Fantastisk vitenskap

Stressrela­terte skader

-

Langvarig eller kronisk stress kan være farlig for helsen, men det er vanskelig å sette fingeren på akkurat hvorfor det er slik. Har det å gjøre med at man tar dårlige livsvalg når man er under press, eller er det noe som skjer inni kroppen vår som et resultat av en forlenget stressresp­ons?

I 2004 publiserte et amerikansk forskertea­m en studie i tidsskrift­et PNAS som undersøkte hva som skjer med cellene våre når vi er stresset. De så på den genetiske koden og spesielt på de beskyttend­e « hettene » som dekker enden av hvert kromosom. Disse strukturen­e blir kalt telomerer, og etter hvert som cellene blir eldre, blir telomerene kortere. Et enzym som kalles telomerase, kan fylle telomerene, men stress gjør at vi får mindre av det regenerati­ve enzymet.

Teamet forsket på en gruppe bestående av 58 kvinner, og de fant at jo lenger kvinnene hadde vært stresset og jo mer stresset de følte seg, dess mer sannsynlig var det at de hadde forkortede telomer – et tegn på at kroppen deres ble påvirket av belastning­en. Hvorfor dette skjer, er foreløpig ikke kjent.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway