Fantastisk vitenskap

DINE HEMMELIGE SUPERKREFT­ER

Genetiske krumspring har skapt dagens superhelte­r.

-

Inni nesten hver eneste celle i kroppen din finnes det tre milliarder tegn med genetisk kode. Skjult blant disse ligger rundt 20 000 gener, som bærer med seg instrukser til å lage proteiner. Noen lager strukturel­le stillaser, som kollagenet i huden. Andre er enzymer som styrer kroppens kjemi. Noen er budbringer­e som overfører signaler, og andre er involvert i transport eller lagring av substanser inn og ut av celler og vev.

Når celler deles for å danne sperma og egg, må alle de tre milliarder tegnene kopieres for å kunne overføres til neste generasjon, og det forekommer nødvendigv­is feil. Forandring­er i genene fører til endringer i proteinene, og ulike mutasjoner har dramatisk forskjelli­ge konsekvens­er. Se for deg at denne setningen er et gen: « Ingen er så brukbar som poteten. » Hvis du bytter ut « å » med « o » ( noe som innen genetikken kalles punktmutas­jon), kan du fortsatt forstå setningen. Men hvis du bytter ut « I » med « U » , slik at « Ingen » blir « Ungen » , blir det en helt annen setning. Dette er en « missense » - mutasjon.

Noen ganger settes det et brått punktum halvveis inn i setningen, slik som i

« Ingen er så. » Dette kalles en « nonsensmut­asjon » , og den forkorter proteinet. I andre tilfeller innsettes eller fjernes bokstaver midt i koden.

Da kan også bokstavene forbyttes og forflyttes, slik at koden blir en helt annen: « Iwngne er sxå vbrubrka sotpm poteten. » Dette kalles en rammeskift­emutasjon. Deler av gener, eller hele gener, kan også bli duplisert, fullstendi­g fjernet eller krysset sammen.

Ikke alle slike feil er av det gode, men disse mutasjonen­e er evolusjone­ns drivkraft. Mange feil korrigeres automatisk av kroppen, noen gir noen små ulemper, og andre kan skape alvorlige genfeil. Men noen få kan vise seg å være fordelakti­ge, og noen enda færre kan gi uventede superkreft­er.

« Som med all komplisert genetikk er ikke ACTN3genet eneste faktor »

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway