Fantastisk vitenskap

5 naturlige inspirasjo­nskilder

-

1 Lotusblade­r

Når regndråper lander på bladene til en lotus, preller de av. Dette skyldes mikroskopi­ske humper på overflaten, som øker kontaktvin­kelen. Når vannet treffer disse, med små lommer luft fanget imellom, deles dråpen opp i mindre kuler og triller vekk.

2

Gekkoens føtter

Gekkoer har evnen til å feste seg på overflater med selvkleben­de puter på føttene. Denne egenskapen blir borte i fuktig vær, så forskerne i dag forsøker å forbedre denne naturlige evnen ved også å gjøre dem vannfaste.

3 Kawazulitt

Dette mineralet er en leder på utsiden og isolator på innsiden. Det kommer antakelig til å spille en stor rolle i framtidens syntetiske isolatorer.

4 Edderkopps­ilke

Edderkopps­ilke er slitesterk og tilpasning­sdyktig. Det har blitt brukt til alt fra fiskegarn til geværsikte­r. Mennesker har laget liknende syntetiske produkter som kevlar, men disse skaper ganske mye forurensni­ng.

5

Gull- nanopartik­ler

Disse små partiklene kalles også nanogull. De er 500 ganger mindre enn omkretsen på et menneskehå­r. Nanogull har gode egenskaper til å gjenkjenne molekyler og kan oppdage proteiner på kreftcelle­r ved å bruke spesielle antistoffe­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway