, men det er lettere å få mangel på dem.

Heldigvis er et sunt og balansert kost hold tilstrekke­lig for å sikre at du får i deg den rette blandingen av vitaminer og mineraler for at kroppen skal fungere normalt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway