Fantastisk vitenskap

Matlaging er vitenskap

Vi tar en titt på de kjemiske prosessene som finner sted på kjøkkenet når vi lager maten vår.

-

Den mest interessan­te kjøkken kjemien kan vi se når vi baker. Da bruker vi oftest fire basisingre­dienser – mel, fett, sukker og egg – og endrer kjemien ved varmebehan­dling. Slik forvandles disse ingrediens­ene til luftige kaker, seige cookies eller sprø paier og terter.

Hevemidlen­e danner luftbobler, og når disse luftboblen­e blir varmet opp, utvider gassen seg og gjør at kaker, brød og suffleer hever seg. Disse luftboblen­e kan lages på to måter. Kjemiske midler, som bakepulver og natron ( bikarbonat), reagerer med vann og danner karbondiok­sidgass. Denne reaksjonen skjer svært raskt, og mengden hevemiddel må justeres nøye. For mye gjør at boblene sprekker, for lite gjør at kakerøren eller deigen blir for tett og hindrer at det dannes bobler.

For å få langsommer­e heving med mer smak brukes ofte bakegjær ( ølgjær). Gjær er en enkeltcell­et organisme fra soppfamili­en. Først trenger gjæren oksygen og danner bobler med karbondiok­sid. Når det er tomt for oksygen, begynner gjæren å lage etanol gjennom fermenteri­ng, noe som likner veldig på øl som brygges, men den alkoholen som dannes i brøddeigen, fordamper i ovnen.

Å lage bobler er en ting, men å få dem til å vare krever mer innfløkt kjemi. Brød blir oftest laget av hvetemel som inneholder partikler med stivelse omgitt av to viktige proteiner: glutenin og gliadin. Når det blandes med vann og eltes, tverrbinde­s gluteninet og danner nettverk med gliadinet. Det danner et nytt, tøyelig protein: gluten. Gluten er et « superprote­in » eller proteinkom­pleks, som danner tøyelige forbindels­er som holder stivelsesm­olekylene sammen. Hemmelighe­ten bak lett, luftig brød ligger i å danne massevis av

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway