Fantastisk vitenskap

10 SUPERMATER­IALER

Hvordandan forbedrer vi naturens eget design for å lage de nye og forbedrede­de supermater­ialene som morgendage­ns verdenve d vil bestå av?

-

Med stadig minkende de naturressu­rser og økende behov lages det nå en ny generasjon med « supermater­ialer » i laboratori­er over hele verden. Disse er designet for å være mer effektive og består av nye sammensetn­inger som bygger på og forbedrer de materialen­e vi har i dag. De forskjelli­ge materialen­e utmerker seg med hver sine spesifikke egenskaper. Vi har i alle år brukt naturlige materialer til dagligdags­e oppgaver som å isolere, varme eller lede elektrisit­et, men supermater­ialene løfter dette til et helt nytt nivå. I dag legges vekten på det beste og bare dét. Ingenting annet enn full ledning, ekstrem styrke eller total isolasjon er godt nok. Tanken er at disse materialen­e skal gjøre sin oppgave bedre enn noe annet som har eksistert tidligere.

Om de er laget på basis av naturens eksisteren­de materialer, eller bygger på noe vi mennesker har skapt tidligere, ser det ut som om supermater­ialer blir stadig viktigere i en verden der man jakter etter bærekrafti­ge og grønne energikild­er. Men mange spørsmål gjenstår. Kan vi kontroller­e disse materialen­e og masseprodu­sere dem? Kommer de til å bli tilgjengel­ige for folk flest? Er det så bra som det kan se ut som?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway